vaistai.lt

8 žingsniai iki kokybiškos ir jums tinkamos LED lemputės (1607/0) 

8 žingsniai iki kokybiškos ir jums tinkamos LED lemputėsEuropos Sąjungai nustačius griežtesnius energijos vartojimo efektyvumo reikalavimus, Lietuvoje vis labiau populiarėja LED lemputės. Šio tipo lempos už kitas taupiasias lemputes pranašesnės savo ekonomiškumu, ekologiškumu, ilgaamžiškumu. Tačiau būtent tai skatina gamintojus gudrauti – GRYNAS.lt jau yra rašęs apie ant lempučių pakuočių pateikiamos informacijos netikslumus bei požymius, kurie byloja apie prasą lemputės kokybę. Tad ar įmanoma elektrotechniko ar inžinieriaus išsilavinimo neturinčiam žmogui išsirinkti gerą LED lemputę?

Šiuo metu parduotuvių lentynose siūlomas LED lempų pasirinkimas ypač platus. Norint išsirinkti reikiamą lemputę, reikia nusimanyti apie techninius parametrus: žinoti, ką vienas ar kitas reiškia, kokią įtaką daro apšvietimo efektyvumui ar kokybei, kodėl vienos to paties tipo lempos parduodamos pigiau, kitos – brangiau.

„Praeitą savaitę vykdėme akciją – vykome į pardavimo vietas stebėti, kaip pirkėjai renkasi LED lempas, kokiais kriterijais vadovaujasi. Beveik visi pirkėjai be išimties atsinešdavo senąją lempą ir ieškodavo panašios, atkreipdami dėmesį tik į galingumą, nurodomą vatais. Retas iš jų tiksliai žinodavo, kokių techninių parametrų lempos jiems reikia. Akivaizdu, jog vartotojus būtina šviesti“, – pasakoja „ACME Europe“ kokybės vadovas Darius Serba.

Einant į parduotuvę reikia žinoti 8 parametrus

Jis pateikia 8 žingsnius - parametrus, kurie turi būti parenkami pagal jūsų poreikius: kokiai patalpai, kokio ryškumo, galios ir formos lemputės ieškote.

-  Visų pirma, prieš vykstant į parduotuvę įsigyti LED lempos, žmonės turi žinti, kokio cokolio lempos jiems reikia. LED lempos gaminamos su standartiniais cokoliais: E27, E14, GU10, GU5.3, G4, G9 ir kt. Paprasčiausias būdas – tiesiog pasiimti senąją lempą su savimi.

- Kai lempos cokolis žinomas – reikia apsispręsti dėl lempos dydžio ir formos. Iš esmės, šį parametrą nulemia turimas apšvietimo prietaisas. Pavyzdžiui, jei tai retro stiliaus šviestuvas – gali prireikti pailgos, žvakės formos lempos, jei tai modernaus stiliaus šviestuvas – tikėtina, jog reikės kompaktiškos, plokščios lempos ir t.t. Tai labai svarbus parametras, nes pasirinkus netinkamo dydžio ar formos lempą ji gali netilpti į apšvietimo prietaisą, būti per maža, kyšoti ir pan.

- Trečias svarbus faktorius, darantis įtaką tinkamam lempos pasirinkimui, yra vieta, kurioje lempa bus naudojama. Pavyzdžiui, jei lempa bus naudojama svetainėje ar miegamajame – geriausia rinktis „šiltą baltą“ spalvą, kuri tinkamesnė norint atsipalaiduoti. Tuo metu erdvėje, kurioje reikia skatinti budrumą, darbingumą – geriau tinka „šalta balta“ spalva. Baltos šviesos atspalvį nurodo spalvinė temperatūra, matuojama kelvinais (K). Rekomenduojama rinktis daugiau nei 2 700 kelvinų arba „šiltą baltą“ norint atsipalaiduoti ir daugiau nei 4 000 kelvinų arba „šaltą baltą“ norint darbingos aplinkos.

- Kai žmogus jau žino reikiamą cokolio tipą, lempos formą, dydį ir vietą, kurioje lempa bus naudojama, reikia pasirinkti šviesos srautą. Šviesos srautas matuojamas liumenais (lm). Jei reikia ryškesnio apšvietimo, geriau rinktis daugiau liumenų turinčią lempą, jei užtenka ir silpnesnio – galima įsigyti ir mažiau liumenų turinčią. Kiekvienos lempos atitikmenys kaitrinei lempai nurodyti ant pakuotės. Pavyzdžiui, 245 liumenus turinti LED lempa atitinka 30 W kaitrinę lempą. Šis žymėjimas yra privalomas visiems lempų gamintojams.

- Pasirinkus liumenų skaičių, galima apskaičiuoti ir lempos efektyvumą. Kuo daugiau liumenų (lm) ir mažesnė galia (W), tuo lempa yra efektyvesnė. Parduotuvių lentynose galime rasti tokio pat galingumo lempas, tačiau liumenų skaičius gali labai skirtis. Pavyzdžiui, 3 W lempa gali būti ir 180 lm ir 245 lm. Todėl žmonėms reikėtų neapsirikti vertinat tik lempos galingumą – jei 4W lemputė skleidžia 200 lm šviesos srautą, geriau rinktis mažesnio galingumo 3W lempą, skleidžiančią 245 lm šviesos srautą, nes ši lempa švies ryškiau, naudodama mažiau elektros energijos. Pasirinkus efektyviausią lempas, galima kartu ir sutaupyti.

-Šeštasis žingsnis – šviesos sklidimo kampo pasirinkimas. Šis parametras nurodo, kokiu kampu bus išsklaidoma šviesa. Naudojant lempą kryptiniam apšvietimui (pvz. šviestuvas prie lovos ar dekoratyvinė statulėlė nišoje) rekomenduojama rinktis siauro kampo lempą, o bendram apšvietimui (pvz. koridorius, svetainė, virtuvė) – plataus kampo lempą.

- Vienas paskutinių veiksmų, kurį rekomenduojama atlikti, prieš dedant lempą į pirkinių krepšelį – reikia palyginti lempas pagal jų veikimo trukmę. LED lempų veikimo trukmė gali būti skirtinga. Tikslią veikimo trukmę visi gamintojai nurodo ant pakuotės. Šis parametras nurodo veikimo valandų skaičių iki jai sugendant. Vidutiniškai kaitrinės lempos veikia ~1000 valandų, tuo tarpu LED lempos veikia 25.000-30.000 valandų. Jei lempa įjungta visą laiką, ji suges greičiau, o lempą naudojant retai – ji veiks ilgiau. Jei lempa veikia ilgiau, vadinasi ją reikės rečiau keisti ir pirkti naują. Pavyzdžiui – 30 kaitrinių lempų gali atstoti viena LED lempa. Į tai taip pat reikėtų atsižvelgti lyginant kainas.

- Paskutinis kriterijus – šviesos ryškumo reguliavimas ryškumo reguliatoriumi. Priešingai nei kaitrinių lempų, ne visų LED lempų šviesos ryškumas gali būti reguliuojamas. Renkantis LED lempą, ant pakuotės visuomet reikia ieškoti tai patvirtinančio ženkliuko, nes daugelio jų šviesos ryškumo reguliuoti standartiniais reguliatoriais negalima.

Kaina skiriasi iki 5 kartų

Būtent dėl visų šių skirtingų parametrų labai stipriai skiriasi ir LED lempučių kaina.

Bendrovės „Osram“ atstovybės Lietuvoje vadovas Gintas Malašauskas GRYNAS.lt yra sakęs, kad jų kainos gali skirtis net iki penkių kartų. Pigiausia bendrovės siūloma LED lemputė šiuo metu kainuoja apie 15 litų, brangiausia – apie 70 Lt.

Šiandien yra sakoma, kad LED apšvietimas yra gerai, bet jį reikia suvaldyti ir tada bus dar geriau. Galbūt visur namuose tokių lempučių nereikia.

„Kiekviena lemputė turi skirtingas charakteristikas, skirtingus tarnavimo laikus, formas, cokolius. Kuo ilgesnis tarnavimo laikas, kuo daugiau papildomų funkcijų (pavyzdžiui, šviesos srauto reguliavimas, spalvų atkūrimas) – tuo lemputė brangesnė“, - aiškino pašnekovas.

Bendrovės „Philips Baltic“ filialo Lietuvoje vadovas Renaldas Vrubliauskas yra pripažinęs, jog LED technologijai reikia dar patobulėti tiksliai atkuriant spalvas.

„Šiandien yra sakoma, kad LED apšvietimas yra gerai, bet jį reikia suvaldyti ir tada bus dar geriau, - kalbėjo „Philips Baltic“ filialo vadovas. - Galbūt visur namuose tokių lempučių nereikia. LED turi spalvų atpažinimo indeksą. Kaitrinė lemputė anksčiau atpažindavo 100 proc. spalvų. Gatvinis šviestuvas, pavyzdžiui, atpažįsta tik 20 proc. spalvų – jeigu atvažiuotų naktį mėlynos spalvos automobilis, jūs jį prie šviestuvo matytumėte kaip juodą. Taip pat yra ir su lempomis, naudojamomis buityje.“

 

Informacija iš:

Image

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos