vaistai.lt

Maisto produktai, lengvinantys PMS simptomus (1514/0) 

Maisto produktai, lengvinantys PMS simptomusKiekviena moteris bent kartą per mėnesį susiduria su ne itin maloniais PMS sukeliamais pojūčiais: pilvo skausmais ir pūtimu, nuotaikų kaita, netikėtai iššokusiais spuogeliais ar stipriai padidėjusiu dirglumu.

Ir nors vienoms šie pojūčiai pasireiškia labai silpnai, kitoms moterims šios dienos atrodo lyg tikras košmaras. Vis dėlto specialistai tikina, kad yra būdas šiuos pojūčius bent šiek tiek sušvelninti, kreipiant itin didelį dėmesį į savo mitybą.

Portalas elle.com, pasikonsultavęs su mitybos ekspertais, išskiria maisto produktus, kurie efektyviai lengvina PMS simptomus.

Organizmą aprūpinkite skysčiais

Gerti kuo daugiau vandens, kad išvengtumėte dehidratacijos, patartina bet kuriuo atveju, tačiau PMS laikotarpiu, anot sveikos mitybos žinovės Danos James, organizmą skysčiais aprūpinti itin būtina. Ir tai mitybos ekspertė pataria daryti ne tik geriant vandenį, bet ir valgant pakankamai daržovių bei vaisių, kuriuose būtų daug skaidulų ir vandens.

„PMS laikotarpiu valgykite kuo daugiau agurkų – juose gausu vandens ir kalio, mat būtent šis mineralas veikia kaip natūralus diuretikas, mažinantis pilvo pūtimą ir kūno patinimą. Jei mieliau renkatės vaisius, tuomet į savo mitybos racioną įtraukite daugiau citrusinių vaisių (greipfrutų, apelsinų, citrinų)“, – pataria mitybos ekspertė ir perspėja, kad PMS laikotarpiu vertėtų gerokai umažinti druskos suvartojimą.

Kuo daugiau oranžinės spalvos vaisių bei lapinių daržovių

Niujorke įsikūrusios sveikos mitybos klinikos vadovė Rebecca Blake atskleidžia, kad tamsiai žaliose lapinėse daržovėse gausu vitamino A, kuris gyvybiškai būtinas odos sveikatai, būtent dėl to, anot jos, derėtų valgyti kuo daugiau įvairių salotų.

Sezono metu, kaip pataria specialistė, reikėtų valgyti ir daugiau oranžinės spalvos vaisių, ypač papajų, persikų ar abrikosų.

„Geltonieji pigmentai, esantys šiuose vasaros vaisiuose, efektyviai gerina odos ląstelių regeneraciją. O tai itin svarbu PMS laikotarpiu, kai dėl hormonų pokyčių oda labiau riebaluojasi ir atsiranda spuogų“, – pataria mitybos ekspertė.

R. Blake tikina, kad puikus pasirinkimas yra ir artišokai, jie padės efektyviai sutvarkyti virškinimo sistemą bei padės pasijusti kur kas geriau.

Pilvo skausmus palengvins mėtų arbata

Prieš menstruacijas ar jų metu kylantys pilvo spazmai – yra vienas nemaloniausių pojūčių, tačiau bent šiek tiek palengvinti įmanoma ir juos. Sveikos mitybos ekspertė Dana James pataria išgerti šiltos mėtų arbatos.

„Pilvo spazmai kyla dėl raumenų susitraukimų, todėl būtina juos bent šiek tiek atpalaiduoti. O tokį efektą ir turi žalioji arbata, kuri taip pat efektyviai lengvina ir patį skausmą. Patariu ją pasiskaninti ir trupučiu imbiero šaknies – jos šildančios ir priešuždegiminės savybės pilvo spazmus taip pat padės ištverti lengviau“, – pataria D. James.

Menstruacijų metu arba prieš jas mitybos ekspertė siūlo papildomai išgerti ir kalcio papildų – moksliniai tyrimai rodo, kad šis mineralas taip pat efektyviai lengvina PMS simptomus.

Dirglumą padės sumažinti riešutai

„Riešutuose, špinatuose ir kiaušiniuose gausu geležies, kuri itin aktuali mažakraujyste sergančioms moterims. Geležis taip pat efektyviai palaiko hormonų pusiausvyrą.

Riešutus valgyti itin naudinga, jei PMS metu jaučiate dirglumą, mat juose esančios riebiosios rūgštys, palaikydamos normalų cukraus lygį kraujyje, padeda pagerinti nuotaiką bei mažina dirglumą“, – mitybos ekspertė.

Kūno tinimą palengvins omega-3

Jei valgysite pakankamai produktų, kuriuose gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, patinimo PMS metu tikrai išvengsite. Negana to, šios rūgštys, anot D. James taip pat gerina ir nuotaiką.

„Vėlgi riešutai ir lašiša yra puikus omega-3 šaltinis. Norint išvengti tinimo, patariu valgyti ir avokadus bei moliūgų sėklas – jose gausu cinko, magnio bei omega-6 riebiųjų rūgščių, kurios padeda sureguliuoti hormonų pusiausvyrą“, – tikina mitybos žinovė.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos