vaistai.lt

10 maisto produktų stipresniems plaukams ir nagams (2152/0) 

10 maisto produktų stipresniems plaukams ir nagamsJei norite gerai atrodyti, reikia rūpintis savo kūnu ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Turime omenyje, ne tik odą. Kosmetikos ir klinikinių tyrimų dermatologijos departamento direktorius Joshua Zeichneris sako, jog sveika mityba stiprina tiek nagus, tiek plaukus. Žinoma, nebūtina pirkti brangiausių produktų ir į valgiaraštį įtraukti tik juos, tačiau tinkamos maistinės medžiagos padės sustiprinti tiek plaukus, tiek nagus, kadangi keratinas yra abiejų sudedamoji dalis. Ar pasiruošę atsisveikinti su pažeidžiamomis garbanomis?

Išrūgų baltymai

Jūsų plaukams reikia baltymų tam, kad galėtų gaminti keratiną, kuris yra sudedamoji plauko dalis. Jei plaukai negauna pakankamai baltymų, tuomet jie gali pereiti į „poilsio“ fazę, kurios metu jie gali pradėti pastebimai slinkti, aiškina „Living a Real Life with Real Food“ autorė Beth Warren. Pabandykite padidinti suvartojamų baltymų kiekį – įdėkite šaukštą pasukų į rytinį kokteilį. Dar vienas pliusas – baltymai padės kontroliuoti apetitą. Viename tyrime buvo išsiaiškinta, jog tie, kurie gėrė pasukas, suvalgė 18 proc. mažiau, praėjus dviem valandoms po gėrimo, nei tie žmonės, kurie gėrė gėrimus su daug angliavandenių.

Raudona mėsa

Sultingas kepsnys yra baltymų ir dar vieno itin svarbaus plaukams ir nagams elemento – geležies – šaltinis. Daktaras Zeichneris sako, jog žmonės, kurie stokoja geležies, dažnai turi ir silpnesnius plaukus.
„American Family Physician“ duomenimis, geležies trūkumas gali būti susijęs ir su koilonichija – liga, kuomet nagai įgauna šaukštelio formą. Raudona mėsa turi daug riebalų ir dažnas jos vartojimas gali padidinti riziką susirgti širdies ligomis, vėžiu ar II grupės diabetu, tačiau bent kartą per savaitę turėtumėte leisti sau pasimėgauti liesos jautienos kepsniu. Jei manote, kad jums trūksta geležies, pasitarkite su gydytoju dėl papildų vartojimo.

Mėlynės

„Belly Fat Diet For Dummies“ autorė Erina Palinski teigia, jog antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. Neigiamas šių medžiagų poveikis padidina streso hormono kiekį ir gali sukelti uždegimus, kurie paveikia viso kūno ląsteles, taip pat ir plaukų bei nagų ląsteles. E. Palinski mini mėlynes kaip daugiausia antioksidantų turinčias uogas iš visų kitų vaisių ir žalių daržovių.

Migdolai

Šie riešutai turi ne tik daug baltymų, bet ir magnio, kuris padeda stiprinti plaukus ir nagus. Žinoma dietologė Ashley Koff aiškina, jog magnis – gamtos sukurtas mineralas, kovojantis su stresu, nes tai gali būti pagrindinė priežastis, kodėl slenka jūsų plaukai. E. Palinski prideda, jog vertikalūs brūkšneliai ant nagų (kitaip – nagų žydėjimas) taip pat gali būti šio mineralo trūkumo požymis. Daug magnio yra lapinėse daržovėse, kakavos traškučiuose ir sojų pupelėse.

Alus

Tyrimas, paskelbtas „Journal of the Science of Food and Agriculture“, askleidė, jog alus yra vienas didžiausių silikono šaltinių. Vašingtono dermatologijos instituto dermatologė Rebeka Kazin sako, jog silikonas yra mineralas, kuris pagerina kraujotaką galvos odoje. Tai paaiškina faktą, jog 10 mg silikono papildai sumažina plaukų ir nagų lūžinėjimą po 20 savaičių. Padauginti irgi nereikėtų: 1 bokalas alaus turi daugiau nei 10 mg silikono. Ekspertai moterims rekomenduoja vieną vienetą gėrimo per dieną, vyrams – du vienetus. Neskatiname gerti alaus vien dėl gražesnių plaukų – vartodami alkoholį, rizikuojate savo sveikata bei šeimos gerove.

Austrės

Cinkas dalyvauja daugelyje biologinių procesų, tarp jų ir baltymų sintezėje plaukuose ir naguose. Anot Nacionalinio sveikatos instituto, 85 g austrių yra 74 g cinko, o tai yra daugiau nei bet kuriuose kituose maisto produktuose. Negalite kasdien valgyti austrių? Ne bėda, vietoje jų galite rinktis jautieną, paukštieną, daug energijos suteikiančius dribsnius ir keptas pupeles.

Pienas

Dar nėra atlikta pakankamai daug tyrimų, tačiau kai kurie jau parodė, jog vitamino D trūkumas susijęs su plaukų slinkimu. Pavyzdžiui, „Skin Pharmacology Physiology“ tyrimas parodė, jog moterys, kurios kovojo su plaukų slinkimu, turėjo mažesnį D vitamino kiekį organizme, nei tos, kurios turėjo sveikus plaukus. Taip pat Ashley Koff sako, jog kalcis yra svarbiausias mineralas, kuris padeda pagerinti plaukų ir nagų būklę (vitaminas D padeda organizmui geriau įsisavinti kalcį). Žinoma, pieno produktai turi daug vitamino D, bet jei manote, kad jums reikia papildomai vartoti šio vitamino, geriau pasitarkite su gydytoju.

Kiaušiniai

Kiaušiniai yra geras baltymų, vitamino D ir biotino šaltinis. Biotinas yra B grupės vitaminas, kuris turi įtakos keratino gamybai, sako daktaras Zechneris. Jis aiškina, jog pastebėjo, kad pacientai, kuriems trūko biotino, turėjo silpnesnius nagus ir plaukus. Jei manote, kad jums reikėtų labiau sustiprinti nagus, tuomet pagalvokite apie biotino papildus. 2,5 mg biotino dozė sustiprintų jūsų lūžinėjančius nagus, rašo „Journal of Drugs in Dermatology“ paskelbta apžvalga. Tačiau tai būtų gerokai per didelė dozė, nes reikėtų suvalgyti daugiau nei 300 kiaušinių.

Lašiša

Ši žuvis yra geras biotino ir baltymų šaltinis, o kur dar ir omega-3 riebiosios rūgštys, kurios sumažina uždegimų riziką, drėkina odą ir pagerina jos būklę. Nepamirškite ir galvos odos!  Jei galvos oda bus sveika, sveiki bus ir folikulai bei patys plaukai. Omega-3 rūgštys sumažina uždegimų atsiradimo riziką ir palaiko gerą nagų būklę; uždegimai neigiamai veikia nago plokštelės formavimąsi.

Bertoletijų (braziliški) riešutai

Seleno trūkumas irgi yra susijęs su praretėjusiais plaukais, taip teigia tyrimas, paskelbtas „PloS One“. Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, 6–8 Bertoletijų riešutuose yra beveik 800 proc. rekomenduojamos normos seleno. Drąsiai juos valgykite, bet nepadauginkite!

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos