vaistai.lt

Kaip sveiki maisto produktai gali pakenkti? (1197/0) 

Kaip sveiki maisto produktai gali pakenkti?Kai vienu prisėdimu suvalgome dėžutę sausainių, tikrai suprantame, kad tai mums tikrai ne į naudą. Tačiau ir kilogramas pomidorų, pasak mitybos specialistų, gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Trumpai tariant, bet kurioje gyvenimo situacijoje reikalingas saikas.

Kokių maisto produktų geriau nepadauginti?

Pomidorai ir apelsinai

Turėtumėte atsargiai skanauti šių gardžių, tačiau daug rūgščių turinčių vaisių, tikina dr. Gina Sam. Pasirodo, per didelis mėgavimasis pomidorais ir apelsinais gali sukelti skrandžio refliuksą ir dar didesnių sveikatos bėdų, pavyzdžiui, stemplės uždegimą. Specialistė sako, kad per dieną reikėtų suvalgyti ne daugiau kaip dvi porcijas pomidorų ar apelsinų, taip pat vengti juos valgyti kartu, ypač, jeigu jau skundžiatės skrandžio refliuksu.

Konservuotas tunas

Tunas – vienas skaniausių salotas ar sumuštinius pagardinančių priedų. Tačiau žinoma, kad konservuotas maistas nė iš tolo neprilygsta šviežiam. Šiuo atveju didžiausia bėda yra ta, kad konservuotame tune aptinkamas nemažas kiekis gyvsidabrio, todėl jo nereikėtų valgyti vaikams ar per daug skanauti suaugusiems. Gyvsidabris gali sukelti regėjimo, klausos, šnekos bėdų, raumenų silpnumą, sutrikdyti koordinaciją. Gina Sam sako, kad tuną galima valgyti ne dažniau kaip kelis kartus per savaitę, o dar geriau keisti lašiša ar krevetėmis.

Vanduo

Kuo gi nusikalto toks, atrodytų, gyvybiškai svarbus gėrimas? Ogi tuo, jog per daug jo išgėrus gresia intoksikacija, tikina Alanas R. Gaby, knygos „Nutritional Medicine“ autorius. Didžiuliai kiekiai vandens išplauna iš organizmo mums reikalingas medžiagas ir gali sutrikdyti smegenų funkcijas ar net sukelti mirtį.

Soja

Apie sojų produktus kalbama nevienareikšmiškai ir jie nuolatos atsiduria taikinyje. Įdomu tai, kad mitybos specialistai pabrėžia, jog iš tikrųjų soja padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje bei patį kraujo spaudimą, tačiau trukdo organizmui įsisavinti geležį. Jeigu dažnai ir nuolatos skanaujate sojos, vertėtų jos kiekius sumažinti. Alanas R. Gaby tikina, jog nėra nustatyta, kiek sojų produktų valgyti yra saugu, tačiau karto per dieną visiškai pakanka. Labiausiai eskaluojamas sojų trūkumas tas, kad ji dažnai genetiškai modifikuojama. O apie GMO įtaką mūsų sveikatai esame girdėję ne vieną paskaitą. Dar reikėtų pabrėžti, kad sojoje gausu fitoestrogenų, kurie savo struktūra primena moteriškuosius hormonus estrogenus. Teigiama, kad produktai su fitoestrogenais moterims padeda lengviau išgyventi klimakterinį laikotarpį, tačiau apie jų įtaką vyrams kalbama neigiama prasme. Be to, kai kurie sojų produktai gali pakenkti ir skydliaukės, širdies ir kraujagyslių veiklai, trukdyti pastoti.

Bene geriausiai vertinami fermentuoti sojų produktai, tarkime, tofu sūris, miso pasta, todėl tokius galite skanauti, tačiau visuomet skaitykite etiketes ir rinkitės ekologiškos kilmės. O jeigu norite gauti dar daugiau augalinės kilmės baltymų, tuomet metas į valgiaraštį įtraukti avinžirnius, kurie tinka įvairiausiems patiekalams: salotoms, sriuboms, troškiniams, užtepėlėms.

Špinatai

Lapinės daržovės puikus pasirinkimas, o apie špinatams galima užkabinti aukso medalį: jie puikus baltymų, ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltinis, taip pat juose gausu liuteino, naudingo akims. Bėda ta, kad špinatuose aptinkama oksalo rūgšties, kuri skatina inkstų akmenų susidarymą. Taigi, špinatus kramsnokite į sveikatą, tik su saiku ir ne kasdien.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos