vaistai.lt

7 priežastys, kodėl geriau nepradėti rūkyti (1364/0) 

7 priežastys, kodėl geriau nepradėti rūkytiJeigu paklaustume žmonių, kodėl jie pradėjo rūkyti, greičiausiai išgirstume daugybę pačių keisčiausių istorijų ir priežasčių. Tarp jų tikrai būtų paminėta, jog cigaretės neva padeda nugalėti stresą, dar kitiems patinka pats rūkymo procesas, treti manytų, kad juos į priklausomybės liūną įtraukė draugai, aplinka, gal net tėvai, pridėkite televizijos, senų filmų, rafinuotų damų įtaką ir ... gauname visą puokštę aplinkos veiksnių.

Iš tikrųjų, priežasčių pradėti rūkyti mes surandame lengvai, tačiau priežasčių nepradėti – net neapmąstome. Štai jums bent 7, kodėl cigarečių pakelį verta sviesti tiesiai į šiukšliadėžę.

Tai priklausomybė. Žmonės pataikauja savo įpročiams, manydami, kad cigaretės ne tokios kenksmingos palyginti, pavyzdžiui, su narkotikais ir pan. Tačiau faktas, kad jų galite įsigyti legaliai, nesumažina jų daromos žalos. Prie jų priprantama taip pat, kaip prie bet kokių kitų žalingų įpročių, ir atsikratyti gali būti ne taip jau lengva. Posakis, kad „mesiu tada, kai tik norėsiu“, savyje slepia tai, kad iš tikrųjų ne jūs kontroliuojate rūkymą, o atvirkščiai.

Tai brangus įprotis. Cigaretės brangsta ne dienomis, o valandomis. Ir, jeigu pažvelgtumėte globaliau, iš to, kad jūs gadinate sveikatą, puikiai gyvena kiti, tarkime, didžiosios kompanijos, metančios pajėgas, kad žmonės kuo daugiau save svaigintų, gydytojai, kuriems vėliau turėsite mokėti už tai, kad nesirgtumėte širdies ir kraujagyslių ligomis ar plaučių vėžiu...

Rūkaliai vis labiau išstumiami. Ir ne tik tų, kurie nerūko ar negali pakęsti cigarečių kvapo. Pavyzdžiui, kavinės, parkai, įvairios viešos vietos dažnai pažymimos ženklu, kur prisidegę cigaretę būsite sudeginti gyvi arba bent jau nutvilkyti tokiu žvilgsniu, jog norėsis skuosti kaip įmanoma greičiau. Visuomenė vis labiau domisi sveika gyvensena, o cigaretės į tokią viziją neįsipaišo.

Nemalonus kvapas. Pageltę dantys, ne itin malonus burnos, kūno kvapas, jau nekalbame apie drabužius ir plaukus, kurie greitai sugeria dūmų debesėlius. Jeigu tenka nuolatos bendrauti su aplinkiniais, greičiausiai suvokiate, kad rūkymo pasekmės jūsų išvaizdai balų neprideda. Be to, mieli rūkaliai, verta žinoti, kad jūsų oda susiraukšlės gerokai greičiau nei tų, kurie nerūko.

Pageltę pirštai ir nagai. Neveltui damos cigarečių neliesdavo pirštais, o demonstratyviai naudodavosi kandikliais. Jų dėka išvengdavo pageltusių pirštų, nagų, taip pat ir nemalonaus kvapo. Žinoma, netgi sugebėdavo atrodyti rafinuotai ir elegantiškai. Tačiau tuomet rūkymo pasekmės nebuvo eskaluojamos taip aktyviai kaip šiais laikais.

Raukšlės aplink lūpas. Rizikuojate prarasti savo veido grožį, kadangi rūkymas ne tik išsausina odą, bet ir skatina raukšlėjimąsi. Be to, pakinta veido spalva: ji papilkėja, oda suglemba, išryškėja poros ir kiti trūkumai. Na, o raukšlės aplink lūpas ir nosį prideda ir papildomų metų, ko netrokšta nė viena moteris.

Sveikatos problemos. Visi kuo puikiausiai žino, kuo gresia rūkymas, tačiau vėlgi, klaidingai manome, jog mums taip tikrai nenutiks. Arba įsikimbame stereotipų, kad, pavyzdžiui, retai rūkomi cigarai, kaljano dūmas yra kur kas geriau ir sveikatai įtakos nedaro. Specialistai pabrėžia, kad įvairiais aromatais, skoniais prisotintas tabakas yra dar kenksmingesnis negu galite pagalvoti. Na, o rūkymo sukeltos ligos apima ne tik plaučių vėžį, bet ir širdies bei kraujagyslių sistemos, kvėpavimo takų sutrikimus, skrandžio opą.

Pabaigos žodis:  žmones nepradeda arba meta rūkyti tik tada, jeigu iš tikrųjų to nori. Visi pamokymai, pamąstymai ir pagvildenimai, grūmojimai pirštu tik sukelia dar didesnį pasipriešinimą... Tad mes linkime vieno – būkite sveiki ir laimingi!

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos