vaistai.lt

Pacientai savo rankomis kuria būstinę visuomeninei veiklai (827/0) 

Pacientai savo rankomis kuria būstinę visuomeninei veiklaiJau keletą savaičių Klaipėdoje, Taikos pr. 107, verda darbas – čia infekuotieji ŽIV, jų artimieji ir savanoriai remontuoja iš savivaldybės išsinuomotas patalpas, kuriose teiks visokeriopą pagalbą sergantiesiems ir rizikos grupės asmenims. Darbo nemažai, nes patalpos apleistos, darbui netinkamos, tačiau entuziazmo susikurti kabinetą savo rankomis ir net lėšomis pakanka.

Nevyriausybinė organizacija, kuri vykdo visuomenei naudingą veiklą, t.y. rūpinasi pagalba ŽIV pacientais ir rizikos grupės asmenimis, konkurse dėl 22,5 kv. metrų patalpų Taikos pr. 107 nuomos dalyvavo kaip verslo subjektas, nes kitokios galimybės savivaldybėje nebuvo suteiktos, – portalui VLMEDICINA.LT pasakojo asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ pirmininkas Jurgis Andriuška. Nuo 2000 metų ŽIV diagnozę turinčio aktyvisto pastangos gauti didesnę savivaldybės paramą visuomeninei veiklai atsimušusios kaip į sieną.

„Esame priversti patys spręsti savo problemas, nors visada tikimės daugiau savivaldybės dėmesio“, – sako jis.

Tačiau asociacijos idėja uostamiestyje turėti savo būstinę jos narių iniciatyva ir atkaklumu realizavosi. Galimybė išsinuomoti patalpas atsirado rėmėjų iš Lenkijos- kompanijos „GILEAD“ dėka. Jie suteikė 8000 eurų metinę paramą, kuri bus skiriama patalpų nuomai, taip pat būsimo kabineto įrengimui.

Kai patalpos bus sutvarkytos, jose veiks konsultacinis kabinetas, kuriame infekuoti ŽIV ir jų šeimos nariai, rizikos grupėms priskiriami žmonės galės gauti profilaktikos priemonių, jiems bus teikiamos konsultacijos, psichosocialinės paslaugos, organizuojamos paramos grupės, taikomos laisvalaikio užimtumo priemonės – paskaitos, diskusijos ir kt.

Pritraukti, sudominti socialinėmis priemonėmis šiuos žmones tapo itin svarbu dėl to, kad ne per seniausiai įsigaliojo tvarka kraujo tyrimams paimti tik iš anksto užsiregistravus ir tik vieną kartą per savaitę. Anksčiau, kai kraujas buvo vežamas tirti į Vilnių, o ne tiriamas Klaipėdos universitetinės ligoninės laboratorijoje, tai buvo galima padaryti kiekvieną dieną.

„Daugeliui rizikos grupės žmonių nepavyksta iš anksto registruotis ir nustatytu laiku nuvykti iki universitetinės ligoninės dėl jų chaotiško gyvenimo būdo, kitų psichosocialinių problemų ir įvairių aplinkybių, susijusių su socialine padėtimi“, – sako J. Andriuška.

Jis tikisi, jog kabineto veikla bus užtikrinama glaudžiai bendradarbiaujant su Klaipėdos priklausomybės ligų centru, Klaipėdos universitetine ligonine, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Klaipėdos komitetu, kitais socialiniais partneriais.Tikimasi, jog bendras darbas padės sugrąžinti ŽIV pacientus į gydymo procesą ir juos išlaikyti, kad jie nenutrūkstamai gydytųsi ir pagerėtų infekcinių ligų kontrolė.

BI

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos