vaistai.lt

Sveikatos reikalų komitetas siūlo sutvarkyti sveikatos draudimo įmokų administravimą (946/0) 

Sveikatos reikalų komitetas siūlo sutvarkyti sveikatos draudimo įmokų administravimąSveikatos reikalų komiteto nariai Seime užregistravo Sveikatos draudimo įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma, kad privalomojo sveikatos draudimo (toliau – PSD) įmokas administruotų tik vienas administratorius – Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigos (toliau – SODRA). Įstatymo projektas pateiktas Seime ir perduotas svarstyti komitetams.

Šiuo metu PSD įmokas administruoja du administratoriai – SODRA ir Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) ir dėl to kyla daug problemų tiek administruojančioms institucijoms, tiek gyventojams, ypač tais atvejais, kai asmenys priklauso kelioms PSD mokėtojų grupėms, kurias administruoja skirtingi administratoriai.

Sveikatos draudimo įstatymo nuostatos yra nuolat keičiamos, įstatymų leidėjas nuolat plečia asmenų, kurių PSD įmokas administruoja  SODRA, kategorijas. Nuo 2010 metų SODRAI perduotos administruoti PSD įmokos, mokamos už individualių įmonių savininkus, ūkinių bendrijų tikruosius narius, individualią veiklą vykdančių asmenų, dalies individualią žemės ūkio veiklą vykdančių asmenų PSD įmokos bei pradėtos administruoti meno kūrėjo statusą turinčių asmenų PSD įmokos, nuo 2012 m. rugsėjo mėn. pradėtos administruoti PSD įmokos, mokamos už mažųjų bendrijų narius, o nuo 2013 m. balandžio mėn. pradėtos administruoti PSD įmokos, mokamos už asmenis, teikiančius žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas pagal paslaugų kvitus. Šiuo metu SODRA administruoja apie 1 455 000 asmenų mokamas PSD įmokas, tai sudaro 98 procentus visų administruojamų PSD įmokų.

Taip pat, pažymėtina, kad pasikeitus tam tikroms aplinkybėms, pvz., individualią žemės ūkio veiklą vykdantiems asmenims įgijus PVM mokėtojo statusą (netekus šio statuso), keičiasi šių asmenų PSD įmokų administratorius. Taigi, galiojant reglamentavimui, kai PSD įmokas renka 2 administratoriai, PSD įmokų mokėtojams kyla neaiškumų, kuriam konkrečiai administratoriui turėtų būti mokamos PSD įmokos. Pasitaiko atvejų, jog asmenys jiems priklausančias mokėti PSD įmokas sumoka ne tam administratoriui. Tokiu atveju tinkamas administratorius neturėdamas informacijos apie sumokėtas PSD įmokas gali pradėti nesumokėtų PSD įmokų išieškojimo procedūras. Asmenys patiria nepatogumus, nors PSD įmokas būna sumokėję. Gavus informaciją, kad asmuo klaidingai sumokėjo PSD įmokas ne tam administratoriui, tenka spręsti klausimus dėl informacijos apie sumokėtas PSD įmokas perdavimo tarp PSD įmokų administratorių.

PSD įmokas mokantiems asmenims būtų daug paprasčiau tinkamai vykdyti PSD įmokų mokėjimo prievolę, jeigu visais atvejais PSD įmokas administruotų tik vienas administratorius - žmonėms nekiltų klausimų, kuriam administratoriui turėtų būti mokamos PSD įmokos. Taip pat, tokiu atveju sumažėtų poreikis savo veiksmus koordinuoti dviem mokesčių administratoriams, tad supaprastėtų ir įmokų administravimas. Taip pat, būtų išvengta funkcijų dubliavimo administruojant PSD mokestį, mažėtų šių įmokų administravimui skiriamų valdymo išlaidų, o įvairių grupių PSD įmokų mokėtojų kontrolę vykdytų vienas administratorius, dėl ko būtų lengviau nustatyti PSD įmokų nesumokėjusius asmenis, mažėtų mokesčių mokėjimo vengimo rizika. Būtų supaprastintas duomenų mainų mechanizmas tarp Valstybinės ligonių kasos ir PSD įmokų administratoriaus, nes reikalingais duomenimis būtų keičiamasi tik tarp dviejų duomenų mainų dalyvių.

Taip pat, svarbu, kad vienodą gyventojų konsultavimo, švietimo PSD įmokų mokėjimo klausimais praktiką formuotų tik vienas administratorius. Gyventojams sumažėtų administracinė našta, būtų aišku, į kokią instituciją reikia kreiptis visais PSD klausimais, ypač kompleksinių PSD įmokų mokėjimo atvejais, kai gyventojas priklauso kelioms PSD mokėtojų grupėms, kurias administruoja skirtingi administratoriai. Liktų mažiau neaiškumų ar įmokos apskritai turi būti skaičiuojamos bei į kurios institucijos sąskaitą ir kokiais kodais jas mokėti. Visi duomenys apie PSD įmokų permokas ar nepriemokas būtų sukupti vienoje vietoje, todėl būtų paprasčiau juos apibendrinti, įvertinti tiek kiekvieno PSD įmokų mokėtojo, tiek atskirų PSD įmokų mokėtojų grupių atžvilgiu.

Priėmus teikiamą įstatymą, PSD įmokas, kurias moka asmenys, vykdantys individualią veiklą pagal verslo liudijimus, individualią žemės ūkio veiklą vykdantys asmenys, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne didesnis negu 2 ekonominio dydžio vienetai ir asmenys, turintys patys už save susimokėti įmokas, jas mokėtų ne VMI, kaip yra dabar, o SODRAI.
 
Milda Neverkevičienė,
Sveikatos reikalų komiteto biuras

 

Informacija iš:

Lietuvos Respublikos Seimas

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos