|
Šiaulių rajone salmoneliozės protrūkis (2240/0) |
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (toliau – ULAC) duomenimis, Šiaulių rajone kilęs salmoneliozės protrūkis siejamas su maisto tvarkymo subjekto veikla. Iki 2014-07-21 Šiaulių visuomenės sveikatos centras užregistravo 18 susirgusiųjų ūmia žarnyno infekcine liga asmenų, kaip įtariama, susijusių su tuo pačiu rizikos veiksniu. Penkiolikai susirgusiųjų salmoneliozės diagnozė patvirtinta bakteriologiniu tyrimu. Tarp susirgusiųjų 11 vaikų. Salmonella Enteritidis sukėlėjas nustatytas protrūkio priežastimi. Dauguma ligonių gydomi ligoninėse. Susirgusiųjų apklausos duomenimis, salmoneliozės priežastimi galėjo būti kreminiai konditerijos gaminiai, pirkti Šiaulių miesto ir rajono prekybos centruose. Įtariama, kad užkrėsti salmonelėmis saldumynai galėjo būti pagaminti UAB „Labnora“, Kuršėnuose. Nuo 2014-07-15 konditerijos įmonės veikla laikinai sustabdyta, produkcijos užteršimo priežastis tiria specialistai. Salmoneliozė yra viena dažniausia žmonių zoonozė visame pasaulyje, plintanti per gyvūninį maistą. Užsikrėtimas galimas ir nuo sąlyčio su sergančiais gyvūnais (ypatingai namų augintiniais kačiukais, šuniukais, reptilijomis), rečiau nuo sergančio žmogaus. Yra žinoma daugiau nei 2000 įvairių salmonelių rūšių ir dauguma jų gali sukelti infekcinę ligą žmogui ir gyvūnams. Kai aplinkos temperatūra didesnė nei 20 laipsnių, salmonelės – ligą sukeliančios bakterijos - maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Besidaugindamos bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20°C ir aukštesnėje temperatūroje. ULAC duomenimis, kasmet daugiausia susirgimų salmonelioze užregistruojama gegužės – rugpjūčio mėnesiais. Šiltuoju metų laikotarpiu taip pat kyla daugiau salmoneliozės protrūkių ne tik šeimose, bet ir susijusių su maisto tvarkymo subjektų veikla. Tokių protrūkių priežastimi dažniausiai būna nepakankamai gerai karščiu apdorotas maistas, kryžminis maisto užterštumas, netinkamas vartojimui paruošto maisto laikymas. Salmoneliozė pasireiškia karščiavimu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos požymiai dažniausiai pasireiškia po 12 – 72 valandų po užsikrėtimo. Ligos sunkumas priklauso nuo prarytų bakterijų kiekio, asmens amžiaus, kitų sveikatos problemų. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema. Nustatyti diagnozę ir įvertinti ligos sunkumą gali gydytojas, apžiūrėjęs ligonį ir atlikęs tam tikrus tyrimus. ULAC duomenimis, ne visi ligos požymius turintys asmenys kreipiasi medicinos pagalbos. Jei ligos požymiai nepraeina per 2-3 dienas, rekomenduotina kreiptis profesionalios konsultacijos ir pagalbos. Tačiau neverta tiek laiko laukti, jei žarnyno infekcijos požymiai pasireiškia mažam vaikui, vyresnio amžiaus asmeniui. Vemdamas bei viduriuodamas žmogus gali netekti kūno skysčių ir gyvybiškai svarbių druskų. Ir tai gali turėti rimtų pasekmių. Paprastai ligos požymiai praeina per 3-7 dienas. Nustojus viduriuoti salmonelės į aplinką neišskiriamos. Retais atvejais bakterijų išskyrimas gali užtrukti kelias savaites. Tokiais atvejais yra labai svarbi rankų higiena. Užsikrėtimo salmonelėmis rizikai mažinti ULAC medikai pataria:
Parengė Image: FreeDigitalPhotos.net
Powered by AkoComment 3.0 vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus. Į viršų |
|