vaistai.lt

Ar išdrįstumėte suteikti pirmąją pagalbą? (941/0) 

Ar išdrįstumėte suteikti pirmąją pagalbą?Kilus pavojui gyvybei, greitoji medicinos pagalba į įvykio vietą mieste turi atvykti per 5–10, kaime – per 10–20 minučių. Tiek gali būti per daug nelaimės ištiktam žmogui. Raudonojo Kryžiaus specialistai, kasmet apmokantys keliasdešimt tūkstančių žmonių, pabrėžia: nors didžioji visuomenės dalis turi teorinių žinių apie pirmąją pagalbą, vis dėlto patekus į kritinę situaciją dažnai sukausto baimė ir nepasitikėjimas savo jėgomis.

„Teorinių žinių žmonės turi, tačiau galiu drąsiai teigti, kad atsidūrę kritinėje situacijoje jie paprasčiausiai sutrinka ir nemoka tų žinių teisingai pritaikyti, todėl praktinius įgūdžius reikėtų nuolat atnaujinti, – teigia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos visuomenės mokymų koordinatorė Nijolė Čiutienė. Anot specialistės, įvykus nelaimingam atsitikimui, daugelį mūsų sukausto stresas, abejonės ir baimė, kad ne viską žinai, kad kažką ne taip padarysi, suklysi ir dar labiau pakenksi.

Išskirtinis dėmesys psichologijai

Per metus Raudonojo Kryžiaus draugija moko teikti pirmąją pagalbą apie 10 000 moksleivių nuo 12 metų ir apie 16 000 suaugusiųjų. Supažindinant su pirmosios pagalbos žingsniais, didelis dėmesys skiriamas ne tik praktiniams veiksmams, bet ir psichologiniam aspektui – jam specialistai skiria išskirtinį dėmesį. „Įvykus nelaimingam atsitikimui, reikia suvokti, kad galbūt tik nuo tavo veiksmų priklauso, ar nukentėjusysis išgyvens. Kartais nukentėjusiajam užtektų tik atverti kvėpavimo takus, kurie nuo smūgio dažnai užsiblokuoja. Tokiu atveju žmogus sulauktų, kol atvyks greitoji medicinos pagalba“, – teigia Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos atstovė.

Statistikos departamento duomenimis, dažniausios išorinės mirties priežastys yra eismo įvykiai, skendimas, apsinuodijimas alkoholiu, sušalimas, nukritimas. Faktai glumina: net apie 60 proc. staigios mirties atvejų įvyksta namuose, iš jų 80 proc. – matant liudininkams. Viena iš tokių situacijų – užspringimas, nuo kurio kasmet miršta apie 3 800 žmonių. 57 proc. žmonių, žuvusių eismo avarijose, miršta jau pirmosiomis minutėmis po avarijos, nespėjus atvykti skubiosios pagalbos tarnyboms. Jeigu laukiant atvykstančių medikų įvykio liudininkai suteiktų pirmąją pagalbą, didelės dalies šių mirčių galėtų būti išvengta.

Gilins žinias saugaus eismo renginyje

Pasak N. Čiutienės, dažnai žmonės numoja ranka ir atsainiai žiūri į gyvybės gelbėjimo įgūdžius – kol patys nesusiduria su kritinėmis situacijomis. „Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugija jau ne vieną dešimtį metų visoje Lietuvoje ruošia kvalifikuotus instruktorius, kurie veda pirmosios pagalbos mokymo kursus – tiek įmonėse, mokyklose, tiek viešuose renginiuose. Mūsų instruktorių apmokyti gyventojai jau yra padėję ne vienam nelaimėje atsidūrusiam kaimynui, draugui ar tiesiog nepažįstamajam“, – sako organizacijos specialistė.

Užsukti kviečianti Raudonojo Kryžiaus palapinė iškils ir rugsėjo 5 d. Vilniuje, prie Baltojo tilto vyksiančiame renginyje „Eismo kiškiai“: čia Raudonojo Kryžiaus atstovai dalinsis teorinėmis, praktinėmis ir psichologinėmis gyvybės gelbėjimo žiniomis, pasakos apie baimės nugalėjimą, gebėjimą racionaliai įvertinti susiklosčiusią situaciją ir galimas pasekmes.

„Labai džiaugiuosi matydama jaunus žmones, kurie domisi, nori įgyti žinių arba įtvirtinti jau turimas, – pasakojo praėjusiais metais „Eismo kiškiuose“ dalyvavusi ir šiais metais su renginio dalyviais bendrausianti N. Čiutienė. – Į siūlomus užsiėmimus pasineria visa šeima – nuo mažiausio iki didžiausio. Praėjusiais metais bene trejų metų mergaitė išreiškė labai didelį norą mokytis suteikti pirmąją pagalbą.“

Tradicija tampančios socialinės iniciatyvos „Eismo kiškiai“ metu vaikai saugaus eismo bus mokomi tikros gatvės sumažintoje versijoje, taisykles įsimins Meninėse dirbtuvėlėse, spalvins dailininkės sukurtą mozaiką, o Raudonojo Kryžiaus palapinėje mokysis pirmosios pagalbos teikimo.

„Eismo kiškiai“ vyks rugsėjo 5 dieną, prie Baltojo tilto. Renginio pradžia – 11 val. Renginys nemokamas.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos