vaistai.lt

Moterys raginamos aktyviau rūpintis savo sveikata (716/0) 

Moterys raginamos aktyviau rūpintis savo sveikataJau vienuolika metų Lietuvoje vykdoma Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojama gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa duoda gerų rezultatų. Vis daugiau šalies moterų pavyksta laiku užkirsti kelią šiai klastingai ligai ir mirtingumo kreivė kasmet leidžiasi žemyn. Tačiau, kad pasiektume Europos šalių rezultatus, reikia ne tik daugiau laiko, bet ir pačių moterų aktyvumo rūpinantis savo sveikata.

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Jurgitos Grigarienės teigimu, 2004 m. Lietuvai ėmus įgyvendinti gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą, šalies medikams pavyksta išsaugoti gerokai daugiau moterų gyvybių. „Pavyzdžiui, nuo 2004 m. vis dažniau moterims diagnozuojamas neišplitęs ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kuris, kaip teigia medikai, yra visiškai išgydomas. Tuo tarpu iki 2004 m. moterims dažniausiai būdavo diagnozuojamas invazinis vėlyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kai pacientės turi mažiau galimybių pasveikti. Palyginimui: 2003 m. buvo nustatyta 118 neišplitusio vėžio atvejų, o 2013 m. – 6 kartus daugiau, t. y. 729", – pasidžiaugė J. Grigarienė.

Kaip rodo Higienos instituto Lietuvos sveikatos rodiklių informacinės sistemos duomenys, per 10 gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos vykdymo metų standartizuotas moterų iki 64 metų amžiaus mirtingumas nuo šios ligos sumažėjo beveik trečdaliu.

Nuo 2004 m., kuomet Lietuva ėmė įgyvendinti gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą, vis dažniau moterims diagnozuojamas neišplitęs ankstyvosios stadijos gimdos kaklelio vėžys, kuris, kaip teigia medikai, yra visiškai išgydomas.

Per gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos dešimtmetį – nuo 2004 iki 2014 m. – joje bent kartą sudalyvavo apie 644 tūkst. moterų. „Džiugu, kad kasmet šioje programoje dalyvauja vis daugiau moterų. Pavyzdžiui, 2010 m. dėl gimdos kaklelio vėžio tikrinosi 98 tūkst. moterų, o 2014-aisiais – jau 118 tūkst. Tikimasi, kad per šiuos metus prevenciškai bus pasitikrinę daugiau nei 130 tūkst. moterų", – sakė VLK specialistė ir pabrėžė, jog atsižvelgiant į augantį gimdos kaklelio vėžio prevencinės programos dalyvių skaičių, jai įgyvendinti kasmet skiriama vis daugiau PSDF lėšų. 2013 m. gimdos kaklelio vėžio prevencinei programai finansuoti buvo skirta 1,25 mln. eurų, 2014 m. – 1,47 mln. eurų, o 2015 m. – 1,68 mln. eurų.

VLK specialistai pastebi, kad nors Lietuva pirmoji iš naujųjų Europos Sąjungos šalių narių pradėjo gimdos kaklelio vėžio prevencinę programą ir mirtingumo nuo šios ligos rodikliai mūsų šalyje mažėja, tačiau jie dar nėra tokie kaip Švedijos, Suomijos, Danijos ar Norvegijos, kur prevencinės programos buvo pradėtos vykdyti daugiau nei prieš 50-metį. Jei norime pasiekti geresnių rezultatų,  Lietuvos moterys turėtų atsakingiau žvelgti į savo sveikatą ir labiau rūpintis savimi.

Moterys raginamos aktyviau rūpintis savo sveikata 

Primename, kad gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa yra skirta moterims nuo 25 iki 60 metų, kurios gali kartą per 3 metus pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio. Pirmiausia atliekamas citologinio gimdos kaklelio tepinėlio tyrimas. Gavus jo rezultatus, gali būti atliekama gimdos kaklelio biopsija, leidžianti objektyviai patvirtinti arba paneigti ligos diagnozę.

VLK ragina moteris aktyviau dalyvauti gimdos kaklelio vėžio prevencinėje programoje ir nemokamai išsitirti. Tam tereikia kreiptis į šeimos gydytoją. Daugiau nei 80 proc. šia liga susirgusių moterų galėtų pasveikti, jei ji būtų pastebėta laiku ir kuo anksčiau pradėtas gydymas. Juk laiku diagnozuotą ligą gydyti kur kas lengviau, be to, išvengiama didesnių gydymo išlaidų bei išsaugoma sveikata ir darbingumas.

 

Informacija iš:

Valstybinė ligonių kasa

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos