vaistai.lt

Gydymo metodikų absurdas (4975/0) 

Gydymo metodikų absurdasKiekvienai ligai sukurtos gydymo metodikos, viena vertus, įnešė nemažai aiškumo, kažkaip pažabojo korupciją (o gal kaip tik sukūrė visas sąlygas jai klestėti), suteikė teisę visiems gauti gydymą; kita vertus, jos parodė, kad yra gan nelanksčios, o kai kurių ligų atveju jau tampa ir atgyvena. Štai, pavyzdžiui, amerikiečių medikų organizacija nusprendė atsisakyti hepatito C gydymo metodikų tiesiog publikuodama naujausią informaciją apie atrandamus vaistus. O Lietuvos valdininkai kviečia bebalses specialistų komisijas, bet ne dažniau kaip 6 metai.

„Kviestinių“ darbo komisijų bejėgiškumas

Kokiame progreso nepaliestame užkampyje yra Lietuva, galima suvokti pažvelgus į hepatito C gydymo situaciją. Prieš kelias dienas rengtame straipsnyje dalinomės informacija apie tai, kad mūsų šalyje šiai ligai gydyti pagaliau bus kompensuojamas dar vienas medikamentas (Telaprevir), didinantis išgijimo galimybę. Pasirodo, nėra situacija tokia džiugi, kaip deklaruoja Sveikatos apsaugos ministerijos pompastiški pranešimai spaudai.

Gydytoja infektologė Ligita Jančorienė neseniai gavo kvietimą dalyvauti darbo grupėje, kurios užduotis bus parengti naujas hepatito C gydymo metodikas. Dabartinės metodikos buvo parengtos 2008 m. ir jose apibrėžtas tik dviejų medikamentų skyrimas. Gydytoja prisiminė, kaip po poros metų ji sulaukė patikrinimų, kai buvo peržiūrėtas kiekvienas jos išrašytas receptas, siekiant užkirsti kelią bet kokiems nukrypimams nuo gydymo metodikos.

„Kažkada, kai Lietuvoje atsirado pegiliuotas interferonas ir jį skyrėme kartu su ribavirinu, aš labai tuo džiaugiausi, nes pegiliuotas buvo efektyvesnis už seną interferoną. Bet dabar, kai žinome, kad yra veiksmingų, mažiau pašalinių efektų turinčių vaistų, mums nekyla ranka skirti gydymą pagal seną metodiką. Šių dviejų vaistų kombinacija yra dažnai sunkiai pakeliama pacientams, o jei ateina vyresnio amžiaus žmogus, turintis kitų gretutinių ligų, aš neturiu moralinės teisės išrašyti jam tokį jo sveikatos išbandymą“, – sako medikė.

Taigi, nuo kitų metų pradžios Lietuvos pacientai turės galimybę gauti 3 vaistų kombinaciją su telapreviru (JAV jis jau laikomas senos kartos vaistu), tačiau iki metų pabaigos tarp 9 specialistų vyks diskusijos, kas tiksliai galės jį gauti. Vaistas yra, metodikos nėra. Derinys su telapreviru, pasak  L. Jančorienės, pasveikimo tikimybę pirmą kartą gydomiems pacientams (1 genotipo) suteikia iki 77 proc. Šiuo metu skiriama 2 vaistų kombinacija sėkminga 40-60 proc.

„Nemanau, kad jis bus dalinamas visiems, kam jo reikia. Tikriausiai atsiras griežti apribojimai, kas jį galės gauti, taip sumažinant gaunančiųjų skaičių, o kartu ir valstybės išlaidas. Tokiose komisijose visuomet dalyvauja keli žmonės iš ligonių kasų, ministerijos, tačiau jie neturi jokios sprendžiančios galios, tik griežtas savo valdžios instrukcijas – kad nebūtų prirašyta naujų vaistų ar didesnių galimybių pacientui. Mes toje komisijoje turime griežtus rėmus. Tikrai negalėsime įrašyti, kad, pavyzdžiui, tam tikro hepatito C genotipo pacientams reikėtų skirti vienos tabletės terapiją, kuri per trumpesnį laiką duoda du kartus didesnį pasveikimo efektą. Manau, mums to neleis“, – skeptiškai dalyvavimą būsimoje darbo komisijoje vertina gydytoja infektologė L. Jančorienė.

Dažniau peržiūrėti metodikas

Pasak L. Jančorienės, metodikos ruošiamos vadovaujantis vaistų studijomis. „Tik tiek, kad metodikos visose šalyse persvarstomos porą kartų per metus. Juk medicinoje viskas labai greitai keičiasi. Hepatito C gydymo metodika patvirtinta 2008 m., 2012 m. buvo vienas sakinys papildomai įrašytas, bet visa metodika nebuvo peržiūrėta jau 6 metus, ji labai smarkiai atsilieka nuo pasaulinių standartų. Ir dabar, rengiant tą naują gydymo standartą su telapreviru, jau žinau, kad visaip bus stengiamasi sumažinti pacientų, kurie galės gauti tą naują, brangų vaistą, skaičių. Manau, apribos, kad jis galės bus skiriamas tik labai pažengusioms ligos formoms ar pakartotiniam gydymui“, – optimizmu netrykšta medikė.

Tokie nauji vaistai kaip sofosbuviras (yra dar mažiausiai 3 analogiški medikamentai), pasak medikės, sugriauna visas ankstesnes gydymo metodikas. „Mes čia kursime metodiką su telapreviru, o Amerikoje šį vaistą jau išima, nes ateina to paties gamintojo sukurti modernesni vaistai. Ir kiti gamintojai gamina vaistus iš 3-4 vaistų derinių, kur nebus interferono, ir manau, kad 2015 m. jie visi bus registruoti, nes klinikiniai tyrimai baigiasi. Bet ar pas mus kas kalbės dėl tų dar naujesnių vaistų?“, – retoriškai klausia medikė.

„Kodėl man?“ labirinte

Petras Šeika (27 metai) hepatito C diagnozę išgirdo prieš šiek tiek daugiau nei dvejus metus. Sužinojo davęs kraujo ir po dviejų mėnesių Kraujo centras pakvietė jį papildomai išsitirti. Petras prisimena, kad tais ilgais laikotarpiais, kai jau buvo įtarimas, kad jis serga hepatitu C, jis naršydavo internete ir vis suko galvą, kaipgi užsikrėtė – narkotikų nevartoja, operacijų nebuvo.

„Turiu tatuiruotę, bet man ją darė salone ir lyg viskas atitiko tuos reikalavimus. Operacijų buvo, bet kraujo perpylimo nebuvo, buvo visokių stomatologinių intervencijų, bet visi šie atvejai duoda labai mažą tikimybę užsikrėsti“, – svarsto Petras, taip ir neradęs atsakymo apie savo užsikrėtimo kelią.

Gydytoja infektologė L. Jančorienė šiuo metu stebi apie 7000 pacientų ir tikina, kad iš jų retas kuris užsikrėtė per lytinius santykius, dažniausiai užsikrėtimas įvyksta kraujo keliu (operacijos, kraujo perpylimai, tatuiruotės, muštynės).

Petras labai jaudinosi, kad jo žmona taip pat nebūtų užsikrėtusi hepatitu C. Jie vedę 5 metus, kartu gyvena 9 metus. „Kai man diagnozavo hepatitą C, buvome abu įsitikinę, kad ir ji bus infekuota. Juk jau gyvenome kartu 7 metus. Gerai, kad antikūnų pas ją nebuvo surasta“, – sako Petras.

Petras girdėdavo iš savo gydytojų apie naujus medikamentus, kuriuos gauna Europos pacientai, tačiau jam teko išbandyti lietuviškąją hepatito C gydymo metodiką.

„Per pirmąjį gydymo kursą aš gėriau 5 tabletes, antro kurso metu buvo 6 tabletės per dieną, o savaitgaliais dar leisdavausi interferoną. Šalutinis poveikis pasireikšdavo iš karto. Išgėrus ribavirino po pusvalandžio prasidėdavo 2 valandų galvos skausmas. Ir taip kiekvieną dieną – ryte dvi valandas  ir vakare dvi valandas galvą skauda. Nuo interferono iš karto pakildavo temperatūra iki 39 laipsnių. Vaistus leisdavausi penktadienį, tad pusmetį neturėjau šeštadienio (kaulų laužymas, pykinimas, silpnumas, nuovargis), o paskui ir dar metus, kai pirmas gydymo kursas nedavė efekto ir teko jį kartoti su didesnėmis dozėmis“, – pasakoja Petras.

Beje, būtent dėl gydymo metodikos nelankstumo Petrui teko dar metus laiko kentėti gydymo pašalinius efektus ir išbraukti tuos metus iš savo gyvenimo. „Padarius tyrimus mano rezultatai buvo jau neblogi, bet pagal metodiką gydymas turėjo būti nutrauktas. Gal jei vaistus pavartočiau dar mėnesį ar du, būtų visiškas išgijimas. Tačiau metodikos neapibrėžia tokio lankstaus požiūrio. Tik kam iš to buvo geriau? Valstybė turėjo išleisti gausybę pinigų dar ilgesniam mano gydymui, o aš neturėjau jokios gyvenimo kokybės“, – sako vyras.

Per vaistų vartojimo laikotarpį Petrui išsivystė ilgalaikis pašalinis efektas – anemija. Dėl jos vyras dusdavo net lipdamas į antrą aukštą nešdamas prekių maišelį. Dėl didelės anemijos jis vieną kartą turėjo nedarbingumo lapelį 3 savaites, tačiau, pasak L. Jančorienės, gydytojai neturi jokios teisės dėl pašalinių vaistų poveikių jį išrašyti.

Būti mažumoje

Praėjo 6 mėnesiai po antro Petro gydymo kurso. Vyrui buvo diagnozuotas 2-as hepatito C genotipas, šio genotipo pasveikimo procentas iki itin aukštas. Net ir su tų dviejų vaistų kombinacija pasveikimas – apie 90 proc. Petras, deja, pateko į nepasveikusiųjų mažumą.

„Man padaro RNR tyrimą, pažiūrėti, kiek yra viruso, ir jo ten buvo. Pagalvojau, kodėl negalima pratęsti gydymo. Tada man labai norėjosi, kad tas gydymas būtų labiau orientuotas į žmogų, nes antro gydymo kurso metu jau trečią mėnesį kraujo tyrimai parodė, kad viruso nerasta. Bet vėl dėl tų metodikų turėjau į save leistis vaistus dar 9 mėnesius“, – sako Petras.

Matematinį išsilavinimą turintis Petras mano, jog jo gydymas valstybei buvo nuostolingas. „Kodėl negalima buvo iš karto skirti metų trukmės gydymo kursą? Juk čia akivaizdu, kad buvo 6-9 mėnesiai nereikalingo vaistų vartojimo“, – įsitikinęs vyras.

Tikrinkitės visi

Gydytoja infektologė L. Jančorienė siūlo visiems nuo 50 metų tikrintis dėl hepatito C. „Net jei žmogui nebuvo daryta operacija, perpiltas kraujas, jis vis tiek turėtų pasitikrinti. Jeigu žmogus žino, kad priklauso kokiai nors rizikos grupei, jis tuo labiau turi pasidaryti antikūnų tyrimą hepatito C išsiaiškinimui“, – pabrėžė medikė. Šiuo metu šis tyrimas kainuoja 30 litų.

Tačiau sistemą galima apgauti. Kaip? Ateinate pas šeimos gydytoją ir sakote, kad prieš kokį mėnesį turėjote nesaugių lytinių santykių (vartojote narkotikus, pasidarėte tatuiruotę) ir jums atrodo, kad galėjote užsikrėsti hepatitu C. Šeimos gydytojas duos jums siuntimą pas infektologą.  Šis turi teisę žmogui kartą per metus skirti nemokamą mikrobiologinį tyrimą.

L. Jančorienė įsitikinusi, jog tikrintis reikėtų beveik visiems, nes medikei kasdien tenka bendrauti su pacientais, kuriems dėl nediagnozuoto ir negydyto hepatito C jau pažeistos kepenys. O esant kepenų cirozei prognozės būna jau labai neoptimistiškos.

Petras dvejus metus niekam nepasakojo apie savo diagnozę, jis pavargo tylėti ir nori kalbėti apie klastingą ligą. Taip pat jis tiki, kad atsiradus daugiau drąsių pacientų bus galima aktyviai reikalauti teisės į efektyvesnį, modernų ir ne bukai, pagal gydymo metodikas skiriamą gydymą. Petras yra visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ projekto „Apsisaugok nuo tyliojo žudiko“ koordinatorius.

Daiva Ausėnaitė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos