vaistai.lt

Terorizuoja nematyti gyviai: neįmanoma nei valgyti, nei gerti  (1604/0) 

Terorizuoja nematyti gyviai: neįmanoma nei valgyti, nei gerti Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytoja Dovilė, kuri skundėsi, kad Palangos paplūdimyje yra pilna neaiškių musyčių, kurios lenda ir prie maisto, ir prie gėrimų, taip drumsdamos poilsiautojų ramybę.

 „Visi puodeliai nuolatos būna aplipę tokiomis musytėmis, ypač daug jų atsirado, kai saulė po truputį leidosi. Vakare sėdėti apskritai nelabai buvo įmanoma - jų ten labai labai daug“, - skundėsi skaitytoja.

Geltoni gelbėtojų marškinėliai tapo juodi

Kad šių vabalų pajūryje yra labai daug, patvirtino ir Palangos gelbėjimo tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas.

„Taip, šių vabalų paplūdimyje yra labai daug. Vakarinės gelbėtojų pamainos marškinėliai yra geltonos spalvos, tačiau jie tapo tiesiog juodi nuo vabalų. Jie yra mažiukai mažiukai, panašūs į erkes ir dabar labai terorizuoja poilsiautojus, o anksčiau jų nebuvo. Pernai buvo didesni, bet ne tokie patys“, - sakė J. Pirožnikas.

Gelbėtojai dėl šių vabalų jau sulaukė ir skundų: „Į mus kreipėsi vienas poilsiautojas iš Alytaus rajono ir pranešė, kad vabalai jį stipriai apkandžiojo. Žmogus taip teigė, mes tiksliai nežinome ir nematėme paties fakto, bet pasiūlėme jam kreiptis į gydytojus. Tačiau mūsų gelbėtojai nesiskundžia: įlipa į postą ir per langus juos vaiko - paima rankšluostį ir su juo mojuoja.“

Sako, kad žmogui jie nekenkia

Gamtininkas Giedrius Markevičius GRYNAS.lt teigė, kad tai – žvilgvabaliai. Jam pritarė ir entomologas Giedrius Švitra.

„Žvilgvabalių yra apie 100 rūšių Lietuvoje, tačiau nuotraukos nėra labai aukštos raiškos, todėl sunku pasakyti, kokia tai tiksliai rūšis. Bet kad ir kokia rūšis būtų, šie vabalai tikrai negali sugelti“, - teigė G. Markevičius.

Žvilgvabaliai (lot. Nitidulidae) – vabalų šeima, kuriai priklauso smulkūs, labai įvairios formos vabalai. Aptinkami ant žiedų, po medžių žieve, puvėsiuose. Jie mėgsta rūgstančią sulą ar panašius skysčius. Pasaulyje yra apie 2500 rūšių.

Mokslininkai patikino, kad šių vabalėlių bijoti tikrai nereikėtų.

 

Birutė Davidonytė

Informacija iš:

Image

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos