vaistai.lt

Sutelkus bendras jėgas – kelias į vaikų sveikatą garantuotas (897/0) 

Sutelkus bendras jėgas – kelias į vaikų sveikatą garantuotasVis labiau netyla diskusijos, kaip vaikai turėtų būti maitinami darželiuose ir mokyklose, kaip užtikrinti, kad juos pasiektų sveikas ir kokybiškas maistas. Iniciatyva „Sveikatai palankus” ragina bendradarbiauti ugdymo įstaigas, tėvus, atsakingas institucijas, visus neabejingus tam, kad vaikai augtų sveiki ir laimingi.

Praėjusią savaitę įvyko Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos susitikimas su iniciatyvos „Sveikatai palankus” įkūrėja, sveikatai palankios mitybos specialiste Raminta Bogušiene. Tikslas – aptarti vaikų maitinimo aktualijas bei pristatyti praktinę priemonę „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“.

„Praktiniame leidinyje rasite net 15 dienų valgiaraščius skirtingoms vaikų amžiaus grupėms bei 275 technologines korteles, taip pat ir vaikų mitybos patarimų, jame pateiktas sveikatai palankaus maisto sąrašas – daržovės, mėsa, ankštinės kultūros, grūdinės kultūros ir iš jų pagaminti tausojantys patiekalai. Tai sveikatai palankaus vaikų maitinimo gidas, kuriame pateiktos technologinės kortelės ir meniu tikimės galios net ir pasikeitus Vaikų maitinimo aprašui, kuris šiuo metu rengiamas, nes šie patiekalai ir meniu dar didesnis žingsnis į priekį nei planuojami pokyčiai teisės aktuose”, – teigia LR SAM suformuotos darbo grupės vaikų maitinimo gerinimui narė R.Bogušienė.

„Džiaugiamės, kad vaikų maitinimą kontroliuojanti institucija pritaria iniciatyvos „Sveikatai palankus“ rekomendacijoms vaikų maitinimui. Bendradarbiaudami kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistais sieksime, kad darželiuose ir mokyklose maistas būtų ne tik saugus, kokybiškas, bet ir sveikatai palankus”, – tikisi R.Bogušienė.

Koks meniu rekomenduojamas darželiuose?

Pirmiausia, vaikai turi valgyti reguliariai, įvairų ir subalansuotą maistą. Patiekaluose turi būti naudojama kuo mažiau druskos ir cukraus, vengiama stipriai perdirbto maisto, riebaluose apkeptų patiekalų. Didžioji dalis patiekalų turi būti tausojantys, neužteršti kancerogeninėmis medžiagomis ir atsižvelgiama į sezoniškumą, vaikai turi gauti kiekvieno valgymo metu daržovių, vaisių ar uogų. Vanduo vaikams yra būtinas.

Maisto technologė R. Bogušienė„Trumpas troškinimas-apkepimas (pavyzdžiui, svogūnų, morkų) turi būti laikomas tausojančiu patiekalu. Bulvių-daržovių plokštainis, keptas konvekcinėse, taip pat turi būti laikomas tausojančiu, nes tausojančio patiekalo apibrėžimas kalba ne apie įtaką virškinimui, o apie gamybos būdą”, – sako sveikatai palankios mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Ankštinių kultūrų patiekalai yra laikomi pilnaverčiais ir pietūs gali būti iš negyvūninės kilmės produktų, kuriuose gausu baltymų (kaip ir yra mūsų meniu – vieną kartą per savaitę).

Maltos mėsos apribojimų nėra, ji kaip tik rekomenduojama 1-3 metų vaikams, kad lengviau sukramtytų ir suvirškintų patiekalą. Žinoma, maltiniai turi būti iš mėsos, rekomenduojama iš liesesnių jos dalių, bet ne iš pusės batono.

„Sriuba pietums nėra būtina, jei, pavyzdžiui, kaip mūsų leidinyje rekomenduojama, kai kuriomis dienomis pietums yra troškiniai, nes troškinys – ta pati sriuba, tik mažiau vandens. Taip pat duonos tiekimas prie sriubos nėra būtinybė, nes praktika rodo, kad vaikai suvalgo pirmiausia duoną, paskui sriubą, o pagrindiniam patiekalui, ypač daržovėms vietos nebelieka”, – įsitikinusi R.Bogušienė.

Specialistės teigimu, vanduo gali būti duodamas vaikams valgio metu, nėra pagrįstų mokslinių įrodymų, kad vandens atsigėrimas sveikam vaikui gali sutrikdyti virškinimą. Žinoma, vanduo neturi būti šaltas. Tas pats ir su maisto derinimu. Maisto derinimo teorijos taip pat mokslo nėra pagrįstos ir bulvės su mėsa bei daržovėmis sveikam vaikui yra sveikatai palanku. Tik, žinoma, ne vien bulvės ar miltai – maitinimas turi būti subalansuotas, įvairus.

Praktinis leidinys – didžiulė pagalba ugdymo įstaigoms, norinčioms vaikus maitinti sveikai

Praktinė priemonė „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkinys“ – puiki galimybė savo ugdymo įstaigoje įdiegti sveikatai palankios mitybos principus.

„Mūsų leidinyje pateikto meniu nebereikia papildomai derinti su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba. Meniu nereikia perspausdinti, pasirašyti, užtenka ugdymo įstaigos direktoriaus įsakymo, kad vaikų maitinimui vadovaujamasi „Sveikatai palankus technologinių kortelių ir valgiaraščių rinkiniu”, jei naudojamas identiškas meniu kaip nurodyta knygoje. Naudojant knygą, galima keisti vienus patiekalus kitais pagal tą patį kaloringumą ir nereikia meniu perderinti su VMVT. Norint individualaus, pritaikyto maitinimo ar vegetariško valgiaraščio sudarome pagal individualius ugdymo įstaigos poreikius,” – sako leidinio autorė ir VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Tačiau, kaip sako specialistė, nereikia pamiršti, kad sveikos mitybos samprata turi susiformuoti jau namuose. Tik kompleksinis vaikų ir juos supančių suaugusiųjų mitybos raštingumo didinimas ir sveikatai palankios mitybos įpročių formavimas gali prisidėti prie valgymo kultūros pokyčių Lietuvoje. Tai turi vykti ir namuose, ir mokykloje, tuo tikslu „Sveikatai palankus“ keliauja per Lietuvą ir lapkričio 23 d. vyks Kretingoje mokymai „Sveikatai palanki vaikų mityba namuose ir ugdymo įstaigose“ (Marijono Daujoto pagr. mokykla, Vilniaus g. 12).

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė, tel. 8 645 17 472, .

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos