vaistai.lt

Uždrausta realizuoti klaidingai paženklintą žuvį (839/0) 

Uždrausta realizuoti klaidingai paženklintą žuvįKauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė tiekti į rinką klaidingai paženklintą ir galimai suklastotą japoninio ungurio filė „Unagi“.

Europos Sąjungos skubiųjų pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF) buvo gautas pranešimas iš Vokietijos kompetentingos institucijos apie į Lietuvą įvežtą Kinijoje užauginto japoninio ungurio filė „Unagi“ (apkepta, marinuota, sušaldyta, be glazūros, pakuotėse po 250 g, partijos Nr. L5 045 1, tinkamumo vartoti terminas iki 2016 0912).

Pranešime teigiama, kad atlikus laboratorinius tyrimus, vietoje deklaruojamo japoninio upinio ungurio (Anguilla japonicus) nustatytas europinis upinis ungurys (Anguilla anguilla), kuris maistine verte ir išvaizda beveik niekuo nesiskiria, bet yra saugomas pagal Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinę prekybos konvenciją (CITES).

Nustatyta, kad šio produkto importuotojas yra „Rud. Kanzow GmbH & Co KG“ (Hamburgas, Vokietija), kuris produktus įsigijo iš eksportuotojo „Fujian Rongjiang Import Export Co., Ltd“ (Fushou, Kinija) ir išplatino daugelyje Europos Sąjungos valstybių (Austrija, Kipras, Čekija, Danija, Estija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Latvija, Lietuva, Malta, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Rumunija, Ispanija). Į Lietuvą šį produktą įvežė UAB „Sanitex“ (Kaunas).

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė UAB „Sanitex“ tiekti į rinką klaidingai paženklintą ir galimai suklastotą japoninio ungurio filė „Unagi“, nurodė sandėlyje rastą šią produkciją (beveik 80 kg) grąžinti tiekėjui.

Visos Europos Sąjungos (ES) valstybės, taip pat ir Lietuva, įgyvendina ES koordinuotąjį kontrolės planą, kuriuo siekiama nustatyti nesąžiningos prekybos medumi ir žuvimi mastą. Žuvies mėginiai laboratoriniams tyrimams Vokietijoje buvo atrinkti pagal šį planą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pagal šį planą atrinko 50 medaus ir 70 žuvies produktų mėginių. Mėginiai tiriami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, siekiant išaiškinti, ar mūsų šalies rinkoje parduodami žuvininkystės produktai teisingai paženklinti, ar brangios žuvys nepakeistos mažiau vertingomis ir pigesnėmis.

 

Informacija iš:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos