vaistai.lt

Populiariausi mitai apie vėžį: o kaip yra iš tiesų? (1037/0) 

Populiariausi mitai apie vėžį: o kaip yra iš tiesų?Vėžys, kad ir koks jis būtų, išties yra baisi liga – nuo jo apsisaugoti ypač sunku. Vis tik žmonės neretai prisigalvoja visiškai nebūtų dalykų ir klaidingai mano, kad tam tikri veiksniai ištiesų galėtų sukelti vėžį.

Tinklalapis prevention.com, į pagalbą pasitelkęs savo srities specialistus, atskleidžia populiariausius mitus apie vėžį ir argumentuotai juos paneigia.

Mitas: vėžį gali sukelti mobilieji telefonai arba dirbtiniai saldikliai

Iš tikrųjų: Kalifornijos medicinos centre dirbantis onkologas Jackas Jocoubas tikina, kad šiuo metu nėra jokių iki galo patvirtintų mokslinių tyrimų, kurie garantuotai nurodytų, jog mobilieji telefonai ar dirbtiniai saldikliai žmogui iš tiesų gali sukelti vėžį.

Tad kurgi slypi šio klaidingo įsitikinimo šaknys? Dar 1970 metais su gyvūnais atlikti moksliniai tyrimai atrado ryšį tarp vėžinių susirgimų ir dirbtinių saldiklių, tačiau šios išvados nepasitvirtino ištyrus žmones.

Ir nors kai kurie moksliniai tyrimai atskleidė, kad tam tikras ryšys tarp mobiliųjų telefonų ir smegenų vėžio galbūt ir yra, kiti tyrimai šio ryšio nepatvirtino. Būtent dėl to Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad dėl informacijos ir faktų trūkumo nėra pakankamai įrodymų, jog mobilieji telefonai iš tiesų galėtų sukelti vėžį.

Mitas: tamsesnės odos savininkai negali susirgti odos vėžiu

Iš tikrųjų: odos spalva neturi absoliučiai jokios įtakos rizikai susirgti odos vėžiu.

Niujorko klinikoje dirbantis dermatologas Joshua Foxas tikina, kad ant tamsios odos pastebėti odos vėžio žymes gali būti daug sunkiau, mat jos dažniau atsiranda dažnai pražiūrimose vietose: po nagais, ant delnų, aplink burną, ant akių vokų ir pan.

Būtent dėl to gydytojai odos vėžį gali diagnozuoti daug vėliau, kai jis jau pasiekęs tolimesnes stadijas.

Mitas: anstvoris gali pakenkti širdies darbui, bet vėžio jis nesukels

Iš tikrųjų: remiantis Amerikos vėžinių ligų draugija, antsvorio turintiems žmonėms didėja rizika susirgti gaubtinės ir tiesiosios žarnos, inkstų, kasos, tulžies pūslės, skydliaukės bei prostatos vėžiu.

Antsvorio turintys žmonės neretai su maistu suvartoja daug sveikatai žalingų riebalų ir labai retai arba beveik niekada nevartoja sveikų produktų, kurie padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis.

Mitas: vėžiu neįmanoma užsikrėsti

Iš tikrųjų: taip, vėžys tikrai nėra užkrečiamas, tačiau kai kurie vėžį sukeliantys virusai išties yra užkrečiami.

Bostone dirbantis galvos ir kaklo onkologas Robertas Haddadas tikina, kad per pastarąjį dešimtmetį pastebėta, jog žmogaus papilomos virusą nešiojantys asmenys vis dažniau kreipiasi į gydytojus ir atlikus tyrimus paaiškėja, kad jie serga dar ir burnos arba gerklės vėžiu.

Pasak gydytojo, anksčiau buvo manoma, kad šios vėžio formos gresia tik užkietėjusiems rūkaliams arba alkoholikams, tačiau dabar pastebėta, jog 70 proc. sergančiųjų turi ir žmogaus papilomos virusą. Šiuo virusu užsikrėsti galima oraliniu būdu, ir po keletos metų jis gali sukelti ir vėžį.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos