vaistai.lt

Sergančiųjų hemofilija priežiūros centrui Santariškėse suteiktas aukščiausias pripažinimas (1010/0) 

Sergančiųjų hemofilija priežiūros centrui Santariškėse suteiktas aukščiausias pripažinimasPrieš dvejus metus įkurtas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hemofilijos ir krešėjimo sutrikimų koordinacinis centras gavo Europos hemofilijos centrų aukščiausią pripažinimą. Pasak šio centro vadovės, Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro vyresniosios gydytojos dr. Sonatos Šaulytės-Trakymienės, tai reiškia, kad jis yra oficialiai pripažintas kaip visapusiškos hemofilijos priežiūros centras Europoje.

Tokį sertifikatą gauna tie centrai, kurie prižiūri nepagydomomis krešėjimo ligomis sergančius ligonius nuo gimimo per visą jų gyvenimą, garantuoja jiems visavertę diagnostiką, ilgalaikę stebėseną, taiko šiuolaikinį gydymą ir gali efektyviai kovoti su pagrindinėmis šių ligų komplikacijomis.

Hemofilijos centrų pripažinimo (sertifikavimo) tikslas Europoje – skatinti teikti kvalifikuotos ir standartizuotos sveikatos priežiūros paslaugas hemofilija ir kitomis retomis krešėjimo ligomis sergantiems pacientams visoje Europoje. Europos hemofilijos centrų sertifikavimo organizacija (EUHANET.org) šiuo metu jau yra sertifikavusi 89 panašius hemofilijos centrus Europoje.

Baltijos šalyse toks aukščiausio pripažinimo sulaukęs centras bus pirmasis.

Vaikų hematologės dr. S. Šaulytės-Trakymienės duomenimis, Lietuvoje yra 150 sergančiųjų hemofilija. Kitomis krešėjimo ligomis sergančiųjų Lietuvoje tikslaus skaičiaus nėra, tačiau šiuo metu jau kuriamas šiomis ligomis sergančiųjų duomenų bankas.

Tai – retos, sudėtingai gydomos ligos. Norint šiems pacientams suteikti visavertę ir profesionalią pagalbą, reikia ne tik gydytojo hematologo pagalbos, bet ir kitų specialybių gydytojų, turinčių šių retų ligų srities žinių: genetiko, akušerio-ginekologo, ortopedo-traumatologo, laboratorinės medicinos gydytojo, odontologo, gastroenterologo, kraujagyslių chirurgo ir kineziterapeuto.

„Šiandien yra daugybė įrodymų, kad tokiuose specializuotuose centruose hemofilija ir kitomis krešėjimo ligomis sergančių pacientų gydymo veiksmingumas ir gyvenimo kokybė yra daug geresni“, – teigia dr. S. Šaulytė-Trakymienė. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hemofilijos ir krešėjimo sutrikimų koordinaciniame centre dirbantys gydytojai nuolat tobulina savo žinias, aktyviai dalyvauja tarptautiniuose projektuose ir savo patirtimi dosniai dalijasi su Šiaurės Europos regiono medikais.

Nuo 2007 m. Lietuvoje pradėta diegti pirminė ir antrinė profilaktika skiriant krešėjimo faktorius. Kaip teigia vaikų hematologai, šiuo metu 79 proc. vaikų, sergančių sunkia hemofilijos A forma, skiriamas profilaktinis gydymas, kuris iš esmės pakeitė hemofilija sergančių pacientų gydymo modelį Lietuvoje. Dabar šių vaikų gyvenimo kokybė beveik nesiskiria nuo sveikų bendraamžių, nes toks gydymas labai sumažino sunkių hemofilijos komplikacijų skaičių.

Įsteigus koordinacinį Hemofilijos ir krešėjimo sutrikimų centrą, kuriame dirba vaikų ir suaugusiųjų specialistai, vaikai, sulaukę pilnametystės, atiduodami suaugusiųjų specialistų globai, taip garantuojant jų gydymo tęstinumą.

Santariškių klinikų informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos