vaistai.lt

Kai gyvena Anglijoje, o gydytis nori Lietuvoje (2065/0) 

Kai gyvena Anglijoje, o gydytis nori LietuvojeNeretai sunku susivokti informacijos srautuose sprendžiant įvairius gydymosi klausimus, ypač tarpvalstybinėje erdvėje. Kauno teritorinėje ligonių kasoje (TLK) buvusiam Marijampolės gyventojui svarbi informacija suteikta per 45 minutes. Tačiau – ne veltui. Žmogus liko labai dėkingas ir patenkintas išsamiais atsakymais, kurių dėka jam pavyko išspręsti savo problemą.
 
Žmonėms, kurie migruoja tarp Lietuvos ir kitų Europos valstybių dirbdami, studijuodami, prireikus gydymo paslaugų, neretai iškyla problemų. Dažna jų priežastis – pamiršta prievolė deklaruoti išvykimą iš Lietuvos arba reikalingos informacijos trūkumas.
 
Problema atsirado pablogėjus sveikatai

Kauno TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotojai Rasai Valinskaitei-Barščevičienei paskambino Lietuvos pilietis, šiuo metu gyvenantis Anglijoje (ankščiau gyvenęs Marijampolėje), kuris norėjo, kad jam reikalinga operacija būtų atlikta Lietuvoje.

Patikrinus draudžiamųjų registre asmens duomenis, paaiškėjo, kad ponas Albinas (pašnekovo pageidavimu vardas pakeistas) Lietuvoje nebuvo draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) jau nuo 2003 metų. Nors vyras Anglijoje gyvena 11 metų, jis nebuvo deklaravęs išvykimo iš Lietuvos. Taigi, visų pirma, Kauno TLK darbuotoja žmogui paaiškino, kad išvykstant gyventi iš Lietuvos ilgesniam nei 6 mėnesių laikotarpiui, privalu deklaruoti išvykimą iš šalies.
 
Operacijos atlikimo galimybės Lietuvoje

Kauno TLK specialistė vyrą informavo, kad šiuo metu sveikatos draudimas įsigalioja nuo įmokos sumokėjimo datos. Žmogus, būdamas sąžiningu, pareiškė norą sumokėti visas PSD įmokas, kurias jis skolingas, nes norėjo, kad operacija būtų atliekama Lietuvoje. Tačiau jis jau buvo mokėjęs įmokas Anglijoje, tad mokėti Lietuvoje antrą kartą nereikia. Todėl R. Valinskaitė-Barščevičienė patarė ponui Albinui kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją, administruojančią PSD įmokas, ir pateikti PSD įmokų mokėjimą Anglijoje įrodančius dokumentus, atleidžiančius nuo skolos mokėjimo Lietuvoje .

Ligonių kasos darbuotoja vyrui paaiškino, kokiais būdais gali būti apmokama Lietuvoje atlikta operacija. Galima kreiptis į Anglijos kompetentingą įstaigą dėl E 112 formos pažymos (ar S2 dokumento) išdavimo, kuri patvirtins, kad už suteiktas gydymo paslaugas Lietuvoje apmokės Anglijos kompetentinga įstaiga, nes ponas Albinas šioje šalyje yra draustas sveikatos draudimu.

Kitas būdas – pasinaudoti tarpvalstybine sveikatos priežiūra. Jos esmė yra ta, kad  ES valstybėje apdraustam asmeniui suteikiamos planinės medicinos pagalbos paslaugos, už kurias šioms paslaugoms turintis gydytojo siuntimą žmogus susimoka pats, o po to dėl išlaidų kompensavimo kreipiasi į kompetentingą įstaigą tos šalies, kurioje jis apdraustas.

Žmogus turi teisę gauti gydymo paslaugas bet kurioje ES šalyje ir susimokėti pats. Tačiau prieš išvykstant į kitą valstybę, reikia būtinai sužinoti, kokia tvarka bus kompensuojamos gydymo išlaidos. Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja, aiškindama apie tarpvalstybinės sveikatos priežiūros paslaugas, pabrėžė, kad galima kreiptis į šeimos gydytoją Anglijoje ir pasiteirauti, kokius dokumentus grįžus iš Lietuvos reikės pateikti kreipiantis dėl gydymo išlaidų kompensavimo.
 
Pokalbis truko 45 minutes

Ponas Albinas buvo labai patenkintas, kad Kauno TKL darbuotoja R. Valinskaitė-Barščevičienė suteikė išsamią informaciją apie tai, ko anksčiau nežinojo, t. y. išsiaiškino visas situacijas, kaip galima gauti gydymo paslaugas Lietuvoje. Pokalbis telefonu tęsėsi 45 minutes, kelis kartus pakartojant tai, kas yra svarbiausia.

Vyras nutarė pats susimokėti už paslaugas, o po to kreiptis į Anglijos, kur yra apdraustas sveikatos draudimu, kompetentingą įstaigą ir susigrąžinti gydymo išlaidas. „Aš nežinojau šios informacijos, kurią sudėtinga suprasti. Esu labai dėkingas, kad turėjote kantrybės paaiškinti ir kelis kartus pakartoti, kad suprasčiau, kokią turiu pasirinkimo teisę ir kokios atsiveria galimybės", – džiaugėsi pašnekovas.

Nors dėl šios informacijos ponui Albinui reikėjo kreiptis į Anglijos kompetentingą įstaigą, tačiau ir Kauno TLK jam buvo suteikta informacija apie paciento pareigas, kurias įvykdžius, įgyjamos teisės bei gydymo vietos pasirinkimo variantai. Žmogus labai dėkojo už išsamią informaciją, nes suprato, kaip veikia sveikatos apsaugos sistema Europos Sąjungoje.
 
Nuoširdi padėka

Ponas Albinas, po kurio laiko paskambinęs Kauno TLK darbuotojai R. Valinskaitei-Barščevičienei,  suteikusiai jam svarbią informaciją telefonu, papasakojo, kad po pokalbio, praėjus kelioms dienoms, jis išskrido į Angliją ir, pasinaudodamas ligonių kasoje gauta informacija, ten susitvarkė visus reikalingus dokumentus bei deklaravo išvykimą iš Lietuvos.

Kai atvyko į Lietuvą, jam buvo atlikta reikalinga operacija. Žmogus džiaugėsi sėkmingu gydymu, pasakojo, kad grįžta atgal į Angliją, kur pasinaudodamas tarpvalstybine sveikatos priežiūra, kreipsis į valstybės kompetentingą įstaigą dėl gydymo išlaidų kompensavimo.

„Dar kartą dėkoju jums už kantrybę, sugaištą laiką ir aiškiai bei išsamiai suteiktą informaciją, kuri man buvo labai svarbi", – nuoširdžiai dėkojo p. Albinas.

Tad jei gyvenate užsienyje ir kyla klausimų dėl gydymosi Lietuvoje,  prašome kreiptis į teritorinių ligonių kasų specialistus.                                                         

 

Rūpimus klausimus galima pateikti el. pašto adresu arba ligonių kasų informacijos
telefono numeriu 8 700 88888.

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos