vaistai.lt

Tarptautiniame kardiologų kongrese Vilniuje – Nobelio premijos laureato vizitas (823/0) 

Tarptautiniame kardiologų kongrese Vilniuje – Nobelio premijos laureato vizitasAzoto oksidas – gyvybės molekule vadinama dalelė, kūne atliekanti daugybę funkcijų: nuo kraujo spaudimo reguliavimo iki seksualinės sveikatos gerinimo. Už šios molekulės savybių atskleidimą amerikietis farmakologas Louis J. Ignarro 1998 m. pelnė Nobelio medicinos premiją. Mokslininkas gegužės 26-28 d. viešės Vilniuje, tarptautiniame kardiologų kongrese „Širdies ir kraujagyslių ligų progreso stabdymas“ (Breaking the Cardiovascular Continuum).

„Tiktai Amerikoje dailidės sūnus gali pelnyti Nobelio medicinos premiją“, – juokaudamas yra sakęs L.J. Ignarro, tais pačiais 1998-aisiais pelnęs Amerikos širdies asociacijos įsteigtą Fundamentinių tyrimų premiją, kuri buvo profesoriaus indėlio į širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) tyrimą pripažinimas. Vėliau L.J. Ignarro buvo priimtas į Tarptautinę mokslų akademiją, Amerikos menų ir mokslų akademiją. Šiuo metu mokslininkas dėsto farmakologiją Kalifornijos universiteto Los Andžele medicinos mokyklos molekulinės ir medicininės farmakologijos katedroje.

Azoto oksidas ir širdies bei kraujagyslių ligos

Kas antras Lietuvos gyventojas miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, o kas antras-trečias suaugęs žmogus turi padidėjusį arterinį kraujospūdį. Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų užima pirmąją vietą tarp visų mirties priežasčių: ŠKL apima visą intervalą ligų, susijusių su kraujotakos sistemos ligomis, taip pat – išeminę širdies ligą, galvos smegenų kraujotakos ligas.

Viena iš kraujagyslių vidiniame sluoksnyje (endotelyje) sintetinamo azoto oksido funkcijų – kraujo spaudimo kontrolė, kuri vykdoma išplečiant kraujagysles: ši medžiaga vaidina pagrindinį vaidmenį kraujo indų atsipalaidavime ir kraujospūdžio sumažėjime. Azoto oksidas taip pat – pagrindinis geros erekcijos pasiekimo ir palaikymo faktorius, todėl jo pagrindu gaminami vaistai.

„Tarptautinis kongresas atspindi svarbų tikslą – nutraukti arba stipriai sulėtinti ŠKL vystymąsi bet kurioje šio vyksmo stadijoje. Todėl bendravimas su kolegomis iš užsienio, dalijimasis gerąja patirtimi – labai svarbu“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius, Lietuvos kardiologų draugijos prezidentas, Europos kardiologų draugijos, Europos hipertenzijos draugijos, Amerikos kardiologų kolegijos narys prof. Rimvydas Šlapikas.

Padidėjus riebalų bei cholesterolio kiekiams kraujyje, kvėpuojant užterštu aplinkos oru, nuolat gyvenant stresinėje aplinkoje ir esant nervinei įtampai, rūkant, valgant per mažai vitaminų turintį maistą ir mažai judant sutrinka endotelio funkcija. Tuomet sumažėja azoto oksido sintezė ir jo biologinis efektyvumas ir pradeda vystytis įvairaus pobūdžio organizmo sutrikimai: širdies ir kraujagyslių ligos – hipertonija, širdies aritmija, koronarinių arterijų spazmai, vėžys, atsiranda seksualinės veiklos sutrikimai, silpnėja atmintis, atsiranda ūžesys galvoje, svaigsta galva, vystosi Alzheimerio liga, diabetas ir dar daug kitų ligų.

Profesoriaus L.J. Ignarro tirta azoto oksido molekulė širdžiai – ne mažiau svarbi nei plaučiams – deguonis. Todėl šio mokslininko paskaitos „Biologinis azoto oksido poveikis“ tarptautiniame kardiologų kongrese „Širdies ir kraujagyslių progreso stabdymas“ laukiama su dideliu nekantrumu. Kongreso metu taip pat bus skaitomi pranešimai širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi mechanizmų, rizikos veiksnių kontrolės, gydymo metodų temomis.

„Mokslininkai bei gydytojai kasdien sužino gausybę naujų faktų, diagnostikos ir gydymo naujovių, tačiau naujosios diagnostikos ir gydymo priemonės ne iš karto tinkamos praktikai. Todėl būtina ramiai ir drąsiai priimti žinias, nebijoti keistis, diskutuoti. Lietuvos kardiologai viso pasaulio mastu – maža, tačiau aktyvi ir žingeidi bendruomenė. Moksliniai kongresai – puiki priemonė supažindinti gydytojus su naujovėmis, būdais, kaip jas įdiegti į klinikinę praktiką, sužinoti, kaip tai vyksta kitose šalyse“, – neabejojo prof. R. Šlapikas.

Gegužės 26-28 dienomis vyksiančiame tarptautiniame kongrese „Širdies ir kraujagyslių ligų progreso stabdymas“ dalyvaus pasaulio mastu gerai žinomi mokslininkai, įvairiausių kardiologijos sričių atstovai, Lietuvos mokslų tarybos ir Mokslų akademijos nariai. Kongreso užsienio partneris – Tarptautinis Menarini fondas, talkinęs rengiant kongresus daugelyje Europos šalių ir svariai prisidėjęs prie artėjančio kongreso organizavimo.

Programa

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos