vaistai.lt

V. P. Andriukaičio sprendimai kelia didelį nerimą visuomenei (973/0) 

V. P. Andriukaičio sprendimai kelia didelį nerimą visuomeneiSeimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės sveikatos apsaugos ministras Antanas Matulas pastaruoju metu sulaukia daug gyventojų skundų dėl sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio veiklos.

Praėjusio mėnesio pabaigoje cukriniu diabetu sergančius pacientus šokiravo žinia, kad po to, kai ministras pasirašė naują kompensuojamųjų vaistų kainyną, gerokai padidėjo priemokos už insulinus.

Lietuvoje vaistų kainos nustatomos pagal kainas aštuoniose referentinėse (į Lietuvą panašiose) šalyse, kuriose tokių preparatų kainos sumažėjo. Taigi nustatant bazinę insulinų kainą, imamas mažiausios kainos analogas. Kadangi Lietuvoje tokių preparatų kainos nesumažėjo, valstybė dengia tik bazinę vaisto kainą, o priemoką tenka sumokėti patiems ligoniams. Pacientų organizacijos suskaičiavo, kad kiekvienas diabetikas kas mėnesį turės primokėti vidutiniškai nuo 100 iki 200 Lt už gyvybiškai svarbų insuliną, nes naudoti pigiausius tos rūšies vaistus toli gražu ne kiekvienas gali.

Šešėlinės vyriausybės sveikatos apsaugos ministras A. Matulas kelia esminį klausimą, kodėl Sveikatos apsaugos ministerija nieko nepadarė, kad Lietuvoje, kaip ir kitose referentinėse valstybėse, sumažėtų vaistų kainos. Apie padidėjusias kainas kol kas kalba tik diabetikai, su panašiomis problemomis susiduria ir kitomis ligomis sergantys asmenys.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje birželio 4 d. V. P. Andriukaitis šią problemą žadėjo išspręsti iki birželio 15 d., tačiau iki šiol nieko nepadaryta. Komitete ministras visą kaltę bandė suversti vaistų pardavėjams, neįžvelgdamas tiesioginio ministerijos iniciatyvos trūkumo. Diabetikai palikti nežinioje, nes svarsto, ar jau pirkti pabrangusį insuliną, ar palaukti, kol ministras ištesės savo pažadą.

„Šešėlinė vyriausybė reikalauja, kad ministras nedelsdamas imtųsi priemonių, jog vaistų kainos sumažėtų kaip ir kitose referentinėse šalyse, ir būtų panaikintos priemokos“, – sako Šešėlinės vyriausybės sveikatos apsaugos ministras.

„Jeigu bus paskirtas dirbti Europos Komisaru, V. P. Andriukaitis įeis į Lietuvos istoriją kaip daugiausiai teigiamų permainų žmonėms sveikatos sistemoje žadėjęs ministras, bet pastarųjų savaičių akibrokštai tiek dėl vaistų kainų augimo, tiek dėl paliatyvios slaugos termino sutrumpinimo iki dviejų mėnesių kelia abejonių dėl ministerijos gebėjimo realiai spręsti problemas“, – pažymi A. Matulas.
 
Seimo TS-LKD frakcijos nario A. Matulo pranešimas

 

Informacija iš:

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMAS

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos