vaistai.lt

R. Šalaševičiūtė: vaistų kainų mažinimas yra ir bus prioritetas (1102/0) 

R. Šalaševičiūtė: vaistų kainų mažinimas yra ir bus prioritetasSveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pritaria visoms priemonėms, galinčioms sumažinti vaistų kainas. Tačiau, ministrės manymu,  lengvatinis PVM tarifas tam tikriems nekompensuojamiesiems vaistams turėtų būti siejamas ne su vaisto kaina, o su efektyvumu ir kitomis savybėmis. 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuolatos  kelia klausimą dėl galimybės nustatyti lengvatinį PVM tarifą nekompensuojamiesiems vaistams. Šiuo metu PVM kompensuojamiems vaistams yra 5 proc., nekompensuojamiems – 21 proc.

Šiuo metu Seime yra svarstomas PVM įstatymo pakeitimo projektas, kuriame siūloma nustatyti 5 proc. PVM tarifą nekompensuojamiems receptiniams vaistams, kurių vertė didesnė negu 300 eur. Sveikatos apsaugos ministerija, pritardama įstatymo projekto tikslui, mano, kad siūlomos abejotinos teisinio reguliavimo priemonės.

Pasak ministrės R. Šalaševičiūtės, nėra nei medicininių, nei ekonominių argumentų, kurie galėtų pagrįsti įstatymo projekto autorių siūlomą 300 eurų kainos ribą. 

„Jeigu būtų pritarta tokiam pasiūlymui atsirastų galimybė vaistų gamintojams manipuliuoti kainomis siekiant palankesnio PVM tarifo, tačiau tai neužtikrintų, kad vaisto kaina vartotojui būtų mažesnė, – pabrėžia ministrė. – Net gali atsitikti taip, kad didesnė to paties vaisto pakuotė būtų parduodama su 21 proc. tarifu, o mažesnė jau su lengvatiniu, t.y. didesnė pakuotė kainuotų ne pigiau, kaip įprasta, o brangiau“.

Taip pat ministrė atkreipia dėmesį, kad pritarus tokiems siūlymams pigesnių vaistų gamintojai atsidurtų mažiau palankioje situacijoje, nei brangesnių. Tuo pačiu nukentėtų vartotojai, nes gamintojai nesiektų vaistus parduoti kuo pigiau.

„Vaisto, juo labiau nekompensuojamo, kaina jokiu būdu neapsprendžia jo efektyvumo ar naudingumo, – pabrėžia ministrė. – Tik gydantis gydytojas, išsamiai įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali pacientui gydyti rekomenduoti vieną ar kitą vaistą. Juo labiau, kad gydymo efektyvumas priklauso ne nuo vartojamo vaisto naujumo ar kainos, bet nuo tiksliai parinkto konkrečiam pacientui reikalingo vaisto reikalingu momentu, t. y. tiek pigesni, tiek ir brangesni vaistai yra naudojami pacientų gydymui ir pacientas gali būti sėkmingai išgydytas vartodamas reikalingą pigesnį vaistą, nežiūrint į tai, kad yra brangesnių vaistų.

Šiuo metu SAM bendradarbiauja su Finansų ministerija siekdama nustatyti kaip galima palankesnį pacientu PVM tarifo nekompensuojamiesiems vaistams tarifą atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos