vaistai.lt

1 m ilgio kirmėlė vyro kulne parazitavo daugiau kaip 4 metus (3932/0) 

1 m ilgio kirmėlė vyro kulne parazitavo daugiau kaip 4 metusSusirangiusi nuo čiurnos raiščio iki priekinės pado dalies, viso metro ilgio kirmėlė nieko neįtariančio žmogaus kojos audiniais mito daugiau kaip ketverius metus.

Kirmėlę Melburno gyventojo kojoje pastebėjo keistų patamsėjimų pėdos rentgenogramoje pastebėję medicinos specialistai.

Apvalioji kirmėlė rišta buvo pastebėta, kai žmogus kreipėsi į Šv. Vincento ligoninę Sidnėjuje dėl sutinusios pėdos. O skaudėjo ją maždaug apie metus. Infekcinių parazitų specialistas, daktaras Jonathanas Darby aiškino, kad pėdos rentgenogramoje buvo matyti du apvaliosios kirmėlės rištos fragmentai. Gydytojo teigimu, parazitas, ko gero, padvėsė ir pradėjo irti žmogaus kūno viduje. Įprastai kirmėlės parazituoja žarnyne, o į kūno patenka lervos pavidalu geriant nevirintą vandenį.

"Parazitas žmogaus kūne gali tūnoti metų metus, - pasakojo ekspertas. – Anksčiau ar vėliau jis miršta ir pradeda irti. Tai gali sukelti tam tikrų problemų, kas nutiko ir mūsų paciento atveju."

Apvaliosios kirmėlės rištos parazituoja žmogaus poodyje (dažniausiai kojų) ir sukelia drakunkuliozę. Parazitas aptinkamas Pietų Sudane, Etiopijoje, Ganoje, Čade. Žmogus užsikrečia gerdamas vandenį, kuriame yra vėžiagyvių, užsikrėtusių D. medinensis lervomis. Žmogaus skrandyje ciklopai suyra, išsilaisvinusios lervutės įsiskverbia į žarnų sienelę, kur pradeda augti.

Pasiekusios tam tikrą išsivystymo lygį lervutės migruoja audiniais, kol patenka į pažasties bei kirkšnių poodinį jungiamąjį audinį. Čia per 3–4 mėn. lervutės suauga, lytiškai subręsta ir poruojasi. Po patelės apvaisinimo patinėliai žūsta ir jų kūnas ištirpsta, o apvaisintos patelės migruoja į žmogaus (dažniausiai galūnių) poodinį audinį bei odą.

Patelės žmogaus organizme pilnai suauga praėjus metams po užsikrėtimo. Patelių gimdoje jau yra visiškai subrendusios parazito lervos. Viršgalvinės kirmėlės dalies žmogaus odoje atsiranda 2–7 cm dydžio furunkulas (votis) ar pūslelė, kuri susilietusi su vandeniu (pvz., maudantis, dirbant ryžių laukuose) suplyšta. Atsiradusioje angelėje išsiverčia kirmėlės gimda ir į vandenį paleidžiami keli milijonai gyvų lervučių. Po to kirmėlė žūsta.

Į vandenį patekusias lervas praryja tarpiniai šeimininkai – gėlavandeniai vėžiagyviai. Patekusios į ciklopo organizmą lervos suardo tarpinio šeimininko žarnos sienelę ir patenka į jo kūno ertmę. Ciklopo organizme lervos per 12–14 d. tampa invazinės (užkrečiamos) ir pavojingos žmogui.

38-erių vyrui, kuris į Australiją atvyko prieš ketverius metus iš Sudano, kirmėlė pašalinta chirurginės operacijos metu.

 

Parengta pagal:
Shocking moment man discovered he had a metre-long African guinea worm living in his foot for at least FOUR years
Drakunkuliozė 

Informacija iš:

technologijos.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos