vaistai.lt

Pristatyti centrinės e. sveikatos sistemos veikimo principai ir nauda (2934/0) 

Pristatyti centrinės e. sveikatos sistemos veikimo principai ir naudaPraėjusią savaitę pacientų organizacijoms ir medikų bendruomenei buvo išsamiai pristatyta kitais metais pradėsianti veikti e. sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema (ESPBI IS). Tai Lietuvos e. sveikatos sistemos centrinė informacinė sistema. Sistemos kūrėjai išaiškino jos veikimo principus ir pagrindines funkcijas, kurios leis palengvinti medikų darbą ir pagerinti pacientų aptarnavimą.

Pristatymo metu centrinės e. sveikatos sistemos kūrėjai pademonstravo prezentacijas, kurios leido geriau įsivaizduoti, kaip vyks apsikeitimas informacija tarp gydymo įstaigos (SPĮ IS – sveikatos priežiūros įstaigų informacinės sistemos) ir ESPBI IS.

„Pirmasis e. sveikatos centrinės informacinės sistemos kūrimo etapas praėjo sėkmingai – gydymo įstaigos ištestavo duomenų mainų aplinką ir dalį duomenų sąrašų. Šiuo metu yra parengta antrojo etapo duomenų mainų aplinkos dokumentacija, o sausio mėnesį bus pradedami testuoti visi duomenys, kurie bus perduodami tiek iš centrinės sistemos į įstaigą, tiek iš įstaigos į centrinę sistemą“, – sakė e. sveikatos sistemos plėtrą kuriančios Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas Normantas Dučinskas.

Pacientų sveikatos įrašų apimtis, kuriuos sveikatos priežiūros įstaigos galės teikti ir gauti per Centrinę informacinę sistemą, yra nustatyti Sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Į centrinę informacinę sistemą įstaigos turi perduoti 12 medicininių dokumentų (ambulatorinio apsilankymo aprašymai, siuntimo duomenys, vakcinacijos įrašai ir kt.), 8 medicinines pažymas (vaiko gimimo pažymėjimas, vairuotojo medicininė pažyma, mirties liudijimai ir kt.). Iš tų duomenų bus formuojama paciento sveikatos istorija. Pasak sistemos kūrėjų, šiuos Centrinėje saugykloje sukauptus duomenis kitos sveikatos priežiūros įstaigos galės panaudoti pakartotinai, tai leis išvengti nereikalingo diagnostinių veiksmų dubliavimo, pavyzdžiui, pacientui kitoje gydymo įstaigoje nereikės pakartotinai daryti tų pačių tyrimų.

Šalia centrinės informacinės sistemos kuriamos ir dvi jos posistemės – elektroninio recepto posistemė ir medicininių vaizdų (rentgeno nuotraukų ir pan.) archyvo posistemė MedVAIS.

Medicininius dokumentus, pažymas ir receptus gydytojai sistemoje pildys pagal numatytus šablonus – tai daugeliu atvejų jiems leis sutaupyti laiko, patekti tikslesnes rekomendacijas. Gydytojai sistemoje matys informaciją apie pacientų draustumą.

Į centrinę informacinę sistemą sujungiamos gydymo įstaigų informacinės sistemos (HIS – angl. Hospital information system) yra kuriamos savarankiškai didžiosiose ligoninėse ir poliklininkose. Tai apims didžiąją dalį sveikatos sektoriaus pacientų srauto. Į Lietuvos e. sveikatos sistemos plėtrą šiuo metu įsitraukusios apie 180 gydymo įstaigų.

Planuojama, kad apsikeitimui duomenimis, jų kaupimui ir archyvavimui skirta centrinė e. sveikatos informacinė sistema ESPBI IS turėtų būti pabaigta ir pradėti veikti nuo 2015 m. II-ojo ketvirčio pabaigos.

ESPBI IS sukūrimo projektą vykdo Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Vyriausybės paskirtu pagrindiniu šios sistemos tvarkytoju valstybės įmone Registrų centru, o bendrovė „Nortal“ yra laimėjusi konkursą šios sistemos sukūrimo ir diegimo darbams atlikti.

Lietuvos e. sveikatos sistemos kūrimas 2009–2015 m. periode finansuojamos Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos lėšomis.

Apie ESPBI IS:

ESPBI IS yra valstybės informacinė sistema ir pagrindinė Lietuvos e. sveikatos sistemos įgyvendinimo priemonė. ESPBI IS užtikrina Lietuvos e. sveikatos sistemos įstaigų bendradarbiavimą ir jų informacinių sistemų integraciją, e. sveikatos paslaugų veikimą ir prieigą prie viešojo administravimo institucijų informacinių išteklių. Asmens duomenys ESPBI IS tvarkomi siekiant teikti pacientams su sveikatinimo veikla susijusias paslaugas, identifikuoti pacientus ir sveikatinimo veiklą vykdančius specialistus.

Įgyvendinus MedVAIS projektą bus sukurta e. sveikatos standartais paremta skaitmeninių medicininių vaizdų saugykla. Joje bus saugomi iš sveikatos priežiūros įstaigų gauti medicininiai vaizdai, specialistams sudaryta galimybė juos peržiūrėti. Medicininiai vaizdai bus susieti su pacientų sveikatos istorijomis.

O šiuo metu kuriama elektroninio recepto posistemė leis visus receptinius vaistus išrašyti elektroniniu būdu. Pacientams vaistinėje užteks pateikti asmens dokumentą – pagal jį farmacijos darbuotojas galės tiksliai nustatyti, kokie elektroniniai receptai išrašyti ir pagal juos išduoti paskirtus vaistus.

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos