vaistai.lt

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – širšių aukos (1843/0) 

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje – širšių aukosĮ Respublikinės Šiaulių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių kreipiasi trys širšių sugelti pacientai.

Skyriaus medikams kas parą tenka teikti medicinos pagalbą 2-3 širšių sugeltiems žmonėms. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės medicinos direktorės Vaivos Makštutienės, tiek daug nukentėjusiųjų nuo širšių žmonių seniai nebuvę, tad reikia būti budriems, ir stebėti, kad po širšės įgėlimo nekiltų alerginė reakcija.

Dažniausiai nukentėjusiuosius nuo širšių į ligoninę atveža Greitosios medicinos pagalbos stoties automobilis, tad, pasak gastroenterologo Olego Stungio, jau būna suteikta pirmoji medicinos pagalba, suleista adrenalino, padedančio išvengti sunkiausios būklės – anafilaksinio šoko, kuris gali baigtis ir mirtimi.

Gastroenterologas O. Stungys sako, jog taip nutinka tik tada, kai žmogus yra alergiškas vabzdžių nuodams. Daugumai žmonių tokios alergijos nėra ir jiems bitės, vapsvos ar širšės įgėlimas baigiasi paraudimu, niežėjimu, skausmu, paburkimu, kuris, atšaldžius įkandimo vietą ledukais, atslūgsta. Jei vargina skausmas, medikas pataria išgerti analgetikų. Tai, anot gydytojo, normali organizmo reakcija ir važiuoti į ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių, kur teks ilgai laukti eilės pas gydytoją, tikrai nereikia.

Tačiau jei jau kartą buvo įgėlęs vabzdys, gydytojas pataria turėti antialerginių vaistų, kurių prireiks, prasidėjus alergijai.

Paklaustas, kuo skiriasi širšės ar vapsvos įgėlimas, gydytojas paaiškino, jog po vapsvos įgėlimo nelieka geluonies, kurį įgėlusi palieka ir bitė, ir širšė. Pastaruoju atveju pirmiausia būtina ištraukti geluonį, iš kurio dar skiriasi nuodų.

Jei, įkandus širšei, tinimas plečiasi į gilesnius sluoksnius, tinsta lūpos, akys, gerklė, žmogus pradeda dusti ar vemti, krečia šaltis, krenta kraujospūdis – būtina ieškoti medikų pagalbos, nes tai alergijos vabzdžių nuodams požymiai.  Dažniausiai alergija ištinka ne po pirmo širšės įgėlimo. Organizmas įsiaudrina, kai širšė įgelia ne vieną kartą. Pasak mediko, tiems, kuriems jau buvo kilusi alerginė reakcija, dar kartą įgėlus vabzdžiui, organizmas gali reaguoti ramiai – tik pusei žmonių alerginė reakcija pasikartoja.

Kiekvienas žmogus, pasak gydytojo O. Stungio, skirtingai reaguoja į vabzdžių nuodus. Vieniems alerginė reakcija kyla po 5 sekundžių, o kitiems – po 10 minučių ar pusvalandžio.

Visi, kurie, įgėlus vabzdžiui, patenka į Respublikinės Šiaulių ligoninės priimamąjį dėl alerginės reakcijos, guldomi į gydymo įstaigą, kur taikomas reikiamas gydymas ir būklė stebima. Tada, kai po širšės įkandimo krinta kraujospūdis ir ištinka anafilaksinis šokas, prireikia reanimatologų pagalbos.

Zita Katkienė,
Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos