vaistai.lt

Kaip uždėti apynasrį vidiniam kritikui ir gyvenimą pakreipti teigiama linkme (1838/0) 

Kaip uždėti apynasrį vidiniam kritikui ir gyvenimą pakreipti teigiama linkmePraėjusiais metais atliktas daugiau kaip 30 tūkst. žmonių tyrimas atskleidė, kad koncentravimasis į blogas ir negatyvias mintis (ypač savęs kaltinimas) yra viena pagrindinių depresijos priežasčių.

Didžiausias iki šiol surengtas tokio tipo tyrimas, vykdytas Didžiojoje Britanijoje, įtvirtino nuostatą, kad žmogaus psichologiją formuoja ne jo gyvenimo įvykiai, o požiūris į juos.

„Nors ir žinome, kad prie psichinių žmogaus problemų labiausiai prisideda genetika ir įvairios jo gyvenimo aplinkybės, šio tyrimo rezultatai parodė, kad viena pagrindinių depresijos priežasčių yra ne patirtos įvairios psichologinės traumos, o tai, kaip žmogus moka su jomis susidoroti“, – tikina Psichologijos instituto vadovas ir atlikto tyrimo autorius Peteris Kindermanas.

Anot jo, didžiausia žmonių problema yra jų pačių vidinis kritikas, kitaip tariant – kritiškas vidinis balsas, dėl kurio žmogus tampa pačiu didžiausiu priešu pats sau. Tyrimą žurnalui „Psychology Today“ neseniai apžvelgusi psichologė Lisa Firestone antrina, kad vidinis kritikas – yra pagrindinis veiksnys, sukeliantis negatyvias mintis, savęs kaltinimą ir nepasitikėjimą savo jėgomis.

„Vidinį kritikos balsą turime visi – jis tyčiojasi iš mūsų, gėdina ir gąsdina mus. Tačiau blogiausia – kad jis vilioja mus į savigailos, savęs ribojimo ir destruktyvizmo spąstus. Šis balsas liepia mums nepasitikėti savo jėgomis, skatina pamiršti savo ambicijas ir likti ten, kur iš pažiūros yra saugu – savame uždarame kiaute. Kiekvienam šis balsas pasireiškia skirtingai: vieniems jis liepia nesutikti su paaukštinimu darbe, nes tam neužteks drąsos, kitiems pataria nesivelti į naujus santykius, nes jie ir vėl gali baigtis blogai... Vis dėlto svarbu išmokti su šiuo balsu kovoti ir nepasiduoti jo įtakai“, – tikina L. Firestone.

Anot psichologės, kovoti su savo „vidiniu kritiku“ nėra lengva, tačiau jį labiausiai padeda įveikti pozityvios mintys ir supratimas, kada prastus pasirinkimus darome, paliepti vidinio balso.
Pateikiame psichologės Lisos Firestone patarimus, kaip išmokti suvaldyti ir nepakliūti į savo vidinio kritiko spąstus.

Situacija: nuo vaikystės esate šiek tiek nedrąsus ir kiek prisibijote bendrauti su naujais žmonėmis. Netikėtai draugas pakvietė į vakarėlį, kuriame, žinoma, teks sutikti daug nepažįstamų žmonių. Jums begalvojant – eiti ar ne – viduje kaunasi du balsai. Vienas sako, kad reikia nueiti ir pagaliau išmokti bendrauti, o kitas – liepia likti namuose, nes tame vakarėlyje vis tiek jausitės ne savo vietoje.

Anot psichologės L. Firestone, tokių ar panašaus tipo situacijų pasitaiko mums visiems, tačiau dažnai net nesusimąstome, kad čia prakalbo vidinis kritikas ir, pernelyg į tai nesigilindami, dažniausiai paklūstame jam, nes tai tiesiog kur kas lengvesnis pasirinkimas. L. Firestone tikina, kad tai ir yra didžiausia klaida, mat pirmas kovos su vidiniu savo kritiku žingsnis – yra supratimas, kada jis pradeda daryti mums įtaką.

Antrasis žingsnis, nors skamba ir paprastai, bet gali tapti didžiausiu iššūkiu jums – išmokite nutildyti blogas mintis ir nepasiduokite jų įtakai, elkitės kaip tik priešingai. Jei vidinis kritikas jums liepia namuose likti vieniems, pasikvieskite draugą išgerti kavos, jei liepia atsisakyti bėgiojimo, nes rezultatų jau pernelyg ilgai nesimato, padidinkite sporto krūvį. Pastebėsite, kad geriau jausitės savo vidiniam kritikui nepaklusę vos vieną kartą.

„Vidinį savo kritiką reikia pastebėti ir išmokti jo neklausyti, kitaip bijosite lipti karjeros laptais, susitikinėti su naujais žmonėmis ir veltis į romantiškus santykius. Visuomet galvosite – o kas jeigu nepavyks? Galbūt iš pradžių ir jausitės gerai, tačiau netrukus pastebėsite, kad gyvenimas tapo nebeįdomus, paprastas ir be jokių iššūkių. Tiesiog prarasite tą ugnelę, kuri kyla sieloje, panėrus į nepažintus vandenis. Atsikratykite baimės rizikuoti, nuolat sau kartokite, kad galite įvykdyti visas užduotis (TIKRAI galite!) ir į gyvenimą žvelkite pozityviai!“ – pataria psichologė L. Firestone.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos