vaistai.lt

Lietuvoje pradedama kompensuoti daugiau inovatyvių vaistų (784/0) 

Lietuvoje pradedama kompensuoti daugiau inovatyvių vaistųNuo lapkričio 2 dienos į Kompensuojamųjų vaistų Kainyną bus įtraukti nauji antitromboziniai vaistai Apixabanum, Dabigatranum ir Rivaroxabanum, kurių iki šiol mūsų kraštiečiai dažniausiai vykdavo įsigyti į kaimyninę Lenkiją. Šie vaistai skirti prieširdžių virpėjimo ir plazdėjimo komplikacijoms perspėti, plaučių embolijai bei giliųjų venų trombozei gydyti. Jie bus kompensuojami 80 proc. lygiu.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šių vaistų prireikia žmonėms, kuriems nepavyksta saugiai sumažinti kraujo krešėjimo kitu šiuo metu kompensuojamu vaistu – varfarinu.

„Nepasiekus tinkamo kraujo krešumo lygmens iškyla neveiksmingumo problema, t. y., neužkertamas kelias tromboembolinėms komplikacijoms, negydoma plaučių embolija ir giliųjų venų trombozė,  o perdozavus varfarino iškyla gyvybei pavojingo kraujavimo rizika. Na, o skiriant naujus antitrombozinius vaistus nereikia stebėti kraujo krešėjimo rodiklių pokyčių, nuolat keisti paskirtos dozės, mažesnė atsitiktinio perdozavimo tikimybė. Tuo pačiu išvengiama dažnų vizitų gydymo įstaigose, o tai naudinga ir gydytojui, ir pacientui, - sako ministras A. Veryga.

Viceministrė Kristinos Garuolienės teigimu, iki šiol Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėl šių vaistų sulaukdavo itin daug žmonių laiškų ir skambučių, klausiančių, kada pagaliau bus pradėti kompensuoti šie reikalingi vaistai.

„Džiaugiamės, kad pagaliau atsirado galimybė juos įtraukti į Kainyną. Pradėti kompensuoti šiuos vaistus buvo galima po to, kai buvo sumažintos generinių kompensuojamųjų vaistų kainos, o sutaupytos lėšos nukreiptos siekiant kompensuoti naujus veiksmingus vaistus“, – sako viceministrė K. Garuolienė.

Į Kainyną įtraukti naujų veikliųjų medžiagų vaistai yra labai didelės terapinės vertės ir yra itin reikalingi pacientams. Jie bus skiriami beveik kelioms dešimtims tūkstančių Lietuvos žmonių. Planuojama, kad už šiuos vaistus jau per pirmuosius kompensavimo metus bus sumokėta per 5,4 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos