vaistai.lt

Turgavietėse parduodamų nefasuotų mėsos gaminių ženklinimo etiketės turi būti išsaugotos (1805/0) 

Turgavietėse parduodamų nefasuotų mėsos gaminių ženklinimo etiketės turi būti išsaugotos iki paskutinio gabalėlioVartotojai, rinkdamiesi maisto produktus turgavietėse, turi gauti visą būtiną informaciją apie mėgstamą produktą. Įsigydami gabalėlį dešros ar kumpio, jie turi būti tinkamai informuojami apie gaminių kilmės vietą, sudėtį ir gamintoją.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad šalies turgaviečių atsakingi asmenys ir prekiautojai privalo užtikrinti nefasuotų mėsos gaminių ženklinimą ir atsekamumą. Nefasuotų mėsos gaminių (lašinių, dešrų, kumpių ir kt.), skirtų parduoti dalimis, ženklinimo etiketės su visa privaloma informacija privalo būti išsaugotos iki paskutinio parduodamo gaminio gabalėlio. Maisto produktai į turgavietes turi būti pristatomi tik su palydimaisiais dokumentais. Jeigu prekiaujama savo ūkyje išauginta ar pagaminta produkcija, ji taip pat turi būti pateikta su laisvos formos važtaraščiu, kuriame nurodyta svarbiausia produktų partijos atsekamumo informacija.
 
Tai, kad turgavietės prekiautojai ne visuomet žino ir tinkamai vykdo šį reikalavimą, patvirtino ir Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorių praėjusį savaitgalį atliktas patikrinimas UAB ,,Elasa” turgavietėje Tauragėje. Patikrinimo metu rasta mėsos produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, dalis realizuojamos produkcijos buvo be ženklinimo etikečių. Trims šios turgavietės prekybininkams buvo uždrausta prekiauti netinkamai paženklintais produktais, surašyti sprendimai dėl produktų tiekimo į rinką sustabdymo bei pradėtas tolesnis tyrimas dėl šių produktų gamintojų nustatymo.
 
Tęsiant tyrimą, buvo patikrintos maisto produktų sandėliavimo patalpos (Birutės g. 35, Tauragė), ten taip pat nustatyta eilė pažeidimų. Sandėlyje trūko švaros ir tvarkos, nebuvo vykdomos savikontrolės procedūros. Rasta prekių (šaldytos žuvies, prieskonių) pažeistomis pakuotėmis, didelė dalis sandėliuojamų maisto produktų buvo be ženklinimo etikečių, pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Dėl grubių teisės aktų pažeidimų, laikinai sustabdyta šio sandėlio veikla. Uždrausta tiekti į rinką beveik 90 kg neaiškios kilmės maisto produktų.
 
,,Už turgavietėse parduodamų maisto produktų saugą, atsekamumą, ženklinimą ir kiekinę apskaitą tiesiogiai atsakingi patys prekeiviai bei turgaviečių administracija. Patikrinimų rezultatai rodo, kad ne visur šie savikontrolės mechanizmai veikia efektyviai. Neženklintais mėsos gaminiais draudžiama prekiauti, nes nėra galimybės nustatyti, ar produktai pagaminti registruotose maisto tvarkymo įmonėse, turinčiose leidimus užsiimti šia veikla, neaišku ar gaminiai pagaminti saugiai ir kokybiškai, iš tinkamų žaliavų“, – komentavo Tauragės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Kęstutis Patašius.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos