vaistai.lt

VLK: gydo ne pakuotė, o vaisto veiklioji medžiaga (1987/0) 

VLK: gydo ne pakuotė, o vaisto veiklioji medžiagaValstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) primena, kad vaistinėje perkant kompensuojamuosius vaistus, vaistininkas vaizdo ekrane turi parodyti tos pačios grupės vaistus su mažiausia ir didžiausia priemoka. Tik įsitikinus, kad sąraše yra pigiausias pacientui reikalingas medikamentas, jį reikėtų pirkti, nepamirštant, kad gydo vaisto veiklioji medžiaga, o ne pakuotė.

Taigi pirmiausia atėjus į vaistinę svarbu iškart išsiaiškinti, kokiomis kainomis yra parduodami gydytojo išrašyti vaistai. Tai lengviausia padaryti pažvelgus į monitoriaus ekraną, kuriame vaistininkas turi parodyti visų tos pačios veikliosios medžiagos vaistų sąrašą, kiekvieno jų kainas ir priemokas. Šiame sąraše rekomenduojama išsirinkti tą, kuriam nustatyta mažiausia priemoka.

Svarbu žinoti, kad šiame sąraše rodomi skirtingų gamintojų, tačiau tos pačios veikliosios medžiagos vaistai. Jų priemokos gali labai skirtis – kai kurių net kelis kartus, todėl galima drąsiai klausti vaistininko, ar sąraše yra pigiausias jums reikalingas vaistas. Jei paaiškėtų, kad vaistinė tuo metu neturi pigiausio vaisto, ji privalo jį užsakyti. Vaistinės farmacininkas prieš parduodamas kompensuojamąjį vaistą, pirmiausia turi pasiūlyti pigiausią, o jei vaistinė jo neturi –  užsakyti ir pristatyti: mieste – per 2 darbo dienas, miesteliuose ir kaimuose – per 4 darbo dienas.

Taip pat svarbu žinoti, ką turi paaiškinti vaistus skiriantis gydytojas. Perkant vaistus svarbu nepermokėti, todėl reikia gauti objektyvią informaciją iš juos skiriančio gydytojo. Todėl reikėtų drąsiai klausti gydytojo, kokia vaistų kainos dalis bus kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis – 100, 90, 80 ar 50 procentų bazinės kainos. Gydytojas turi paaiškinti, kokios galimos priemokos.

Pavyzdžiui, jei gydytojas skiria 100 proc. kompensuojamuosius vaistus, tai reiškia, kad 100 proc. bus kompensuojama nustatyta bazinė vaisto kaina. Tuo tarpu vaistinėje vaistai yra perkami mažmenine (konkrečios vaistinės) kaina, kuri neretai yra didesnė už bazinę. Todėl jei vaistą gamina daug įvairių gamintojų, monitoriuje galima pamatyti to paties medikamento sąrašą ir kiekvieno iš jų kainą.

Pavyzdžiui, vieną ir tą patį vaistą su ta pačia veikliąja medžiaga gamina trys gamintojai. Tuomet vaistinės monitoriuje matysite sąrašą, kiekvieno iš jame siūlomų mažmeninę kainą, bazinę kainą ir paciento priemoką.

Kompensuojamieji

Todėl svarbu būti budriems ir patariant gydytojui bei vaistininkui, už vaistus nepermokėti. Iš vaistų sąrašo, kurių veiklioji medžiaga ta pati, galima pasirinkti vaistą su mažiausia priemoka.  

Ne veltui taupieji skandinavai ir vokiečiai dažniausiai renkasi pigiausius tos pačios veikliosios medžiagos  vaistus, nes žino, kad visiems jiems keliami vienodi kokybės reikalavimai, o skiriasi tik vaistų pakuotė ir gamintojo pavadinimas.

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos