vaistai.lt

Alkoholinės psichozės Lietuvoje dažnesnės nei prostatos vėžys (1508/0) 

Alkoholinės psichozės Lietuvoje dažnesnės nei prostatos vėžysLabiausiai psichikos sveikatą žalojantis išvengiamas rizikos veiksnys – alkoholio vartojimas. Smegenis pažeidžia ir žalą nulemia grynasis išgertas alkoholio kiekis, o ne gėrimo rūšis ar jo legalumas.

Alkoholis naikina neuronus ir jungtis tarp jų, pakeičia cheminius procesus smegenyse, slopina visus mąstymo ir emocijų procesus, provokuoja galvos traumas ir smurtą, tokiu būdu tiesiogiai ir netiesiogiai sukelia psichikos sutrikimus. Labiausiai pažeidžiamos aukščiausios funkcijos, nuo kurių priklauso kritinis mąstymas ir sprendimų priėmimas. Alkoholis taip pat sukelia depresijos ir nerimo simptomus, menkina pasitenkinimą gyvenimu, sustiprina impulsyvumą, sumenkina savikontrolę.

Alkoholis sukeliamos psichikos ligos – tai ūmūs apsinuodijimai, žalingas vartojimas, priklausomybė, abstinencija, alkoholinės psichozės.

Priklausomybės ligonių skaičius Lietuvoje 2013 m. daugiau nei 57 tūkst. Alkoholio vartojimas sukelia depresiją, nerimo ir miego  sutrikimus, pablogina sunkių psichikos ligų (šizofrenijos, dvipolio, obsesinio-kompulsinio sutrikimų) eigą, sunkina pacientų prisitaikymą sergant asmenybės sutrikimais, sukelia epilepsiją, organinius smegenų pažeidimus, lemia didesnį savižudybių skaičių. Daug šių pacientų tenka gydyti ligoninėje.

Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, 2013 m. dėl alkoholinių psichozių ambulatoriškai gydėsi 3445 asmenys, o ligoninėje –  dar 4050. Ūmi alkoholinė intoksikacija sveikatos priežiūros įstaigoje 2013 m. diagnozuota 37 vaikams.

Psichikos sveikata – tai ne tik ligų ir sutrikimų nebuvimas, tai dalis visapusiškos gerovės pojūčio, geros savijautos būsena, kuri leidžia žmogui pasinaudoti savo gebėjimais, įveikti įprastus gyvenimo sunkumus, dirbti ir naudingai dalyvauti visuomenės gyvenime. Šią gerovės būseną alkoholis naikina daug greičiau, nei sukelia ligas ir sutrikimus.

Svarbus psichikos sveikatos požymis – gebėjimas mokytis, tačiau 50-80 proc. sutrikimų dėl alkoholio vartojimo turintys asmenys patiria atminties, dėmesio ir mąstymo sutrikimus. Alkoholis slopina kūrybingumą ir mąstymą, tačiau kartu sumažina ir gebėjimą suprasti kitų žmonių požiūrį. Konfliktai ir siaurėjantys interesai stiprina alkoholį vartojančio žmogaus socialinę atskirtį ir vienišumą. Ypač bloga geriančių žmonių padėtis senatvėje – sutrikę santykiai su šeimos nariais, bloga fizinė sveikata, prastesnė finansinė padėtis  ir ryškiai didesnė demencijos rizika.

Dėl šių priežasčių autoritetingiausia pasaulyje mokslo įrodymais grindžiamų sveikatos rekomendacijų sistema – NICE -  pataria, kad visi 40-74 m. amžiaus pacientai turėtų būti šeimos gydytojo įspėjami, kad bet koks alkoholio vartojimas padidina demencijos riziką.

Lapkričio 16-20 d. trečiajį kartą Europoje minima Informavimo apie alkoholio žalą savaitė (The Awareness Week on Alcohol Related Harm- AWARH).  Šių metų tema – Europos alkoholio strategija: metas veikti!

Nijolė Goštautaitė Midttun,
Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos