vaistai.lt

Miegant jūsų smegenys gali daugiau, negu buvo manoma (901/0) 

Miegant jūsų smegenys gali daugiau, negu buvo manomaSnaudžiant mūsų smegenys sugeba kur kas daugiau negu manėme iki šiol, atskleidė naujausias tyrimas.

Pasirodo, prieš miegą atliekant tam tikras klasifikavimo užduotis, smegenys nesąmoningai jas tęsia ir organizmui užsnūdus. Naujasis atradimas mokslininkams suteikė daugiau žinių apie smegenų aktyvumą miego metu.

„Mes atskleidėme, kad įmigusio žmogaus smegenys gali žymiai daugiau, – džiaugiasi „Ecole Normale Supérieure“ universiteto mokslo daktaras Sid Kouider, – Pasinėrus į miego fazę, dalis smegenų gali nuolat apdoroti tai, kas vyksta mūsų aplinkoje ir pritaikyti atitinkamą atsako schemą. Tai paaiškina kai kuriuos kasdienius mūsų gyvenimo patyrimu, pavyzdžiui, jautrumą miego metu išgirdus savo vardą, arba pažįstamo žadintuvo garsą“.

Ši studija taip pat apima ankstesnius pasąmonės veiklą tyrusius darbus, kurie įrodė, jog kalbos apdorojimas bei kitos sudėtingos užduotys gali būti padarytos ir nesąmoningai. Kouider įtaria, kad toks nesąmoningas apdorojimas apsiriboja ne užduoties sudėtingumu, tačiau gali jis būti automatiškai atliktas, ar ne.

Bendradarbiaujant su Kembridžo universiteto mokslininkais, eksperimento dalyviams tyrėjai pritaikė elektroencefalografijos metodą (smegenų biosrovės matavimą, fiksuojant elektrinius virpesius). Jiems dar neįmigus, buvo duota užduotis suklasifikuoti išgirstus žodžius į gyvūnus bei daiktus, spaudžiant atitinkamą mygtuką. Kai šį procesą dalyviai ėmė daryti automatiškai, mokslininkai juos nugabeno į tamsią patalpą, leido patogiai įsitaisyti  užmerktomis akimis ir tęsė klasifikavimo uždavinį, kol pastarieji užmigo.

Siekiant užtikrinti, kad užmigęs žmogus iš tiesų atsakys atsižvelgdamas į žodžio prasmę, bandymas buvo tęsiamas su visiškai nauju žodžių sąrašu. Procedūra Kouider ir jo kolegoms suteikė galimybę sekti pasirinkimų nulemtą konkretų neuronų „judėjimo kelią“ smegenyse. Šis tyrimas parodė, jog nors ir truputį lėčiau, tačiau dalyviai ir toliau į užduoties atlikimą reagavo stebėtinai tiksliai.

Pasak Kouider, bet kuris prieš miegą „automatizuotas“ užduoties atlikimas gali būti tęsiamas ir miego metu. Pavyzdžiui, nesudėtingų aritmetinių uždavinių sprendimas, bei klaidų paieška. Kita vertus, jis prognozuoja, kad uždaviniai, kurie nėra automatizuojami prieš užsnūstant, nutrūks iškart prasidėjus miegui.

Kouider bei jo tyrimo bendraautoris Thomas Andrillon dabar intensyviai analizuoja šio atradimo pritaikymo galimybes mokymosi procese, tačiau tuo pačiu iškelia klausimą, ar vis dėlto verta įvairiomis užduotimis trikdyti kasdienį mūsų organizmo poilsį.

 

Parengta pagal:
You can classify words in your sleep

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos