vaistai.lt

Akiniai nuo saulės: ne tik saugo, bet ir gali apakinti (2168/0) 

Akiniai nuo saulės: ne tik saugo, bet ir gali apakintiJei kas atliktų apklausą tam, kad sužinotų kokie aksesuarai asocijuojasi su žodžiu vasara, manau akiniai nuo saulės būtų paminėti daugelio. Tiesa, mada nešioti tamsius akinius ne tik saulei šviečiant bet ir ūkanotą dieną ar apskritai naktinio klubo tamsoje taip pat egzistuoja, tačiau vis tiek pagrindinė tamsintų akinių paskirtis saugoti akis nuo saulės spindulių: tiek matomo spektro, tiek nuo ultravioletinio.

Firminiai akiniai nebūtinai geriausi

Šiuo metu tikrai lengva pasimesti tarp pasiūlymų gausos, nes kiekvienas gamintojas ar pardavėjas vis savaip giria savo prekę. Vieni teigia, kad jų akiniai tinkamiausi, nes jų lęšiai stikliniai, kiti atkerta, kad ne stiklas ar plastikas svarbiausias kokybės rodiklis, o speciali nuo UV spindulių sauganti danga. Be to yra ir teigiančių, kad kokybiški gali būti tik labai brangūs „firminiai“ akiniai. Ir galiausiai yra visiškai įžūliai sukčiaujančių prekybininkų, priskiriančių jų siūlomiems akiniams nebūtas savybes ir nesidrovintis už skatiko nevertus gaminius lupti iš pirkėjų keliagubą kainą.

Norint suprasti kas teisus, o kas ne, pirmiausiai prisiminkime kelis mano supratimu pagrindinius dalykus. Pirmiausiai, žmogaus rega veikia labai plačiame apšviestumo diapazone. Jei esant mėnulio pilnačiai apšviestumas tėra 0,25 - 1 lx, tai kalnuose esant sniegui apšviestumo rodikliai gali siekti kelias dešimtis tūkstančių liuksų. Ir žmogaus akis gana sėkmingai prisitaiko prie tokių skirtingų sąlygų. Tiesa, viskas, kas siekia mūsų fiziologines ribas, dažniausiai jau gali pakenkti ir ilgas buvimas nebūdingoje mums aplinkoje yra tikrai ne į naudą ir šviesos poveikis nėra išimtis.

Nuo ilgo buvimo tamsoje galima net apakti

Be to, verta prisiminti, kad žmogus yra gyvūnas, evoliuciškai susiformavęs kaip dieninis gyvūnas, ir komfortiškiausiai jis jaučiasi būtent šviesoje. Nuolatinis šviesos trūkumas žmogaus akims nėra sveikas dalykas. Ko gero, iš klasikinės literatūros ar istorijos skaitinių prisimenate pasakojimus apie ilgai tamsiuose kalėjimuose laikytus kalinius, kurie galiausiai apakdavo. Patikėkite - tai ne mitas.

Žmogaus akis prieblandoje veikia mobilizaciniu režimu. Nuolatinė įtampa, o kartu su ja padidėjęs spaudimas akyse galiausiai gali tapti rimtų pažeidimų priežastimi. Todėl užsidėdami tamsius akinius einant į naktinį klubą pagalvokite vis tik ar to jums tikrai reikia?

Taip pat nuolatinis akinių nuo saulės naudojimas gali ženkliai mažinti jūsų adaptavimosi galimybes. Normali fiziologinė reakcija, kuomet šviesos srautui intensyvėjant vyzdžiai susitraukia, o sutemus plečiasi, sutrinka ir tuomet gali atsirasti fotofobija – patologinė būsena, kuomet žmogus apskritai negali žiūrėti į ryškią šviesą.

Vairuojantiems - tik poliarizuoti akiniai

Galvos ir akių skausmus, o taip pat dirglumą gali sukelti ir tiesiog netinkama akinių forma. Geriausi yra akiniai saugiai uždengiantys akis ir nuo tiesiogiai ir nuo įvairiais kampais krentančiu saulės spindulių ( pvz. atsispindinčių nuo sniego ar vandens paviršiaus). Ne veltui specialūs akiniai sportininkams būtent tokie ir gaminami.

Taip pat neverta naudoti pernelyg atvirus akinius nuo saulės vairuojant automobilį, nes yra žinomi atvejai, kuomet netikėti atspindėtos šviesos blyksniai tapdavo eismo įvykių priežastimi variuotojui juos klaidingai suvokus kaip kito automobilio žibinto šviesas arba kliūtį, netikėtai atsiradusią šone. Vairuotojams dėl tos pačios priežasties taip pat patartina rinktis akinius poliarizuotais stiklais.

Ne mažiau svarbi ir akinių spalva

Ne mažiau svarbu parinkti akinius su tinkama lęšių spalva. Geriausi rudi, juodi ar žalsvi akinių stiklai, o štai raudonį jums gali „padovanoti“ irzlumą ir galvos skausmą. Žydri stiklai – apskritai akies neapsaugo ir dar visiškai sutrikdo spalvų suvokimą.

Madingi rožinės spalvos lęšiai taip pat nėra tinkami. O štai gintaro spalvos ar oranžinius akinius galite drąsiai naudoti vairuojant. Tiesa, akinių, skirtų vartotojams, tamsinimo indeksas turėtų būti ne didesnis nei 2. Na, o tam kad tiksliai nusipirktumėte būtent reikiamo tamsinimo indekso akinius vis tik reikėtų akinius pirkti specializuotoje parduotuvėje, kur gaminiai turi atitinkamus sertifikatus.

Saikingas mėgavimasis saule stiprina imunitetą

Be abejo, daugiausiai klausimų kyla dėl akių apsaugos nuo ultravioletinių spindulių. Ir čia atsiranda galimybė prekybininkams kartais piktnaudžiauti mūsų baimėmis. Pirmiausiai, reikia nepamiršti, kad tūkstantmečius žmonės apskritai nenaudojo akinių nuo saulės, tačiau tai jiems netrukdė būti medžiotojais, dirbti žemės ūkio darbus ir keliauti Šilko keliu, ir regos sutrikimais jie dažniausiai nesiskundė. Todėl paniška UF spindulių baimė naudinga pirmiausiai akinių gamintojams.

Atmetus atvejus, kuomet akių apsauga tikrai būtina ( būvimas kalnuose ar šalia vandens ir pan.), daugelyje atveju nereikia jokios papildomos apsaugos nuo UV spindulių. Juolab, kad saikingai mėgaujantis saule pagerėja imuninės sistemos veikla, sintezuojamas vitaminas D, na o akims saikingas ultravioleto kiekis yra puiki priemonė stimuliuoti akių raumenis ir gerinti jų veiklą.

Todėl, jei nesergat ligomis, dėl kurių turite padidintą jautrumą UV spinduliams, nėra ir būtinybės pirkti akinius, sulaikančius 99-100 proc. jų. Tiesa, dar blogiau naudoti tamsius akinius apskritai neapsaugančius nuo ultravioletinių spindulių. Tuomet dėl užtamsinimo akis vyzdžius išsiplečia pasiruošusios priimti didesnį matomo šviesos spektro spinduliuotės srautą, tačiau kartu su juo patenka visas UV srautas. O tai sutrikdo natūralius adaptacijos mechanizmus.

Vienas iš nedaugelio kasdienių atvejų, kuomet kokybiški gerai UV spindulius sulaikantys akiniai nuo saulės tiesiog būtini, kuomet jūs nešiojate kontaktinius lęšius.

Kokius akinius pirkti?

Ko gero,  iš straipsnio jūs jau supratote, kad pagrindinės taisyklės, kurių reikėtų laikytis perkant ir naudojant akinius nuo saulės yra paprastos. Pirmiausiai, juos naudokite tuomet, kai jų iš tikro reikia. Taip pat perkant įsitikinkite, kad jie ne tik stilingi ir madingi, tačiau apsaugo akis nuo įvairiais kampais krintančios šviesos.

Atkreipkite dėmesį ar nėra lęšių iškraipymų, kas, beje, būdinga pigiems „turgaus“ akiniams, įbrėžimų. Kiek UV spindulių sulaiko pigiausi „nekilmingi“ akiniai vargiai sužinosite, tad, jei jums svarbu apsisaugoti būtent nuo ultravioletinių spindulių, tuomet kreipkitės į specializuotas optikos parduotuves, kur taip pat galėsite išsirinkti akinius ir pagal užtamsinimo intensyvumą.

Vitalijus Balkus 

Informacija iš:

Grynas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos