vaistai.lt

Toksiškų žmonių elgesio triukai: kaip išvengti manipuliacijų? (3278/0) 

Toksiškų žmonių elgesio triukai: kaip išvengti manipuliacijų?Jeigu jūsų gyvenime pasitaiko tokių žmonių, kurie visais įmanomais būdais stengiasi jumis manipuliuoti, atkreipkite dėmesį į jų komunikacijos triukus.

Žinoma, paprasčiausia yra tiesiog nebendrauti, tačiau viskas nėra taip paprasta – kartais tai neišvengiama, jeigu tai jūsų bendradarbis, giminaitis ar artimas žmogus.

Į ką verta susikoncentruoti bendraujant su akivaizdžiai manipuliuojančiu asmeniu?

Jis stengiasi jumyse pasėti abejones

Tikina, kad jums pasivaideno, kad jūsų prisiminimai apie nuoskaudas yra klaidingi, melagingi ar kad jums apskritai būdingos haliucinacijos. Savimi kiekvienas galime suabejoti, net jeigu tam nėra jokios rimtos priežasties, tačiau netapkite žaisliuku toksiško žmogaus rankose.

Ką galite padaryti? Fiksuokite savo pojūčius ir patyrimus. Pajutę tokio žmogaus bandymą jus sumenkinti ir priversti tapti marionete, kaipmat nutraukite tuo metu vykstantį bendravimą.

Kaltinimas

Jūs esate kaltinami kažkuo (o ir visi kiti), nors iš tiesų kaltas manipuliuotojas. Jis meluoja ir yra įtikėjęs savo teisumu ir tuo, kad jis tikriausias nekaltas angelas.

Ką galite padaryti? Neklausyti, neišreikšti užuojautos, nedalyvauti pokalbyje aštriomis temomis.

Tuščios kalbos

Jus stengiasi įtraukti į neva filosofinius pamąstymus, kur kiekvienas pasirinkimas sukelia dar daugiau nieko vertų diskusijų. Hipotetiniai išvedžiojimai neduoda jokios dvasinės naudos, tik kursto nemalonius jausmus.

Ką galite padaryti? Nedalyvauti pokalbyje, kuris jums neaktualus ir neįdomus.

Kaltinantys apibendrinimai

Čia pasitelkiami tokie žodžiai kaip „visada“, „nuolatos“, „visi“ ir pan. Pavyzdžiui, „Tu visada susiraukusi“, „Visi vyrai kiaulės“ ir pan. Šie žodžiai nukreipti į jus neigiama prasme, kadangi iš atsitiktinių dalykų sukuriama sistema.

Ką galite padaryti? Paklauskite, kokią problemą konkrečiai nagrinėjate, ir jeigu neišgirsite reikiamo atsakymo, tiesiog nesivelkite į pokalbį.

Absurdas

Jūsų žodžiai iškraipomi iki visiško absurdo, kuris neatitinka realybės, taip skatinant pasijusti nejaukiai, nemaloniai. Toksiškas žmogus tik ir laukia, kol pradėsite gintis, ir kils konfliktas.

Ką galite padaryti? Nesijauskite kalti, o tiesiog pasakykite, kad absurdiškų dalykų neaptarinėsite.

Priekabiavimas

Jūs visada manipuliuotojui kuo nors neįtiksite – tai namai nesutvarkyti, tai vėlai iš darbo grįžote, tai apskritai esate tiesiog per prasti.

Ką galite padaryti? Turėkite savo nuomonę bei pasiūlykite toksiškam žmogui padaryti geriau, jeigu jūsų veikla neįtinka.

Temos pakeitimas siekiant išvengti klausimų

Dažniausiai toks žmogus jus bandys įtiktini, kad tai, apie ką kalbate, yra tiesiog nesvarbu.

Ką galite padaryti? Priremti prie sienos savo argumentais ir pasiūlyti viską išsiaiškinti, o ne bėgti nuo atsakomybės.

Paslėpti grasinimai

Manipuliuotojas kalbėdamas gali išreikšti slaptus grasinimus, pavyzdžiui, sakyti „juk supranti, kuo tau tai baigsis“?

Ką galite padaryti? Pasiūlykite jam tiesiai šviesiai pasakyti, ką jis turi galvoje, ir jeigu žmogus išsisukinėja, įvardyti jo grasinimus garsiai.

Jus nuolat bara ir vadina negražiais žodžiais

Keiksmai, pakeltas tonas – tai jau ir psichologinis smurtas, galintis stipriai sužaloti jūsų vidinį pasaulį.

Ką galite padaryti? Visų pirma, pasakykite, kad neleisite bendrauti tokiu tonu, ir kaipmat nutraukite pokalbį, išeikite iš namų ar padėkite telefono ragelį. Neleiskite toksiškam elgesiui tęstis.

Žeminimas

Toksiškas žmogus mano, kad visi turi juo rūpintis ir aptarnauti, taip pat, jog aplinkiniai nieko neverti, kvaili ir pan. Tokios frazės kaip „na, bent jau valgyti moki daryti“ atskleidžia žeminimą.

Ką galite padaryti? Nutraukite santykius, kuriuose jus žemina ir skaudina. Tai tinka ir daugeliu kitų išvardintų atveju. Ilgainiui, jei liksite tokiame bendravime, jūsų savivertė gali smarkiai sušlubuoti.

Melas ir apkalbos jums už nugaros

Nors tiesioginio konflikto nėra, tačiau liežuvavimas gali paveikti jūsų gyvenimą, pavyzdžiui, pakenkti santykiams su aplinkiniais, jeigu jie patikės manipuliuotojo apkalbomis.

Ką galite padaryti? Sužinokite, kas ir kodėl jus apkalbinėja, ir išsiaiškinkite, pasikalbėkite su tuo žmogumi.

Staigios emocijų kaitos

Nuo meilės iki neapykantos, ir atvirkščiai. Iš pradžių jaučiate meilę ir jus nešioja ant rankų, tačiau staiga elgesys jūsų atžvilgiu ima ir pasikeičia. Tai neigiamai veikia jūsų savivertę ir savijautą.

Ką galite padaryti? Paklauskite manipuliuotojo apie jo santykius su aplinkiniais, kolegomis ir pan. Išgirdę jo nuomonę galėsite nuspręsti, kaip su juo bendrauti. Mat jeigu ta nuomonė kupina tik pykčio ir pagiežos, turėtumėte susirūpinti.

„Tu gali manimi pasitikėti“

Jus bando įtikinti, kad prieš jus – puikus, nuostabus ir pasitikėjimo vertas žmogus.

Ką galite padaryti? Netikėkite žodžiais – stebėkite veiksmus. Juolab, kad aktyvi savigyra ir puikavimasis savo gerumu nėra išmintingo žmogaus bruožas.

Trečio žmogaus įsikišimas

Esate kaltinami nebūtais dalykais ar bandomi įtikinti savo blogumu. Dar manipuliuotojas prideda ir tai, kad neva taip mãno jo draugė, draugas, sesuo ir taip toliau.

Ką galite padaryti? Netikėkite. Manipuliuotojas gali meluoti dėl sau naudingų dalykų, todėl to trečio asmens nenurašykite, o geriau pasikalbėkite. Paties toksiško žmogaus paklauskite, ko jam (o ne jo draugui ar seseriai) reikia iš jūsų.

Juokai, kurie žeidžia

Nekalti pajuokavimai, kurie smogia žemiau juostos – tai pasyvi agresija. Neva juokeliais bandoma teisintis, kad tai tik pokštas. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į žeminančius, agresyvius juokelius, kurie jus verčia nemaloniai jaustis.

Ką galite padaryti? Atsakykite, kad tai jums nemalonu ir daugiau to nenorite girdėti. Jeigu žmogus nesupras ir toliau tęs savo atakas, pagalvokite, ar jo jums išties reikia?

Netikri atsiprašymai ir pažadai

Iškalbingi ir verksmingi atsiprašymai ir pažadai, kad daugiau tai nepasikartos, gali būti spektaklio dalimi.

Ką galite padaryti? Tikėkite veiksmais. Įsitikinkite, kad žmogus išties pasikeitė, prieš nuspręsdami jam atleisti ir patikėti iš naujo.

Gėdos jausmas

Toksiškas žmogus bando jums sukelti gėdos jausmą, priekaištaudamas, primindamas praeities įvykius, kuriuos jūs norite užmiršti.

Ką galite padaryti? Neatviraukite su žmonėmis, kuriais nepasitikite ar įtariate, jog jiems būdingas toksiškas elgesys.

Kontrolė

Iš jūsų reikalauja nuolatinės ataskaitos – kur buvote, ką veikėte, kiek pinigų išleidote ir pan.

Ką galite padaryti? Visų pirma, suvokti, kad tik jūs patys esate atsakingi už savo gyvenimą ir jo kontrolę. Pastebėję tendenciją verčiau jau pasakykite tiesiai, kad apie tai nekalbėsite ir kad tai tik jūsų reikalas.

 

Informacija iš:

Ji24.lt

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos