vaistai.lt

Raidos sutrikimų turintiems vaikams – daugiau kokybiškų paslaugų (899/0) 

Raidos sutrikimų turintiems vaikams – daugiau kokybiškų paslaugųSveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį nuo balandžio 1 d. gerėja sveikatos priežiūros paslaugų, t. y. ankstyvosios reabilitacijos, prieinamumas ir kokybė raidos sutrikimų turintiems vaikams. Taip pat didėja šių paslaugų įkainiai ir nustatyta nauja ambulatorinės specialistų komandos teikiamų konsultacijų tvarka bei kaina.

Šios paslaugos labai reikalingos ir yra teikiamos vaikams, turintiems fizinės raidos, kalbos, klausos, regos, judesių, elgesio, emocijų ir kitų sutrikimų. Pavyzdžiui, cerebriniu paralyžiumi, autizmu ar kitomis ligomis sergantiems vaikams.

Ministro A. Verygos teigimu, vaikai – mūsų ateitis, tad turime nuolat rūpintis ja ir ieškoti efektyvesnių būdų, kaip teikti kokybiškas jiems reikiamas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Šiomis naujovėmis siekiame užtikrinti, kad raidos sutrikimų turintys vaikai ir juos auginantys tėveliai turėtų daugiau galimybių kuo greičiau gauti profesionalias gydytojų specialistų paslaugas. Juk kuo anksčiau jos suteikiamos, tuo daugiau galimybių sumažinti neigiamas raidos sutrikimo pasekmes, taip pat padėti vaikui bei šeimai lengviau integruotis visuomenėje. Tad labai svarbus dėmesys ir rūpestis šiais vaikais ne tik iš artimųjų, bet ir medikų bendruomenės bei valstybės“, – sako ministras A. Veryga.

Taigi gerinant paslaugų prieinamumą bei kokybę, viceministrės Linos Jaruševičienės teigimu, raidos sutrikimų turintiems vaikams ir jų artimiesiems ankstyvosios reabilitacijos paslaugos bus teikiamos vaikams iki 7 metų, o prioritetine tvarka – vaikams iki 4 metų. Iki šiol ambulatorinės paslaugos buvo teikiamos vaikams iki 4 metų, iki 7 metų – nelankantiems ugdymo įstaigos, o stacionarinės – iki 7 metų.

„Tuo tarpu į specialistų komandą, kuri teiks ambulatorines paslaugas, palaipsniui papildomai bus įtraukti gydytojas ergoterapeutas ir specialusis pedagogas, o į komandą, kuri teiks stacionarines paslaugas – meno terapeutas. Taip pat numatyta, kad ankstyvosios reabilitacijos paslaugas vaikui ir jo artimiesiems parenka bei skiria šias paslaugas teikiantis gydytojas, pas kurį pacientus nukreipia šeimos, vaikų ligų gydytojas ar kitas gydytojas specialistas. Iki šiol tai nebuvo aiškiai apibrėžta“, – sako viceministrė L. Jaruševičienė.

Be to, atnaujinti reikalavimai, kada tokios paslaugos turi būti teikiamos, nustatyta, kokie diagnostikos ir gydymo metodai gali būti taikomi. Padidintas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokamų lovadienių dienos stacionare skaičius, pavyzdžiui, sunkiais atvejais prireikus gali būti skiriama iki 60 lovadienių. Didėja ir vaikų ankstyvosios reabilitacijos paslaugų bazinės kainos, patikslinta ambulatorinių konsultacijų, kurias teiks išplėstinės specialistų komandos, tvarka, nustatytas minimalus komandos specialistų darbo krūvis bei nauja šios konsultacijos bazinė kaina.

Ankstyvosios reabilitacijos paslaugos, apmokamos PSDF lėšomis, vaikams Lietuvoje pradėtos teikti 2000 m. gruodžio mėnesį. 2018 m. pradžioje šias paslaugas teikia 50 gydymo įstaigų 57 vietose.

2017 m. šioms paslaugoms apmokėti panaudota 4,1 mln. eurų PSDF lėšų, o 2018 m. planuojama papildomai skirti dar 2,6 mln. eurų.

SAM Ryšiai su visuomene

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos