vaistai.lt

J. Požela: pasaulio darnus vystymasis neįmanomas be sveikatos sistemos pažangos (775/0) 

J. Požela: pasaulio darnus vystymasis neįmanomas be sveikatos sistemos pažangos„Pasaulio darnus vystymasis neįmanomas be sveikatos sistemos pažangos“ – Ženevoje (Šveicarija) vykstančioje Pasaulio sveikatos asamblėjoje (toliau – Asamblėja) kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Juras Požela. Pasak jo, šiandien Lietuva, kaip ir daugelis pasaulio šalių, susiduria su tokiomis nacionalinėmis problemomis kaip nesveika gyvensena, mažas fizinis aktyvumas, gyventojų senėjimas.

„Tarp šių problemų, Lietuva gali pasidžiaugti ir gerais rezultatais įveikiant kitus iššūkius. Pavyzdžiui, per dešimtmetį žymiai pagerėjo nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių asmens sveikatos priežiūros stiprinimo, stebėsenos paslaugos Lietuvoje, tai leido ženkliai sumažinti jų mirtingumą.  Tačiau vis dar sunkiai valdomas tuberkuliozės, ypač vaistams atsparios, plitimas“, – sakė J. Požela.

Ministras pritarė, kad šalys, norėdamos sėkmingai įgyvendinti darnaus vystymosi darbotvarkę, turi sukurti veiksmingą sveikatos sistemos valdymo mechanizmą ir stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, didinti sveikatos paslaugų prieinamumą, ligų prevenciją, didesnį dėmesį skirti regionams.

Šios temos buvo aptartos ir dvišalių susitikimų metu. Ministras J. Požela apie darnų vystymąsi bei Lietuvoje vykdomus darbus sveikatos apsaugos sistemoje kalbėjosi su Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono direktore Zuzana Jakab. Susitikęs su Izraelio sveikatos apsaugos ministru Jakovu Litzmanu, ministras J. Požela tarėsi dėl šalių bendradarbiavimo sveikatos technologijų ir biotechnologijų srityse, taip pat nuspręsta dalintis gerąja patirtimi vaikų psichikos sveikatos srityje. Susitikimo su Švedijos visuomenės sveikatos, sveikatos apsaugos ir sporto ministru Gabrielu Wikströmu, buvo diskutuota apie Švedijos patirtį mažinant alkoholio vartojimą, sutarta dėl bendrų vaistinių preparatų bandomųjų pirkimų. Tiek Lietuva, tiek Švedija ministrų taryboje Liuksemburge žada kelti klausimą dėl Europos alkoholio politikos peržiūrėjimo ir atnaujinimo. Europos Sąjungos paramos planavimo patirtis, maisto saugos klausimai – tai pagrindinės temos, kuriomis buvo kalbamasi su Latvijos sveikatos apsaugos ministru Gunčiu Belevičsiu.

Šių metų Asamblėjos plenarinės sesijos diskusijos pagrindinė tema – „Keiskime mūsų pasaulį: Darnaus vystymosi darbotvarkė iki 2030 metų.“ Posėdžiuose pasaulio sveikatos apsaugos politikai aptarinėja sveikatos stiprinimą viso gyvenimo laikotarpiu, PSO reformos įgyvendinimo apžvalgą, užkrečiamąsias ligas (ŽIV, virusinį hepatitą, globalų vakcinacijos planą ir kt.), lėtines neinfekcines ligas (motinų, kūdikių ir vaikų mitybą, vaikų nutukimą ir kt.). Taip pat svarstomos sveikatos sąlygos okupuotoje Palestinos teritorijoje, sveikatos sistemos, PSO valdymo, finansavimo ir veiklos klausimai, tokie kaip: biudžeto paskirstymas, finansavimas ir administravimas, auditas, valdymas ir teisiniai klausimai.

Asamblėja – tai kasmetinis 194-ių PSO valstybių narių susitikimas. Darnus vystymasis – ekonomikoje, sociologijoje, aplinkotyroje, politologijoje vartojama sąvoka, apimanti visumą metodų, kuriais siekiama užtikrinti vystymąsi, tenkinantį žmonių gerovę dabartyje nesumažinant žmonių gerovės galimybių ateityje.

SAM Ryšių su visuomene skyrius

 

Informacija iš:

www.sam.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos