vaistai.lt

Naujovė: kovai su hemoraginiu insultu pasitelkė stereotaksinį metodą (1915/0) 

Naujovė: kovai su hemoraginiu insultu pasitelkė stereotaksinį metodąRespublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) neurochirurgai atliko unikalią operaciją, kurios metu hemoraginį giliųjų branduolių insultą, t. y., kraujo išsiliejimą į smegenų audinius, patyręs pacientas buvo operuotas panaudojant stereotaksinį arba, kitaip tariant, minimalios invazijos metodą. Tai pirmoji tokia operacija ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Ją atlikę RVUL neurochirurgai Orest Grigėnas ir Žilvinas Chomanskis sako, kad su stereotaksijos pagalba pavyko labai tiksliai (ir svarbiausia – išvengiant galimos žalos kitoms galvos smegenų gyvybinėms funkcijoms) pasiekti gilumines galvos smegenų struktūras. Prie šios operacijos sėkmės taip pat prisidėjo gydytoja anesteziologė Evelina Volbikienė bei operacinės slaugos brigada.

„Iki šiol hemoraginį insultą patyrę pacientai buvo operuojami klasikinės invazinės chirurgijos būdu atveriant kaukolę, tačiau tokios operacijos yra didelės apimties ir traumuojančios pacientus. Šiuo atveju mes sugebėjome išgelbėti žmogaus gyvybę atlikę minimalią invaziją ir didžiąją dalį smegenyse išsiliejusio kraujo pašalinti per nedidelį plyšį kaukolėje. Paprastai tariant, panaudojome „sraigtą“ (Archimedo siurblį), kuriuo per mažą skylutę iš apačios į viršų iškėlėme išsiliejusį kraują“, – teigia daktaras O. Grigėnas.

Kad tokią operaciją būtų galima vadinti sėkminga, užtenka pašalinti apie 45-50 proc. kraujo krešulio tūrio. Šiuo atveju prieš operaciją kraujo krešulys sudarė 68 ml, po – 34 ml.

Parenkant gydymo strategiją, šis atvejis buvo nuodugniai aptartas su Neurochirurgijos skyriaus vedėju Vladislavu Kieda ir Neuroangiochirurgijos centro vadovu prof. Sauliumi Ročka ir buvo priimtas bendras sprendimas šalinti kraujo krešulio dalį stereotaksiškai.

Džiaugdamasis neurochirurgų sėkme, RVUL direktorius dr. Algimantas Pamerneckas įvardija, kad tokių operacijų nebūtų buvę galima pradėti be moderniausios medicininės įrangos ir išskirtinai aukšto medikų profesinio meistriškumo.

„Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė – vienintelė gydymo įstaiga šalyje, turinti tokioms operacijoms būtiną kompiuterinę programą „Elekta“. Taip pat čia dirba neurochirurgijos asai. Šios dvi dedamosios ir lėmė tai, kad hemoraginio insulto gydymui pirmieji panaudojome Lekselio stereotaksinę sistemą. Be to, šią sistemą jau anksčiau pradėjome taikyti auglių biopsijoms atlikti, daugybiniams smegenų abscesams šalinti ir kt.“, – sako dr. A. Pamerneckas.

Lekselio stereotaksinės sistemos autorius – švedas Larsas Lekselis, šią sistemą pagaminęs 1949 m. ir 1958 m. pradėjęs taikyti Lundo universitete (Švedija). 1974-1975 m. įvardinta sistema prasiskynė kelią ir į JAV gydymo įstaigas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos