vaistai.lt

Šildymo sezono metu padaugėja apsinuodijimų smalkėmis (997/0) 

Šildymo sezono metu padaugėja apsinuodijimų smalkėmisPanevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad šaltuoju metų laikotarpiu, kai intensyviai šildomi privatūs gyvenamieji namai ir kitos patalpos, padidėja tikimybė apsinuodyti smalkėmis.

Šių metų sausio mėnesį buvo registruotas 1 apsinuodijimas smalkėmis Kupiškio rajone. Smalkėmis apsinuodijo vidutinio amžiaus vyras. Kasmet apsinuodijimų smalkėmis Panevėžio apskrityje registruojami 1 - 2 atvejai.

Anglies monoksidas (CO), dar kitaip vadinamas smalkėmis, yra bespalvės, bekvapės, beskonės, vietiškai nedirginančios dujos, lengvesnės už orą, susidarančios nepilnai sudegus organinėms ir anglies turinčioms medžiagoms. Anglies monoksidas stipriau už deguonį prisijungia prie hemoglobino, esančio eritrocituose, susidaro karboksihemoglobinas ir blokuojama eritrocitų galimybė pernešti deguonį. Žmogus kvėpuoja, tačiau deguonis jo kraujyje necirkuliuoja. Deguonies trūkumui jautriausios yra nervų ląstelės, dėl to pirmiausia vystosi smegenų pakitimai. Organizme išsivysto deguonies badas, po kurio laiko prasideda traukuliai, koma, žūsta smegenų ląstelės. Deguonies trūkumas gali pažeisti ir širdies raumenį, inkstus, kepenis, kitus organus. Apsinuodijimo pasekmės labai priklauso nuo smalkių koncentracijos ir nuo laiko, kiek žmogus būna užterštoje patalpoje.

Neigiamam smalkių poveikiui jautresni yra: vaikai, nėščios moterys, senyvo amžiaus žmonės, asmenys, sergantys širdies ir kvėpavimo sistemos ligomis.

Apsinuodijimas anglies monoksidu skirstomas į: lengvą, vidutinį bei stiprų. Lengvo apsinuodijimo atveju jaučiamas lengvas galvos skausmas, svaigimas, nuovargis, pykinimas. Vidutinio apsinuodijimo simptomai pasireiškia stipresniu galvos skausmu, mieguistumu, padažnėja pulsas, sutrinka koordinacija, žmogus gali apalpti. Stipraus apsinuodijimo atveju gali sutrikti sąmonė, širdies ir kvėpavimo veikla, prasidėti traukuliai ar net ištikti mirtis.

Reikia atminti, kad apsinuodijus anglies monoksidu, žmogų reikia kuo skubiau išnešti iš užterštos patalpos į gryną orą, atlaisvinti kvėpavimo takus, kad žmogus gautų kuo daugiau deguonies.

Taip pat svarbu imtis kitų profilaktikos priemonių: sutvarkyti degimo produktų ventiliacijos sistemas, kurias sistemingai reikia prižiūrėti, įsirengti į anglies monoksidą reaguojančią signalizaciją (detektorių), nenaudoti dujomis ar anglimi kūrenamų kepsninių namuose ar garaže, nesėdėti garaže užvestame automobilyje.

Įtarus apsinuodijimą smalkėmis - kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos