vaistai.lt

Pedikuliozės (utėlėtumo) problema vaikų ugdymo įstaigose (2050/0) 

Pedikuliozės (utėlėtumo) problema vaikų ugdymo įstaigosePanevėžio visuomenės sveikatos centras pastaruoju metu gauna daugiau skundų dėl vaikų kolektyvuose plintančios pedikuliozės. Siekiant užtikrinti reikiamą pedikuliozės epidemiologinę priežiūrą ir kontrolę, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys vaikų ugdymo įstaigose, kartu su įstaigų administracija, tėvais ir (ar) globėjais turi imtis efektyvių utėlėtumo plitimo mažinimo priemonių. Vaikų ugdymo įstaiga, vykdydama pedikuliozės epidemiologinę priežiūrą gali vadovautis metodinėmis rekomendacijomis „Pedikuliozės epidemiologinė priežiūra ir kontrolė“, kurias paruošė Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centras kartu su Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinika. Rekomendacijas galima rasti adresu http://www.ulac.lt/metodines-rekomendacijos.

Centro specialistai primena, kad pedikuliozė (utėlėtumas) yra vadinamas užsikrėtimas utėlėmis, kurią sukelia trijų rūšių utėlės: galvinės, drabužinės ir gaktinės utėlės. Pagrindinis apsikrėtimo galvinėmis utėlėmis požymis – glindos plaukuose. Jų gausa didesnė nei suaugusių utėlių, jos nėra aktyvios, sunkiai nuimamos nuo plauko. Dėl utėlių įkandimų gali atsirasti nusikasymų smilkinių, kaktos ir pakaušio srityje. Dažniau apsikrečia jaunesni mokyklinio amžiaus mokiniai, ypač mergaitės. Pagrindinis plitimo kelias – iš galvos į galvą, esant artimam sąlyčiui, arba per šukas, plaukų šepečius, keičiantis galvos apdangalais bei juos laikant kartu.

Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro2010 m. balandžio 22 d. įsakymu Nr. V-313 patvirtinta Lietuvos higienos norma HN 75:2010 „Įstaiga, vykdanti ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, draudžiama priimti sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, kosti, yra išskyrų iš nosies ir kt.) vaikus, taip pat turinčius utėlių ir glindų. Po ligos vaikas gali būti priimtas į įstaigą tik tėvams (globėjams) pateikus gydytojo pažymą (F 094/a). Vadovaujantis Lietuvos higienos norma 21:2011 „Mokykla vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“, patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 m. rugpjūčio 10 d. įsakymu Nr. V-773, mokyklos vadovas ar jo įgaliotas asmuo turi užtikrinti, kad mokiniai iki 18 metų ugdymo procese dalyvautų tik teisės akto nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą ir pateikę vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a), išduotą ne anksčiau kaip prieš metus.

 

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos