vaistai.lt

Vasarą daugiau vaikų keliauja į sanatorijas (893/0) 

Vasarą daugiau vaikų keliauja į sanatorijasTradicijos nesikeičia – kaip ir kasmet, taip ir šią vasarą daugiau vaikučių vyks į reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančias įstaigas, už kuriose suteiktas paslaugas bus apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Įprastai dažniausiai būtent šiuo metų laiku pagausėja tėvelių, pageidaujančių, kad jų atžalos gautų minėtas paslaugas, ir besidominčių, kaip jomis pasinaudoti moksleivių atostogų metu, ypač vasarą, taip pat naujovėmis, norint patekti į reabilitacijos paslaugas teikiančias įstaigas.

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atkreipia dėmesį į tai, kad tokios tendencijos yra akivaizdi sezonų įtaka. Per daugybę metų susiformavo tradicija, kad kasmet medikai gerokai daugiau vaikučių į medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo įstaigas siunčia būtent vasarą, o ne žiemą. Pastebima ir tai, kad šių paslaugų poreikis padidėja ir kitų moksleivių atostogų metu.

Tikėtina, kad dalis mažųjų pacientų tėvelių atsisako medicininės reabilitacijos paslaugų, kai jos yra būtinos, norint sėkmingai pabaigti gydymą po ūmių susirgimų arba ligos paūmėjimų, pageidaudami pasinaudoti šiomis paslaugomis vasarą ar kitu jiems patogiu vaikų atostogų metu. Tad dėl šios priežasties kai kuriose reabilitacijos įstaigose vasaros metu gali nebūti vietų, todėl rekomenduojame apie laisvas vietas reabilitacijos įstaigose pasidomėti iš anksto.

Taip pat VLK atkreipia dėmesį, kad tėveliai nerimauja be pagrindo – pastaruoju metu medicininės reabilitacijos paslaugų teikimo tvarka nesikeitė, o PSDF biudžeto lėšų pakanka finansuoti vaikučiams suteiktas paslaugas. Taigi vaikučiams būtinos paslaugos bus suteiktos ir už jas bus apmokėta.

Be to, ligonių kasų specialistų gyventojai dažnai teiraujasi, ar gali tėvai su savo vaiku vykti į reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas teikiančias įstaigas. Tokią teisę turi vaikai iki 8 metų – į medicininės reabilitacijos įstaigas jie gali vykti lydimi slaugančio asmens. Vyresni nei 8 metų vaikai galėtų vykti ne vieni, jei turi negalią arba taip nustatė gydytojų konsultacinė komisija. Tokiais atvejais iš PSDF yra apmokamos ir vaiką slaugančio žmogaus, t.y. mamos, tėčio ar kito artimo šeimos nario, nakvynės ir maitinimo išlaidos.

Vaikams suteiktų reabilitacijos paslaugų skaičius 2014 metų I pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, lieka stabilus. VLK duomenimis, per šį laikotarpį vaikams suteikta apie 9300 minėtų paslaugų, o reabilitacijos įstaigoms už jas sumokėta daugiau nei 12,3 mln. litų.

Šiemet medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo išlaidoms kompensuoti iš PSDF biudžeto iš viso skirta beveik 135 mln. litų, iš kurių ne mažiau kaip 20 proc. tenka vaikams teikiamoms paslaugoms apmokėti.
VLK primena, kad medicininę reabilitaciją vaikams skiria fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, įvertinęs mažojo paciento būklę. Reabilitacijos trukmė priklauso nuo ligos sudėtingumo, diagnozės.

Be to, mažųjų pacientų tėveliams svarbu žinoti, kad gydytojas ir gydymo įstaiga, kurie siunčia pacientą į reabilitaciją, privalo suteikti informaciją apie tai, kurios gydymo įstaigos teikia tokias paslaugas. Na, o pacientas (jo tėvai) turi teisę pasirinkti, kur jie nori vykti. Sužinoti, kokias reabilitacijos paslaugas teikia gydymo įstaigos ir patikrinti, ar yra laisvų vietų, galima VLK interneto svetainės skyreliuose „Apie eiles" ir Medicininė reabilitacija.

VLK primena, kad dėl reabilitacijos gyventojams jau nebereikia vykti į TLK pažymos – popierines pažymas pernai pakeitė elektroninės. Visi formalumai tarp gydymo įstaigos ir ligonių kasų yra suderinami elektroniniu būdu. Šios naujovės taupo žmonių laiką, o institucijoms mažina administravimo kaštus. Tuo tarpu pacientui vykstant į reabilitacijos įstaigą reikia nusivežti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir siunčiančio gydytojo išduotą išrašą iš medicininių dokumentų. Į reabilitacijos įstaigą privalu atvykti ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo iš medicininių dokumentų išdavimo dienos.
 
Rūpimus klausimus visi gyventojai gali pateikti el. pašto adresu arba ligonių kasų informacijos telefono numeriu 8 700 88888.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos