vaistai.lt

Maisto netoleravimas ir alergija: didysis alergenų aštuonetas (3342/0) 

Maisto netoleravimas ir alergija: didysis alergenų aštuonetasAlergija ir maisto netoleravimas šiandien dažnos temos. Svarbu aptarti tai, kuo skiriasi alergija nuo maisto netoleravimo?

Alerginė reakcija suvalgius tam tikrą maisto produktą kyla dėl to, kad imuninė sistema baltymą, esantį to produkto sudėtyje, klaidingai supranta kaip žalingą. Šiam baltymui patekus į organizmą imuninė sistema sukuria antikūną, vadinamą imunoglobulinu E (IgE), kad „įsibrovėlį“ neutralizuotų. Kitąkart suvalgius to paties maisto antikūnai gali paskatinti cheminių medžiagų, tarp jų histamino, išsiskyrimą.

Maisto netoleravimas, kaip ir alergija, yra nepageidaujama organizmo reakcija. Skirtumas tas, kad alergiją sukelia imuninė sistema, o maisto netoleravimas yra virškinimo sistemos reakcija, kurios metu antikūnai nedalyvauja. Tam tikrą maisto produktą žmogaus organizmas gali blogai virškinti dėl fermentų stokos arba dėl maiste esančių sunkiai skaidomų cheminių medžiagų. Pavyzdžiui, laktozės netoleravimas pasireiškia, kai žarnyne nesigamina fermentas, reikalingas pieno cukrui skaidyti.

Alerginė reakcija pasireiškia labai greitai, paprastai ne vėliau kaip po dviejų valandų, suvalgius alergizuojančio maisto, o netoleravimo reakcija būna lėta, simptomai gali pasireikšti ir po keleto dienų.

DĖL ALERGINĖS REAKCIJOS GALI:

  • prasidėti sloga,
  • atsirasti akių ar gomurio niežulys,
  • prasidėti čiaudulys, kosulys,
  • atsirasti patinimas — viso kūno ar kai kurių vietų,
  • išberti akis, ausis, lūpas, liežuvį, gerklę,
  • sukilti dusulys,
  • pasireikšti vėmimas, viduriavimas.

MAISTO NETOLERAVIMO SIMPTOMAI

Jei Jus vargina kurie nors žemiau išvardinti negalavimai ir dėl jų jau esate kreipęsi pas savo gydytoją, tačiau diagnozė liko neaiški, tai gali būti dėl maisto netoleravimo. Maisto netoleravimui būdinga tai, kad vienu metu gali varginti daugiau nei vienas negalavimas.

  • Artritas
  • Astma
  • Bronchitas
  • Celiakija
  • Depresija
  • Dėmesio sutrikimo sindromas
  • Dirglios žarnos sindromas
  • Fibromialgija
  • Galvos skausmai
  • Gastritas
  • Hiperaktyvumas
  • Lėtinio nuovargio sindromas
  • Malabsorbcijos sindromas
  • Miego sutrikimai
  • Migrena
  • Nemiga
  • Nerimas
  • Odos niežulys, egzema
  • Pilvo pūtimas
  • Prakaitavimas naktį
  • Skysčių susilaikymas
  • Svorio kontrolės problemos
  • Uždegiminės žarnyno ligos
  • Vidurių užkietėjimas
  • Viduriavimas

Teoriškai yra žinoma, kad beveik bet kuris maisto produktas gali sukelti alergijas, tačiau faktiškai tik keletas maisto produktų yra atsakingi už beveik 90 proc. visų alerginių reakcijų į maistą. Šie maisto produktai žinomi kaip „didysis aštuonetas“:

  • Pienas
  • Kiaušiniai
  • Kviečiai
  • Žemės riešutai
  • Kiti riešutai
  • Žuvis
  • Jūros gėrybės
  • Soja

Natūralios medicinos centro gydytoja Marija Dudnik atlikusi kelis šimtus alergijų maistui diagnostinių tyrimų nurodė, kad dažniausiai lietuviams alergiją sukelia javai su gliutenu, kiaušiniai ir karvės pienas bei pieno produktai. Kiaušiniams alergiški net 57,1 proc. pacientų. Alergija javams nustatyta net 77 proc. Žmonių ir net kas antras žmogus jautė alergijos pienui ir pieno produktams sukeltus simptomus.

KAIP NUSTATYTI ALERGIJĄ / NETOLERAVIMĄ MAISTUI?

Šiandien galima atlikti įvairius maisto alergenų tyrimus, netoleravimo testus gydymo įstaigose, privačiuose medicinos centruose.

Galima nustatyti maisto produktų netoleravimą ir jų eliminavimo būdu, vedant mitybos dienoraštį. Tiesiog surašykite kokie simptomai Jus vargina (pavyzdžiui, pilvo pūtimas, nuovargis, sąnarių skausmas ir kt.) ir savaitei eliminuokite, pavyzdžiui, pieno produktus. Praėjus savaitei peržvelkite simptomų sąrašą. Jei simptomai nepakitę – eliminuokite kiaušinius, vėliau gliuteno turinčius produktus (kviečiai, miežiai, rugiai ir jų produktai) ir stebėkite savijautą.

Stebėjimo metodas naudingas vertinant tai, kad kartais atlikti netoleravimo testai būna su paklaida. Pavyzdžiui, jei ilgą laiką nevartojote produktų, turinčių gliuteno, net ir esant gliuteno netoleravimui tyrimo rezultatai gali būti paveikti ir nustatyta klaidinga diagnozė.

Nustačius alergiją ar netoleravimą maistui – nenusiminkite. Visada galima rasti kuo pakeisti vienus ar kitus produktus. Pavyzdžiui, pieną – augaliniu pienu, kiaušinius – brinkintomis chia sėklomis, kviečių miltus – grikių miltais ir pan.

Varginę simptomai turėtų sušvelnėti per kelias dienas ar savaites po to, kai sureguliuosite dietą.

Emilija Miliauskė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos