vaistai.lt

Ar antialerginiai vaistai gali padėti sergantiesiems išsėtine skleroze? (1303/0) 

Ar antialerginiai vaistai gali padėti sergantiesiems išsėtine skleroze?Nereceptiniai antihistamininiai vaistai, vartojami kenčiant nuo alergijos, gali turėti naują svarbų vaidmenį – grąžinti dėl išsėtinės sklerozės (IS) prarastą regėjimą, – skelbia healthday.com.

Tyrimai parodė, kad klemastino fumaratas beveik panaikina optinio nervo pažeidimą, atsirandantį sergant išsėtine skleroze.

Vieno asmens išsėtinės sklerozės (autoimuninės ligos, pažeidžiančios centrinę nervų sistemą ir pasireiškiančios nervus apsaugančios medžiagos, mielino, irimu – demielinizacija) simptomai gali labai skirtis nuo kito žmogaus jaučiamų simptomų. Tai priklauso nuo to, kur atsirado pažeidimas. Pavyzdžiui, regos nervo pažeidimas gali sukelti matymo pablogėjimą.

Išsėtinei sklerozei būdingos ligos atakos, kurios nėra prognozuojamos ir kiekvienam sergančiajam būna skirtingos. Liga vis dar yra priskiriama neišgydomųjų grupei, o medikamentai tegali slopinti simptomus ir retinti paūmėjimus.

Balandžio 19 dieną kasmetiniame Amerikos neurologų akademijos susitikime Vankuveryje pristatytas naujas tyrimas.

Nustatytas ligonių, kuriems skiriami antihistamininiai vaistai, nežymus būklės pagerėjimas vertinant, kiek laiko trunka vaizdinės informacijos kelias iš akies į smegenis.

„Bandymo metu pastebėtas regėjimo pagerėjimas buvo nedidelis, tačiau tyrimas yra teikiantis vilčių, nes tai apskritai pirmas toks atvejis, kai vaistas panaikina išsėtinės sklerozės sukeltą pažeidimą“, – sakė viena iš tyrimo autorių gydytoja A.Green iš Kalifornijos universiteto išsėtinės sklerozės centro (the Multiple Sclerosis Center at the University of California, San Francisco).

Tyrimo imtis – 50 pacientų, vidutiniškai 5 metus sergantys išsėtine skleroze su optinio nervo pažaida. Jų amžiaus vidurkis 40 metų.

Pacientai tyrimo metu 3 mėnesius vartojo antihistamininius vaistus arba placebą. Tada dar 2 mėnesius grupės buvo sukeistos vietomis.

A Green pabrėžė, kad gauti rezultatai yra preliminarūs, „bet suformuojantys karkasą tolesniems išsėtinės sklerozės gydymo būdų tyrinėjimams ir suteikiantys viltį, kad ateityje bus įmanoma padidinti regeneracines smegenų galimybes“.

Ekspertai pabrėžia, kad kol kas padarytos tik pradinės išvados, tačiau jos turėtų itin jaudinti pacientus.

Tai pirmas tyrimas, rodantis išsėtinės sklerozės sąlygotų pažeidimų grįžtamumo galimybę.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos