vaistai.lt

Visuomenės sveikatos plėtra savivaldybėse (1550/0) 

Visuomenės sveikatos plėtra savivaldybėseKėdainiuose vyko mokslinė-praktinė konferencija „Visuomenės sveikatos plėtra savivaldybėse“. Konferencijos organizatoriai: Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija, Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos institutas.

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Danguolė Avižiuvienė dėkojo taip gausiai susirinkusiems dalyviams, kurie prisideda prie visuomenės sveikatinimo veiklos, džiaugėsi, kad pirmą kartą sėkmingai suorganizuota konferencija, kurioje dalyvavo visi oganizuojantys, vykdantys ir atstovaujantys visuomenės sveikatos priežiūrą tiek nacionaliniu, tiek savivaldybių lygmeniu.

Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Nijolė Naujokienė. Ji pasidžiaugė, kad Kėdainiuose yra puikios sąlygos vykdyti numatytas veiklas ir kad yra specialistų, primenančių ir raginančių gyventojus saugoti bei stiprinti savo sveikatą.

Sveikinimo žodį taręs Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos direktorius A. Ščeponavičius akcentavo, kad visuomenės sveikatos priežiūra savivaldybėse tampa vis labiau matoma, steigiami nauji Visuomenės sveikatos biurai.

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos l. v. p. Asmens ir visuomenės sveikatos integravimo skyriaus vedėja, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto doc. A. Astrauskienė pristatė Lietuvos ir Europos Sąjungos šalių gyventojų sergamumo ir mirtingumo statistinius duomenis. ,,Lietuva išsiskiria didžiausiais socialiniais ekonominiais netolygumais lyginant su Europos šalimis“, – teigė lektorė. Pranešimo metu buvo pristatytos nepalankios Lietuvos gyventojų skaičiaus pokyčių prognozės iki 2020 m.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos direktorius A. Ščeponavičius priminė apie pakeitimus Lietuvos Respublikos visuomenės sveikatos priežiūros įstatyme, apžvelgė kitus teisės aktus, reglamentuojančius visuomenės sveikatos priežiūrą, apibendrino valstybės deleguotų visuomenės sveikatos biurams funkcijų vykdymą, problemas, aktualijas bei galimus sprendimo būdus, specialistų poreikio planavimą, asmens ir visuomenės sveikatos integracijos galimybes.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos strateginės plėtros skyriaus vedėja, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto lektorė daktarė R. Vaitkienė akcentavo, ,,kad kiekviena savivaldybė skirtingai interpretuoja sveikatos apsaugos ministro nustatytus kvalifikacinius reikalavimus savivaldybės gydytojui“, minėjo, kad kai kuriose savivaldybėse gydytojo funkcijos dubliuojasi su visuomenės sveikatos biurų funkcijomis, pateikė pasiūlymus, kaip didinti savivaldybių atsakomybę už gyventojų sveikatos stiprinimo ir ugdymo veiklą, kaip efektyviau koordinuoti  asmens ir visuomenes sveikatos priežiūrą ir kaip skatinti tarpžinybinį bendradarbiavimą.

Nacionalinės sveikatos tarybos narė, Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė, Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė D. Avižiuvienė pateikė informaciją apie Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos tikslus ir uždavinius, visuomenės sveikatos biurų indėlį ir įsipareigojimus bendroje asociacijos veikloje, atstovaujant teisėtus narių interesus, minėjo, kaip asociacija prisideda prie specialistų kvalifikacijos kėlimo ir kompetencijų didinimo, pristatė bendrus viešinimo ir informacijos sklaidos būdus, taip pat padėkojo už partnerystę ir bendradarbiavimą.

Klaipėdos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė N. Tarvydienė pristatė pranešimą „Visuomenės sveikatos priežiūra ikimokyklinėse ugdymo įstaigose“, kuriame buvo apžvelgtos visuomenės sveikatos priežiūros specialistų funkcijos, esamos problemos ir galimi sprendimo būdai. 

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros skyriaus vedėja R. Jarašūnienė pristatė daugiametį gerosios patirties pavyzdį – Sveikos gyvensenos klubų mokyklose: bendraamžis – bendraamžiui veiklą.

Dėl savivaldybių vaidmens stiprinant Lietuvos gyventojų sveikatą, Lietuvos savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto narė, Nacionalinės sveikatos tarybos narė, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja L. Kaveckienė paminėjo esamas problemas, kurios pirmiausia susijusios su teisės aktų trūkumu ir nesuderinamumu tarpusavyje, nepatvirtintu privalomųjų stebėti rodiklių sąrašu, pareigybių normatyvais visuomenės sveikatos specialistams, dirbantiems ikimokyklinio ugdymo įstaigose.

Konferencijos metu pranešimus apie esamą situaciją šalyje, galimybes ir perspektyvas gerinti visuomenės sveikatos priežiūrą savivaldybėse bei bendradarbiavimo su savivaldybėmis ir Visuomenės sveikatos biurais perspektyvas pristatė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, M. Romerio universiteto prof. S. Čaplinskas, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė, Nacionalinės sveikatos tarybos narė O. Davidonienė, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius R. Sabaliauskas, Higienos instituto direktorius R.Jankauskas, Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktoriaus pavaduotoja E. Burbienė, Radiacinės saugos centro direktorius A. Mastauskas.

Dėkingi esame visiems, kurie dalyvavo renginyje ir visiems, kurie yra neabejingi visuomenės sveikatai.

Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro
visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė
Daiva Mickevičienė

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos