vaistai.lt

Šiurpus eksperimentas: kuo skiriasi rūkalių ir nerūkančiųjų plaučiai? (Video) (2435/0) 

Šiurpus eksperimentas: kuo skiriasi rūkalių ir nerūkančiųjų plaučiai? (Video)Geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Galbūt tokiu principu vadovavosi šio kraupoko parodomojo eksperimento autoriai, pademonstravę rūkalių ir nerūkančiųjų plaučius ir jų galimybes.

Visi žino, kad rūkymas yra pagrindinė vėžinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų gyvybei grėsmę keliančių baisybių priežastis. Žino, tačiau neįsivaizduoja, kaip atrodo rūkaliaus plaučiai. O atrodo jie, švelniai tariant, nekaip. Maža to, didžioji dalis dėl rūkymo atsiradusių pokyčių yra negrįžtami – jie lieka visam gyvenimui, net jei asmuo metė rūkyti.

Rūkymas naikina ant kvėpavimo takų sienelių esančias blakstienėles, kurių esminė funkcija – apsaugoti plaučius nuo infekcijų. Jos stabdo ir pašalina į plaučius besiveržiančius nešvarumus ir patogenus. Deja, tabako dūmai blakstienėles išnuodija, tad plaučiams iškyla didesnė rizika susirgti rimtomis ligomis.

Rūkymas pažeidžia ir plaučių alveoles. Užkietėję rūkaliai dažniau suserga obstrukcine kvėpavimo takų liga – įsisenėjusiu bronchitu, emfizema.

Tačiau iškalbingesnė už visus šiuos teiginius, ko gero, yra ši trumpa ir aiški vaizdo medžiaga. Joje demonstruojami nerūkiusio žmogaus ir rūkaliaus plaučiai. Į akis krenta ne tik akivaizdūs spalvos skirtumai (rūkančiojo plaučių audiniai beviltiškai pajuodę), bet ir plaučių tūris.

Parengta pagal:
How long does it take smokers' lungs to regenerate?
Funny Vines: Smokers Lung vs Healthy Lung

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos