vaistai.lt

Laboratorijoje – moderniausios diagnostinės sistemos (1291/0) 

Laboratorijoje – moderniausios diagnostinės sistemosNuo seno patyręs gydytojas daugelį ligų gali diagnozuoti, vien pažvelgęs į žmogų, išklausęs jo nusiskundimų. Tačiau šiandieninės medicinos galimybės suteikia daug didesnių galimybių diagnozuoti ligą ypač greitai ir tiksliai, kas gali lemti ne tik sėkmingą gydymą – gali būti išgelbėta ir gyvybė. Respublikinės Šiaulių ligoninės Klinikinės laboratorijoje tyrimai atliekami ne tik ligoninės pacientams, bet ir aplinkinių Šiaulių krašto laboratorijoms. Laborantai dirba dieną ir naktį, nes visą parą į gydymo įstaigą patenka ir ypač sunkios būklės ligonių, kurių tyrimų mėgintuvėliai skrieja į laboratoriją su užrašu „Skubiai“.

Molekulinė diagnostika - naujovė

Respublikinės Šiaulių ligoninės svetainė www.siauliuligoninė.lt sulaukia nemažai skaitytojų klausimų. Svetainės lankytojas Arminas neseniai klausė: „Ar įmanoma nustatyti gripą, neatlikus kraujo tyrimo?“  Akivaizdu, jog žmogus abejoja, kai šeimos gydytoja gripą diagnozuoja pagal ligos požymius: aukštą paciento temperatūrą, šaltkrėtį, galvos ir sąnarių skausmus, varginantį silpnumą. Jei žmogus dar kosti ir čiaudi – gydytojas nebeabejoja ir diagnozuoja gripą bei pataria gydytis, nes eidamas į darbą ar mokyklą bei lankydamasis masinėse žmonių susibūrimo vietose tik platintų ligą.

Tačiau tais atvejais, kai diagnozuojamos gripo komplikacijos, žmogus siunčiamas į ligoninę. Čia ligai diagnozuoti ne visada pakanka vien ligos požymių.

Pacientą gydantis gydytojas sprendžia, kada skirti gripo molekulinės diagnostikos tyrimą, kuriuo per dvi valandas patvirtinamas gripo sukėlėjas. Šis tyrimas atliekamas Respublikinės Šiaulių ligoninės Tuberkuliozės ir plaučių ligų klinikos laboratorijoje. Laboratorijos vedėja Jurgita Kazlauskaitė sako, jog mėginiai, paimti iš paciento nosiaryklės, mėgintuvėlyje pristatomi į laboratoriją, kur ir nustatomas gripo tipas, sukėlęs ligą. Dažniausiai nustatomas A tipo arba B tipo gripo štamas bei A tipo gripo viruso potipis pandeminis A tipo virusas H1N1, aptiktas 2009 metais ir šiemet labiausiai paplitęs Lietuvoje.

Šiais metais naujoje molekulinės diagnostiko laboratorijoje atlikta 40 tyrimų, kurių rezultatai ne visada būna teigiami. „Pavasariop daug dažniau gripo tyrimas nepasitvirtina“, - pastebi laboratorijos vedėja J. Kazlauskaitė. Šio tyrimo prireikia ir Suaugusių infekcinių ligų skyriaus, Vaikų ligų skyriaus pacientams, taip pat ir intensyviosios terapijos skyrių pacientams.

Gripo sezono metu gripo molekulinės diagnostikos tyrimų poreikis daug didesnis, tačiau brangus tyrimas dažniausiai atliekamas ne Šiauliuose, bet Nacionalinėje sveikatos priežiūros laboratorijoje. Respublikinės Šiaulių ligoninės Klinikinės laboratorijos vedėjas Gintaras Makštutis sako, jog per 40 eurų kainuojantis tyrimas – ypač brangus, todėl atliekamas tik išskirtinais atvejais. Dažniausiai jo prireikia tada, kai skiriama intensyvioji terapija, plaučių ventiliacija.

Deja, iš Vilniaus tyrimo rezultatas grįžta ne taip skubiai. Tuberkuliozės ligoninės laboratorijoje tyrimo rezultatas gaunamas per dvi valandas, todėl atliekami tik ypač sunkios būklės ligonių tyrimai. O ypač, kai būklė neaiški, kai reikia diferencijuoti susirgimą nuo kitos, panašius simptomus sukeliančios ligos, ir tai galima atlikti tik laboratorijos tyrimu.

Tuo pačiu 2011 metais ligoninės įsigytu aparatu „Genexspert“ atliekamas ir tuberkuliozės mikobakterijų ir atsparumo tuberkuliozės gydymui skiriamam vaistui rifanpicinui tyrimas.

„Anksčiau, kol šio aparato laboratorija neturėjo, tuberkuliozės sukėlėjui patvirtinti reikėjo  devynių savaičių, kol užaugdavo pasėlis. Dabar, kai tyrimo rezultatas gaunamas po dviejų valandų, gydytojai gali nustatyti ar koreguoti gydymą nedelsiant, todėl ligonio gydymas tapo ir efektyvesnis, ir trumpesnis“, - sako laboratorijos vedėja J. Kazlauskaitė.

Genetinis tyrimas – ir Šiauliuose

Moters nėštumas – ne liga, tačiau ir šios ypač svarbios kiekvienai moteriai fiziologinės būklės metu tenka atlikti nemažai tyrimų.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos direktorius Linas Rovas pastebi, jog  kiekvienai moteriai svarbiausia sulaukti sveiko kūdikio. Tad dažna pacientė, užsimezgus naujai gyvybei, pageidauja atlikti chromosominių pakitimų tyrimą, vadinamą genetiniu tyrimu.

Klinikoje dirba gydytojai, pasirengę atlikti ankstyvo nėštumo ultragarsinį tyrimą dėl galimų chromosominių pakitimų, dirba ir patyrusi medicinos genetikė Rima Sereikienė. Tad nėra jokio reikalo vykti į Kauno ar Vilniaus genetikos centrus, kai čia pat atliekami tie patys tyrimai.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Klinikinėje laboratorijoje įdiegta nauja sistema, galinti atlikti imunologinį plazmos baltymo tyrimą. Ši sistema, pasak Klinikinės laboratorijos vedėjo Gintaro Makštučio, viena naujausių ir geriausių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Tyrimų rezultatai perduodami Moters ir vaiko klinikos specialistams.

Per metus laboratorijoje atliekama apie 300 kompleksinių nėščiųjų kraujo tyrimų.

Šis tyrimas atliekamas medicinos genetikės arba pagal šią programą dirbti pasirengusio akušerio-ginekologo siuntimu pagal pacienčių anamnezę, amžių. Vokiečių gamybos imunologinių tyrimų analizatoriumi „Brachms kryptor“ pagal naują technologiją jau yra galimybė ištirti placentinį augimo faktorių, nustatyti riziką pagal rizikos skaičiavimo sistemą ankstyvai preeklampsijai, kuri vargina dažną nėščiąją, bei vaisiaus apsigimimo riziką. Jai pasitvirtinus atliekami kiti tyrimai ir vertinami su kitais rodikliais, kurių metu ir nustatomi vaisiaus pažeidimai. Ši patikra atliekama nėščiosioms iki trečio nėštumo mėnesio.

Sepsio žymuo – gyvybei išgelbėti

Naujuoju analizatoriumi „Brachms kryptor“ nustatomas ir ankstyvas sepsio žymuo. Gydymo įstaiga gali atlikti naują sepsio žymenį prokalcitoniną, kuris padeda labai operatyviai ir tiksliai nustatyti prasidedančią sisteminę infekciją.

Sunkios būklės pacientų, gydomų Intensyviosios terapijos bei kituose skyriuose, kurių būklei įvertinti reikalingi kuo tikslesni ir skubūs tyrimų rezultatai, yra nemažai. Turint sisteminės infekcijos žymenį, atsiranda galimybė diferencijuoti tuos ligonius, kuriems reikia intensyvios ir skubios terapijos.

Pasaulio praktikoje šis tyrimas nėra labai naujas. „Mes džiaugiamės tuo, kad sistema labai tiksli, tad ir rezultatai labai tikslūs“, - sako  laboratorijos vedėjas G. Makštutis.

Kai žmogaus organizme atsiranda sunki infekcija, įvairūs audiniai pradeda gaminti prohormoną, kol pasireiškia sisteminės infekcijos požymių. Gydytojas skiria kraujo tyrimą, kuris atliekamas per 17 minučių. Tačiau laiko prireikia ir mėginiui paimti, bei rezultatui grąžinti. Sunkios būklės sepsiui diagnozuoti taikomas šiuo  metu naudojamas žymuo labiausiai pateisino viltis, nes, pasireiškus pirmiesiems sepsio požymiams, kiekviena valanda, per kurią bus pradėtas gydymas,  tampa auksinė. Šis atrankinis tyrimas dažnai skiriamas pacientui, atvykusiam į Priėmimo – skubiosios pagalbos skyrių bei reanimacijų pacientams, kai įtariamas sepsis.

Jau antrus metus dirba ir naujas kraujo pasėlių analizatorius, kuriuo patvirtinamas jau diagnozuotas sepsis. Tai – mikrobiologinis tyrimas. Kraujo pasėlio tyrimas reikalingas rasti sepsio sukėlėją ir nustatyti jautrumą vaistams – žinodamas šio tyrimo rezultatus, gydytojas gali skirti tikslų gydymą. Nors pradinis gydymas ir gali būti visiems standartinis, tačiau vėliau labai svarbu žinoti, kokios bakterijos sukėlė ligą. 

Laboratorijoje per metus atliekama apie du tūkstančius kraujo pasėlio tyrimų. Šiuo tyrimu diagnozuojamas ne tik sepsis, bet ir sunkios pneumonijos, šlapimo takų infekcijos, osteomielitai, meningitas. Meningokokinė infekcija, beje,  taip pat dažniausiai patvirtinama iš kraujo, o ne iš smegenų skysčių.

Skubiais atvejais – nelaukiama

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje įkūrus 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę veikiantį Insulto gydymo centrą bei Intervencinės kardiologijos postą ypač padaugėjo skubių tyrimų. Pasak laboratorijos vedėjo G. Makštučio, skubiai prireikia nustatyti ir kraujo krešumo rodiklius. Šis tyrimas gali būti atliekamas Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje. Taip pat laboratorijoje galima nustatyti trombocitų agregaciją slopinančių vaistų veikimą. Kardiologai skiria šį tyrimą, esant prieširdžių virpėjimui. Be to pacientui skiriami antiagregantai tam, kad žmogui nesusidarytų trombai. Vėl būtini skubūs tyrimai, kurie ir parodo, ar veikia tas vaistas, ar ne. Šio tyrimo prireikia prieš angioplastiką, kraujagyslių šuntavimą.

Tad ligoninės Klinikinė laboratorija dirba visą parą.

Kai į Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrių atvežamas ligonis, kuriam įtariamas insultas, taip pat būtinas skubus kraujo tyrimas. Tam Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje yra įrengtas analizatorius, kuriuo  galima atlikti reikiamą tyrimą. Mat, įtarus insultą, tyrimą būtina atlikti per vieną valandą. Kad nereiktų rizikuoti, tyrimas atliekamas čia pat esančiu analizatoriumi.

Nuo praėjusių metų rugsėjo, kai pradėjo veikti šis analizatorius, atlikta per 120 tyrimų.

Įtarus miokardo infarktą, laboratorijoje atliekamas skubus širdies raumens pakenkimui nustatyti tyrimas. Miokardo infarkto pažeidimo žymuo yra troponinas. Tyrimas atliekamas labai skubiai, bet kuriuo paros metu, nes gydymo sėkmė priklauso nuo to, ar nepažeistas „auksinių“ valandų terminas, skirtas nuo pirmųjų ligos požymių iki angioplastikos procedūros. Nustatomas miokardo infarkto pažeidimo žymuo, miokarditas. Tik gavęs šio tyrimo rezultatą, gydytojas gali skubiai skirti gydymą -  atlikti angiografiją, invazinę kardiologinę procedūrą.

Zita Katkienė, Respublikinės Šiaulių ligoninės viešųjų ryšių specialistė

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos