vaistai.lt

5 pavojingiausi priedai šampūnuose (2056/0) 

5 pavojingiausi priedai šampūnuoseJau seniai žinoma, jog kosmetikoje slypi ne tik grožį puoselėjančios sudedamosios dalys. Štai „Journal of Investigative Dermatology“ duomenimis, higieninėse priemonėse yra nemažai organizmą ir sveikatą žalojančių medžiagų. Kokios pačios agresyviausios?

Natrio laurilo sulfatas (SLS, Sodium Lauryl Sulfate). Tai vienas populiariausių priedų šampūnuose, kremuose skutimuisi, dantų pastose ir kituose produktuose. Kodėl? Kadangi sukelia mums taip reikalingą putojimą. Ekspertų nuomone, taip pat jis lengvai patenka ir į odą ir ten gali cirkuliuoti net kelias dienas taip kenkdamas mūsų odos ir plaukų būklei.

Natrio laurilo eterio sulfatas (SLES, Sodium Lauryl Ether Sulfate) taip pat dažnai pasitelkiamas šampūnuose, tačiau bėda ta, kad jame aptinkamas 1,4-dioksinas, dar žinomas kaip kancerogenas. Pastarojo mūsų organizmui ir kepenims atsikratyti sunku, tad jis pradeda kauptis ir vėliau gali atsiliepti mūsų savijautai.

Parabenai. Tai cheminiai konservantai, naudojami šampūnuose ir kitose higienos priemonėse. Paskutiniai tyrimai vis labiau patvirtina sąsają tarp jų ir vėžinių susirgimų. Manoma, kad ir reprodukciniai sutrikimai, toksinai vidaus organuose taip pat yra parabenų darbas, net ir tada, kai juos naudojate itin mažomis dozėmis.

Aromatizatoriai. Juos toksikologai taip pat vadina pavojingais vien dėl to, kad šie labai toksiški ir gali pažeisti centrinę nervų sistemą, sukelti alergiją, sumenkinti smegenų funkcijas, turi įtakos nutukimui, astmai, galvos skausmams, dermatitui ir netgi vėžiui. Taip pat aromatizatorius kala prie kryžiaus dėl įgimtų naujagimių anomalijų.

Polietilenglikolis (PEG). Ši sudėtinė dalis naudojama išgauti atitinkamą kosmetikos priemonės tekstūrą, tačiau joje taip pat yra jau minėto 1,4-dioksino bei etilenoksido, t. y. kancerogenų. PEG gali padidinti toksinų kiekį organizme ir sukelti defektų žmogaus vystymęsi.

 

Informacija iš:

Ji24

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos