vaistai.lt

Černobylio avarijos pasekmės vis dar kelia rūpesčių Lietuvoje (1285/0) 

Černobylio avarijos pasekmės vis dar kelia rūpesčių LietuvojeLietuvos katilinės vis plačiau kūrenimui naudoja medienos žaliavas (medžio skiedras, žievę, susmulkintas šakas ir pan.) ir medienos kurą, kuris gali būti įvežamas iš Baltarusijos Respublikos, Ukrainos ir Rusijos Federacijos regionų, nukentėjusių Černobylio atominės elektrinės avarijos metu. Iš šių regionų įvežta medienos žaliava ir medienos kuras gali būti užterštas radioaktyviuoju ceziu (Cs-137), kurį sudeginus pelenuose gali padidėti šio radionuklido kiekiai.

Remdamasis Švedijos ir Suomijos patirtimi bei siekdamas perspėti, kad į Lietuvą patekus užterštai medienos žaliavai ar medienos kurui ir jį sudeginus susidarę pelenai nekeltų pavojaus žmonių sveikatai, sveikatos apsaugos ministras 2013 m. patvirtino Medienos kuro pelenų, užterštų Cs-137 radionuklidu, naudojimo ir tvarkymo tvarkos aprašą (toliau – Aprašas). Apraše reglamentuota, kokiam tikslui gali būti naudojami pelenai, priklausomai nuo juose nustatyto Cs-137 radionuklido kiekio. Pagal šį Aprašą, visos Lietuvos katilinės, kurių veiklos metu susidaro pelenai ir kuriose esančių katilų šiluminė galia yra didesnė kaip 2,5 MW (tai miestų katilinės), privalo nustatytu periodiškumu atlikti pelenų radiologinius tyrimus.

Nuo Aprašo galiojimo datos (2013 m. lapkričio 1 d.) iki 2014 m. pabaigos buvo atlikta 120 pelenų tyrimų. Šių tyrimų rezultatai parodė, kad pelenų tarša yra maža ir 96 proc. pelenų galima naudoti kaip trąšą, o likusius 4 proc. – keliams tiesti, civilinei inžinerijai ir pan. 2015 m. atlikus 65 pelenų mėginių tyrimus jau net 10 proc. nebetiko laukams tręšti ir jų tarša buvo žymiai didesnė nei 2014 m.

2015 m. vasario 20 d. Radiacinės saugos centras, išmatavęs vienos katilinės pateiktą pelenų mėginį nustatė, kad Cs-137 radionuklido savitasis aktyvumas jame viršija Lietuvoje nustatytus taršos lygius. Taršos priežastis galėjo būti iš Baltarusijos įvežtas užterštas medienos kuras. Cs-137 radionuklido kiekis įvežtame medienos kure galėjo ir neviršyti nustatyto nereguliuojamojo veikmens lygio, tačiau deginant tokį kurą Cs-137 radionuklido koncentracija pelenuose padidėja vidutiniškai 100 ir daugiau kartų, todėl jo savitasis aktyvumas pelenuose gali viršyti Lietuvoje nustatytus lygius.

Apie tyrimo rezultatus buvo informuotos Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, Baltpool energijos išteklių birža, organizuojanti medienos kuro įsigijimą, ir įmonė, paimanti pelenus iš katilinių. Užteršti pelenai buvo panaudoti keliams tiesti vienoje girininkijoje. Radiacinės saugos centras pelenų panaudojimo vietoje atliko tyrimus ir padėjusios taršos radioaktyviosiomis medžiagomis nenustatė.

Siekdamas detaliau aptarti importuojamos medienos žaliavų bei medienos kuro ir susidariusių pelenų taršos radioaktyviosiomis medžiagomis reglamentavimo bei kontrolės klausimus Radiacinės saugos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 2015 m. kovo 9 d. surengė pasitarimą su Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos, Muitinės departamento, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos, Baltpool energijos išteklių biržos biokuro verslo linijos, UAB „Bionovus“, UAB gamybinės–komercinės firmos „Fonas“, UAB“ „Litesko“, UAB „Vilniaus energija“, UAB „Vudimeksus“ ir UAB „Tornis“ atstovais. Pasitarimo metu buvo aptartas sveikatos apsaugos ministro įsakymo pakeitimo projektas, kuriuo planuojama griežtinti medienos žaliavų, medienos kuro įvežimo iš trečiųjų šalių bei susidariusių pelenų taršos kontrolės tvarką.

Radiacinės saugos centro informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos