vaistai.lt

Kova su musėmis: yra keli labai paprasti metodai (Video) (3238/0) 

Kova su musėmis: yra keli labai paprasti metodaiVasaros ramybę dažnai sudrumsčia įkyriosios musės, kurios, pasak specialistų, nėra toks nekaltas vabzdys ir kelia pavojų žmogaus sveikatai. GRYNAS.lt domisi, kaip šias nekviestas viešnias galima išprašyti iš namų. Pasirodo, yra pačių įvairiausių būdų.

Gali sukelti ligas

Kenkėjų kontrolės įmonės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pasakojo, kad daug kam atrodantis nekaltas vabzdys musė gali kelti pavojų.

„Visų pirma, reikėtų stengtis neprisileisti musių pas save į patalpą. Nesvarbu, ar tai yra didelės gamybinės įmonės patalpos, ar gyventojų namai. Svarbi yra švara savo aplinkoje, kadangi muses dažniausiai ir traukia palikti maisto likučiai, nešvarios vietos, konteineriai. Jeigu vis dėlto tenka kovoti su musėmis, yra specialios lempos, šviesos spąstai, kurie muses vilioja ir sugaudo. Paprastesnė priemonė yra tiesiog vadinamieji lipdukai. Aš nekalbu apie chemines priemones - naudojant aerozolį galima labiau pakenkti sau nei musėms“, - aiškino L. Grigaliūnas.

Anot specialisto, mitas, jog musės jau atpažįsta lipnias juostas ir į jas neskrenda yra neteisingas: „Lipdukai būna ištepti viliojančia mase ir tas sluoksnis vis tiek traukia musę. Svarbu efektyviai pakabinti lipduką. Tačiau pripratimas kartais būna prie cheminių medžiagų. Nuolatos naudojant chemines medžiagas per kartų kartas musės gali tapti atsparios jų poveikiui.“

Biologas pasakojo, kad šiemet kol kas įmonė nesulaukia daug skundų dėl musių. Galbūt dėl to, kad vasariški orai neskuba, situacija yra palyginus rami. Pasak pašnekovo, atėjus vidurvasariui, kai jos tampa aktyvesnės, atsiranda daugiau iškvietimų, tačiau daugiausiai dėl musių skundžiasi ne gyventojai, o įvairios įmonės. Be to, specialistas perspėja apie pavojus, susijusius su musėmis.

„Musės lankosi ten, kur nėra švaru ir ant savo kojelių jos pernešinėja įvairių susirgimų sukėlėjus. Tai dažniausiai būna su virškinimu susijusios ligos: vidurių šiltinė, dizenterija. Jos užkrečia maistą arba paviršius, ant kurių laikome maistą“, - teigė L. Grigaliūnas.

Nemažai kovos priemonių

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto Entomologijos laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas Povilas Ivinskis vardijo nemažai priemonių, kurios galėtų padėti.

„Apsisaugoti nuo musių puikiai tinka lipnios juostos, kurių dabar parduotuvėse yra įvairiausių, taip pat tinka visokios gaudyklės. Be to, yra labai paprasta buitinė priemonė: į stiklainį pripilti truputį uogienės ar vandens su cukrumi ir jį lįs ir vapsvos, ir musės. Chemines priemones siūlyčiau naudoti tik tuomet, kai musių yra iš tiesų labai daug, tačiau dažniausiai patalpoje jų būna vos viena kita. Žinoma, per savaitę jų daug prilimpa prie lipnios juostos, dažnai jų net nepastebime“, - sakė P. Ivinskis.

Mokslininkas aiškino, kad muses traukia kvapai: „Jeigu kur nors yra palikta rūgstanti uogienė ar alaus butelis, tai pritrauks šiuos vabzdžius. Tačiau mieste dėl musių problemų dažniausiai nekyla, o kaimuose, žinoma, jų yra daugiau. Tačiau ten gali būti ir daugiau neprižiūrėtų šiukšlynų, kur musės atskrenda maitintis.“

Pašnekovas pabrėžė, kad musės, kurios skraido po šiukšlynus, gali būti pavojingos žmogui, nes perneša įvairias bakterijas, todėl reikia visais įmanomais būdais saugotis, kad jų nebūtų namuose.

Įdomiausios kovos su musėmis priemonės

Sukūrė šautuvą, kuris šaudo druska ir gali užmušti muses. Kūrėjas teigė, kad nors šis šautuvas atrodo gigantiškai, jis yra visiškai nepavojingas žmonėms. Be to, jam nereikia jokio energijos šaltinio, jis šaudo panašiai kaip ir žaislinis šautuvas.

Senas ir geras būdas sukurti musių gaudyklę namuose. Reikia pasitelkti butelį ir saldų skystį ir musės, patekusios į vidų, nebegalės ištrūkti.

{youtube_video //www.youtube.com/embed/SlYt8m9xf0k?feature=player_detailpage youtube_video}

Kai kurie teigia, kad muses galima atbaidyti į plastikinį maišelį įmetus kelias monetas ir į jį pripylus vandens. Teigiama, kad monetų atspindžiai labai nepatinka vabzdžiams ir atbaido įkyrias muses.

{youtube_video //www.youtube.com/embed/u5280Xe-cwc?feature=player_detailpage youtube_video}

Birutė Davidonytė

Informacija iš:

Image

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos