vaistai.lt

Ieškoma būdų Lietuvoje atnaujinti kurortoginius tyrimus (927/0) 

Ieškoma būdų Lietuvoje atnaujinti kurortoginius tyrimusSveikatos apsaugos viceministrė dr. Jadvyga Zinkevičiūtė dalyvavo Ūkio ministerijos organizuotame bendrame Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo, Ūkio ministerijos, Lietuvos kurortų asociacijos ir Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Inovatyvios medicinos centro atstovų pasitarime, kuriame buvo aptartos kurortologinių tyrimų plėtros Lietuvoje galimybės.

Sveikatos apsaugos viceministrė Jadvyga Zinkevičiūtė atkreipė susitikimo dalyvių dėmesį į tai, kad kurortuose teikiamų paslaugų kokybė yra svarbi ne tik sergančio žmogaus gydymui ir reabilitacijai, tačiau turėtų būti ir visų žmonių, besirūpinančių savo sveikata, prioritetu: „Dabar yra realus šansas atgaivinti kurortologijos mokslą Lietuvoje, ir tam itin svarbus yra visų suinteresuotų šalių aktyvus dalyvavimas ir bendradarbiavimas siekiant bendro tikslo“. Ji pabrėžė, kad kurortologinių mokslinių tyrimų vykdymas, siekiant įvertinti gamtinių sveikatos veiksnių poveikį sveikatai ir sukurti mokslu pagrįstus sveikatos stiprinimo ir grąžinimo kurortuose metodus, yra vienas iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012–2016 metų veiklos prioritetų. Ši priemonė taip pat numatyta ir Lietuvos turizmo plėtros 2014–2020 metų programoje.

Lietuvos kurortų asociacijos prezidentė, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė priminė, kad anksčiau gamtiniai sveikatos veiksniai buvo aktyviai tyrinėjami Mokslų Akademijos Eksperimentinės medicinos instituto Kurortologijos sektoriuje, Kurortologijos mokslinio tyrimo laboratorijoje, Kurortologinių tyrimų centre. Nors šiuo metu išlieka didelis poreikis kurortuose atliekamų procedūrų poveikiui nustatyti, tačiau mokslinis darbas kurortologijos srityje nevyksta.

Susitikimo dalyviai teigė, kad Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Inovatyvios medicinos centrą mato kaip potencialų tyrimų vykdytoją. Šio centro direktorius prof. habil. dr. Algirdas Venalis patikino, kad Santaros slėnyje, kuriame turėtų įsikurti Inovatyvios medicinos centras, bus reikalingi pajėgumai kurortologiniams tyrimams vykdyti, o šiuo metu esminis klausimas – mokslinių tyrimų finansavimas.

Pasitarimo dalyviai vienbalsiai patvirtino kurortologinių tyrimų atnaujinimo naudingumą. Šie tyrimai užtikrintų įrodymais pagrįstų paslaugų teikimą, jų kokybę, leistų sudaryti vieningas gydymo gamtiniais sveikatos veiksniais metodikas bei jas įteisinti. Mokslinių tyrimų rezultatus būtų galima panaudoti rinkodarai, būtų sudarytos galimybės įstaigoms siekti tarptautinio sertifikavimo ir akreditavimo, o tai turėtų paskatinti atvykstamąjį turizmą. Visa tai turėtų teigiamą įtaką Lietuvos ekonomikai.

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos