vaistai.lt

Neskubėkite mokėti, kai gydymas turi būti nemokamas (1913/0) 

Neskubėkite mokėti, kai gydymas turi būti nemokamasValstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VKL) ragina pacientus būti išmintingais ir taupiais – nemokėti už tai, už ką ligonių kasos moka Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.
 
Ligonių kasos nuolat gauna klausimų, kokiais atvejais reikia mokėti gydantis. Dažniausiai  kreipiamasi jau sumokėjus, nes susirgęs žmogus nori greičiau pasveikti, tad nepagalvojęs sumoka. Kaip taisyklė, medikai tinkamai paaiškina pacientui apie PSDF lėšomis apmokamą gydymą, bet pasitaiko ir nesąžiningumo.  Labai svarbu, kad pacientai būtų budrūs – sužinotų, už ką mokama PSDF lėšomis, neprisidėtų prie neteisėtų mokėjimų ir patys nepatirtų išlaidų. 

Žinotina, kokias šeimos gydytojo ir specialisto paslaugas turite gauti nemokamai
 
Jei esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir prisirašęs poliklinikoje ar šeimos klinikoje (nesvarbu, ar viešojoje, ar privačioje), sudariusioje sutartį su TLK, jums nekainuos nei apsilankymas pas šeimos gydytoją, nei šeimos gydytojo paskirti jums būtini tyrimai (priskirti  šeimos gydytojo kompetencijai), nei siuntimas konsultuotis pas gydytoją specialistą, nei tyrimai pagal prevencines programas, kaip ir daugelis kitų paslaugų.

Su šeimos gydytojo siuntimu už gydytojo specialisto konsultaciją ir konsultacijos metu gydytojo specialisto paskirtus tyrimus diagnozei nustatyti bei gydymui paskirti taip pat mokėti nereikia. Be šeimos gydytojo siuntimo nemokamai teikiama ir būtinoji pagalba. Žinotina, kad siuntimas nemokamai konsultuotis išduodamas pagal poreikį, kai šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas įvertina jūsų sveikatos būklę. Jei siuntimo neturite ir pageidaujate specialisto apžiūros, tokia konsultacija būtų mokama. 
 
Paslaugos pagal prevencines programas – nemokamos
 
Lietuvoje vykdomos svarbios prevencinės programos:  gimdos kaklelio, krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, vaikų dantų silantavimo. Visiems apdraustiesiems, patenkantiems į šių programų amžiaus grupes, šeimos gydytojas turi pasiūlyti periodiškai pasitikrinti dėl šių ligų ir atlikti PSDF lėšomis apmokamus tyrimus.

Tačiau, net jei pacientas nepatenka į prevencinių programų amžiaus grupes ir turi sveikatos nusiskundimų, gydantis gydytojas sprendžia, jei tam yra medicininių priežasčių, ar siųsti pacientą konsultacijai pas specialistą, na o specialisto skirti tyrimai atliekami nemokamai.
 
Jei gydotės ligoninėje
 
Jei tenka gydytis ligoninėje su gydančiojo gydytojo siuntimu, čia nereikės mokėti už gydytojo skiriamas procedūras, tyrimus, vaistus ar medicinos pagalbos priemones. PSDF biudžeto lėšomis ligoninės yra aprūpinamos VLK ar pačių ligoninių perkamais vaistais ir priemonėmis.

Tad jei ligoninėje gautumėte „pirkinių sąrašą", kreipkitės į ligoninės administraciją ir klauskite, ar tai teisėta.
Klauskite, kokiais atvejais ligoninėje reikės susimokėti. Pavyzdžiui, kai yra alternatyva – galima pasirinkti tarp ligonių kasų kompensuojamo vaisto ar priemonės ir brangesnio vaisto ar priemonės,  reikės sumokėti ne visą kainą, o tik skirtumą tarp PSDF lėšomis kompensuojamo ir brangesniojo varianto. Atminkite, kad tokiu atveju turėsite raštiškai patvirtinti savo sutikimą naudoti brangesnę alternatyvą.

Pasitaiko, kad pacientai pageidauja tyrimų ar procedūrų, kuriems gydytojas nemato būtinybės ir neskiria. Jums pageidaujant ir gydytojui neprieštaraujant, nusprendę naudotis šiomis procedūromis už jas turėsite sumokėti. Tuomet gydymo įstaigos kasoje reikės sumokėti gydymo įstaigos administracijos patvirtintą, viešai skelbiamą kainą. 
 
Apdairiai įsigykite ortopedijos priemones
 
Jei jums reikalinga ortopedijos technikos (OTP) priemonė, kurią paskyrė gydytojas specialistas, nepamirškite, kad visada galite pasirinkti jos gamintoją. Dažnai (bet ne visada) tą pačią priemonę gamina kelios įmonės, tad pasidomėkite, kiek už tą pačią OTP reikės primokėti skirtingose įmonėse – visada galite pasirinkti gamintoją, kur priemoka mažiausia. Nemažai daliai pacientų šios preimonės kompensuojamos šimtu procentų, todėl priemoka galima tik už konkrečios priemonės technologinius ypatumus (pavyzdžiui, jei ji pagaminta iš brangesnės medžiagos ar joje yra papildomi konstrukciniai elementai). Pasidomėkite, ar priemoka yra privaloma, ar taikoma todėl, kad siūloma pagaminti geresnę nei kompensuojama priemonė.

Gavę jau pagamintą OTP, įsitikinkite, kad jos savybės yra tokios, kokias nurodė ją skyręs gydytojas specialistas. Nepirkite ir nenaudokite kitokių ortopedinių priemonių, kurių jums neskiria gydantis gydytojas.
Jei vis dėlto kiltų abejonių dėl priemonės savybių, priemokos teisėtumo, kreipkitės į VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyrių.
 
Jei reikia endoprotezavimo
 
Sąnarių keitimo operacijos Lietuvoje nuolat atliekamos dvidešimtyje gydymo įstaigų, jose  planines operacijas atlieka patyrę gydytojai specialistai, operacijų skaičius kasmet auga.  Kur ir kiek reikia laukti šių operacijų, skelbiama VLK interneto svetainėje (skyrelyje „Sąnarių endoprotezavimas“). Tad turėdami galimybę pasirinkti tiek gydymo įstaigą, tiek operuojantį specialistą, pagalvokite, ar visada išmintinga rinktis gydymo įstaigą, kurioje didžiausia eilė. Įvertinkite, ar verta savo lėšomis įsigyti endoprotezą ir laukti, kol dalis šių jūsų išlaidų bus kompensuota. Be to, neturėdami reikiamų žinių, galite įsigyti ir netinkamą ar daug brangiau kainuojantį endoprotezą.

Visi VLK nupirkti endoprotezai yra kokybiški, patikimi ir sertifikuoti ES, tokie pat naudojami ir kitose Europos šalyse. 
 
Kaip elgtis pacientui?
 
Jei gydotės, nesibaiminkite klausti gydytojo: gydytojo pareiga – paaiškinti pacientams, kokios paslaugos, tyrimai ar vaistai yra apmokami iš PSDF biudžeto, kodėl ir už ką prašoma mokėti, atsakyti į kitus pacientų klausimus. Klauskite, ar negalite gauti nemokamo gydymo, paprašykite paaiškinti, kodėl siūloma patiems pirkti gydymo priemones, jeigu esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu.

Jei manote, kad brangesni vaistai ir kitos priemonės jums nereikalingi arba jų tiesiog negalite įsigyti, praneškite gydytojui apie savo apsisprendimą gydytis iš PSDF biudžeto apmokamais vaistais ir medicinos pagalbos priemonėmis, priminkite, jog turite tokią teisę ir iš jūsų negali būti reikalaujama papildomo mokesčio. Jeigu iš gydytojo nesulaukiate aiškaus atsakymo, kreipkitės į gydymo įstaigos administraciją.

Jei vis dėlto jau sumokėjote ir abejojate, ar tai teisėta, išsaugokite mokėjimo dokumentus ir  kreipkitės į gydymo įstaigą raštu, o jei atsakymas netenkina  – į teritorinę ligonių kasą. Čia galėsite išsiaiškinti, o paaiškėjus, kad pinigai iš jūsų paimti neteisėtai, gydymo įstaiga turės grąžinti lėšas. 
 
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos