vaistai.lt

Kauno klinikose – pirmoji integruota operacinė Baltijos šalyse (895/0) 

Kauno klinikose – pirmoji integruota operacinė Baltijos šalysePirmoji Baltijos šalyse integruota operacinė įrengta Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikoje, tačiau jos privalumais galės naudotis ir kitų sričių chirurgai, būsimieji medikai ir tarptautinių mokymų dalyviai. „Integruotoje operacinėje darbas vyks sparčiau, ergonomiškiau ir tai leis užtikrinti dar aukštesnės kokybės pagalbą ir saugumą mūsų pacientams“, – pristatydamas operacinę kalbėjo Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos profesorius Saulius Vaitkus.

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos specialistai savo pasiekimais daugybę metų išsiskyrė tarp Baltijos šalių, netgi tarp Rytų Europos otorinolaringologų, klinikoje atliekamų operacijų skaičius nuolat didėja, todėl patogios, šiuolaikinius reikalavimus atitinkančios darbo sąlygos jiems tiesiog būtinos. Vien per pirmąjį šių metų pusmetį Kauno klinikų Ausų nosies ir gerklės ligų klinikoje atlikta daugiau nei 3000 operacijų, iš kurių apie 400 – itin sudėtingos. Per pastaruosius penkerius metus operacijų skaičius šioje klinikoje nuolatos augo, operacinis aktyvumas siekia 97 proc., ir tai yra didžiausias rodiklis Kauno klinikose.

Praėjusių metų rudenį Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika persikėlė į atnaujintas patalpas, kurios pritaikytos otorinolaringologų poreikiams. Po persikėlimo darbas vyko trijose operacinėse, o dabar darbą pradės ir ketvirtoji – integruota operacinė.

„Įrengtos modernios operacinės tikslas – sudaryti geriausias sąlygas specialistams atlikti sudėtingas ausų, nosies ir gerklų operacijas, mokytis studentams ir rezidentams, iš užsienio šalių atvykstantiems kolegoms,“ – sakė Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

Visi prietaisai, esantys operacinėje, sujungti į vieną centrinę valdymo sistemą. Centralizuotai valdoma endoskopinė, navigacinė įranga, operaciniai stalai, elektrokaustikos aparatai, reguliuojamas operacinės apšvietimas ir kiti įrenginiai. Ši sistema suteikia galimybę chirurgui saugiai valdyti visą sudėtingą įrangą, operacijos metu turėti visą reikiamą vaizdinių tyrimų informaciją, kokybiškai matyti operacijos metu atliekamus veiksmus. Profesoriaus S. Vaitkaus teigimu, sinusų ir kaukolės pamato chirurgijai geras matomumas svarbus todėl, kad operuojama šalia gyvybiškai svarbių anatominių sričių – galvos smegenų, regos nervų, stambiųjų kraujagyslių.

Naujoji sistema užtikrina galimybę kaupti vaizdus ligoninės informacinėje sistemoje ir tiesiogiai transliuoti operacijas į mokomąsias auditorijas. Taip sudaromos unikalios sąlygos ir jaunų gydytojų mokymui, nes visi aukštos raiškos vaizdai gali būti tiesiogiai perduodami į auditorijas, konferencijų sales, kitas operacines. Telemedicinos sistema leidžia konsultuotis su kitose šalyse dirbančiais kolegomis, aptarti sudėtingus atvejus. Unikaliomis operacinės galimybėmis galės naudotis ir kitų profilinių klinikų chirurgai. Keletą kartų per metus numatoma organizuoti ir tarptautinius tobulinimo kursus. Artimiausi tarptautiniai mokymai vyks jau šių metų rugsėjį.

Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinika – daugybės pažangiausių metodų pradininkė Baltijos šalyse ir netgi Rytų Europoje. Nuo 1993 m. endoskopine mikrochirurgine technika atliekamos funkcinės endonazalinės operacijos, šalinami navikai, atliekama kietojo smegenų dangalo plastika, akiduobės ir regos nervo dekompresija bei kitos intervencijos.

Kauno klinikų informacija

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos