vaistai.lt

Aukštaūgės ir žemaūgės moterys: kokie jų privalumai, kai kalbame apie sveikatą (1718/0) 

Aukštaūgės ir žemaūgės moterys: kokie jų privalumai, kai kalbame apie sveikatąAukštos ir miniatiūrinės moterys gali būti linkusios į skirtingas sveikatos bėdas, tikina tyrimai ir statistika. Nuo vienų problemų galbūt galite išsisukti, tačiau kitur, deja, to nepavyks padaryti. Taigi, atkreipkite dėmesį ir į savo ūgį, ir į tai, ką jis gali apie jus atskleisti.

Dideli neaukštų moterų džiaugsmai

Jūs mažiau linkusios susirgti vėžiu

„Melanoma, kasos, inkstų, krūties, storosios žarnos vėžys turi nemenką ryšį su dideliu ūgiu“, – teigia profesorius, epidemiologas Geoffrey C. Kabatas  iš Alberto Einsteino medicinos koledžo, įsikūrusio Niujorke.

Remdamasis trimis tyrimais, jis priėjo prie išvados, kad moterys, kurių ūgis yra daugiau nei 177 cm, net 30–40 proc. dažniau rizikuoja susirgti jau minėtų tipų vėžiu nei tos damos, kurių ūgis siekia 157 cm.

„Aukštų moterų organai yra didesni, organizme daugiau ląstelių, todėl ląstelių mutacijos vystymosi rizika, turinti įtakos vėžiui, ir yra didesnė“, – aiškina J. C. Kabatas. Be to, tikėtina, kad hormonai ir augimo faktoriai, darantys įtaką moteris ūgiui, taip pat kelia vėžinių darinių riziką.

Mažesnė trombų susidarymo rizika

Jeigu jūsų ūgis yra mažesnis nei 157 cm, o svoris neviršija normų, verta žinoti, kad trombų susidarymo rizika net tris kartus mažesnė. Trumsės (Norvegijoje) universitete atliktas tyrimas teigia, kad didesnio ūgio moterų organizme kraujas turi „nukeliauti ilgesnę distanciją“, o tai gali būti susiję su susilpnėjusia kraujotaka ir trombų susidarymu, kurie gresia insultu.

Ir nors ūgio nepakeisite, tačiau atsikratyti keletos kilogramų, jeigu kamuoja antsvoris, tikrai galite, kadangi tuo pačiu sumažinsite ir trombų susidarymo riziką. Beje, jeigu aukšta moteris neturi antsvorio, tokia rizika nekyla.

Ilgaamžiškumo stebuklas

Vienas iš genų, susijęs su ilgaamžiškumu, taip pat yra atsakingas ir už žemą ūgį, teigia Alberto Einsteino medicinos koledžo tyrėjai. Mokslininkai išsiaiškino, kad genų mutacija šiuo atveju tuo pat metu nulemia ir žemesnį ūgį, ir galimai ilgesnę gyvenimo trukmę.

Aukštų moterų pergalės

Sveika širdis

Moterys, kurių ūgis didesnis nei 173 cm, net 28 proc. rečiau kenčia nuo širdies ligų, palyginti su tomis, kurių ūgis neperžengia 160 cm. Šis tyrimas buvo paskelbtas medicinos žurnale Naujoje Anglijoje (JAV regionas). Pasirodo, jeigu jūs esate aukštesnė 6 cm už kitą moterį, tuomet rizika mažėja net 14 proc., palyginti su už jus žemesne ir t. t.

„Taigi aukštas ūgis jums suteikia privalumų, susijusių su jūsų širdies sveikata“, – tikina Danielis Munizas iš Vanderbilto universiteto. Teigiama, kad genai, susiję su mažu ūgiu, turi įtakos blogojo cholesterolio kiekiui kraujyje, todėl šiuo atveju aukštaūgės laimi.

Senatvė ir šviesus protas

Moterys, kurių ūgis yra apie 170 cm, net 50 proc. rečiau miršta nuo senatvinės demencijos, palyginti su tomis, kurių ūgis 155 cm. Taip manantys Edinburgo medicinos tyrėjai tikina, kad veiksniai, lemiantys mažą ūgį, susiję su vaikiškomis ligomis, stresu ir netinkama mityba, didina demencijos vystymąsi vyresniame amžiuje kur kas labiau nei genetika.

Lengvesnis nėštumas ir gimdymas

Būsimos mamos, kurių ūgis peržengia 168 cm ribą, 18–59 proc. rečiau patiria gestacinio diabeto riziką nei tos, kurių ūgis mažesnis nei 157 cm. Tyrime, kuris buvo atliktas Niujorke, dalyvavo net 220 tūkst. besilaukiančių moterų. Tiesa, mokslininkai nežino, kaip tą paaiškinti, tad spėjama, jog genai, susiję su aukštu ūgiu, gali daryti įtaką gliukozės toleravimui.

Ir dar viena gera žinia vidutinio ir aukšto ūgio moterims – mokslininkai sako, kad aukštesnės nei 155 cm moterys kur kas rečiau patiria Cezario pjūvio riziką ir gali dažniau gimdyti natūraliai.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos