vaistai.lt

Vilniuje pradedamos ilgai laukto Vaikų onkologijos pagalbos centro statybos (838/0) 

Vilniuje pradedamos ilgai laukto Vaikų onkologijos pagalbos centro statybosŠalia Vilniaus Universiteto Santariškių vaikų ligoninės jau pradedamas statyti Vaikų onkologijos pagalbos centras, kuris suteiks reikalingą pagalbą onkologijos ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimos nariams. Centre bus įrengtas ir onkologijos bei informacijos centras. Projekto iniciatorius ir statytojas - paramos labdaros fondas „Mamų unija“ kviečia aukoti Centrui ir skaičiuoja, kad projekto biudžetas planuojamas per 2 milijonus eurų.

Sergantiems vaikams bus tiekiama kompleksinė pagalba

Paramos labdaros fondo „Mamų unija“ vadovė Eglė Mėlinauskienė sako, kad šis ypatingai reikalingas Lietuvai projektas apims kompleksinę pagalbą, kurios reikia visiems sergančio vaiko šeimos nariams. Centre bus įrengti kambariai dešimčiai šeimų, 2 apartamentai atitiks paliatyvios slaugos palatų reikalavimus. Centre veiks 6 reabilitacinės patalpos pritaikytos psichologinės, dvasinės, meno, muzikos, šviesos terapijoms, bus įrengtas baseinas taikant aukščiausio lygio vandens valymo technologijas su neįgaliųjų reabilitacijos įranga, šeimos ūkis. Vaikai ir jų šeimos nariai galės naudotis reabilitacijos sale ir gauti reikalingą pagalbą.

Anot E.Mėlinauskienės, svarbiausia, kad vienoje vietoje bus teikiama nemokama vieninga pagalba ligos ištiktam vaikui ir jo šeimai: socialinė, dvasinė ir reabilitacinė.

„Vėžys yra sunki ir ilgai gydoma liga. Sužinoję tokią vaiko diagnozę, tėvai patiria šoką. Stresas ir įtampa dėl vaiko sveikatos ir gyvybės šeimą lydi visą gydymo laikotarpį, o ir baigus gydymą, tėvai dar ilgą laiką negali lengviau atsikvėpti“, - sakė E.Mėlinauskienė.

Anot jos, būtina leisti, ir vaikui, ir su juo esančiam vienam iš tėvų pailsėti nuo ligoninės atmosferos, namus primenančioje aplinkoje nors kelias dienas pabūti su kitais šeimos nariais.

Pasaulyje yra net 60 šalių, kur veikia panašūs centrai

„Idėja kilo seniai, tačiau reikėjo laiko sukaupti aukojamas žmonių ir įmonių lėšas, tinkamai pasiruošti, pasirinkus geriausius pasaulio pavyzdžius Lietuvoje iki šiol nebuvo teikiama kompleksinė pagalba visai šeimai. Susirgus vaikui, ligoninė gali gyventi tik vienas šeimos narys, o tas gyvenimas trunka ne vieną mėnesį. Pamenu, kaip mažo berniuko tėtis, norėdamas aplankyti ir ilgiau pabūti su savo šeima, žiemos metu miegojo mašinoje šalia ligoninės, nes neturėjo lėšų nakvynei viešbutyje“, - pasakoja 8 metus paramos labdaros fondui „Mamų unija“ vadovaujanti E.Mėlinauskienė.

Idėjos iniciatorė sako, kad panašių centrų pasaulyje yra net 60-yje šalių, teikiančius apgyvendinimo paslaugas šeimoms, susidūrusioms su onkologine liga. Visi jie išlaikomi iš privačių labdaros fondų. Kuriamas Lietuvoje centras bus unikalus tuo, kad kartu su gyvenamosiomis patalpomis bus įrengta reabilitacijos zona, taip pat veiks informacinis centras, kuriame šeima galės gauti visa būtiniausią informaciją, susijusią su vaiko reabilitacija, socialine, psichologine pagalba, mitybos bei sveikos gyvensenos klausimais. Centre bus įrengtas ir šeimos ūkis, kuriame šeimos galės auginti daržoves, prieskonius ir užsiimti įvairiais amatais.

Unikalus centras statomas ir už aukotas lėšas

Vaikų onkologijos pagalbos centro projektas pradėtas projektuoti šių metų sausį. Žemės sklypo, kuris yra vos 2 kilometrai nuo Vilniaus universiteto Santariškių vaikų ligoninės, kaina - 150 000 eurų. Iki Kalėdų tikimasi pastatyti pagrindinį statinį su uždengtu stogu ir langais.

Unikalaus centro projektas vykdomas iš aukotų fondui lėšų. Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos energijos fondo ir Amerikoje veikiančio fondo Chicagomothersunionfoundation lėšomis.

Apie paramos labdaros fondą „Mamų unija“:

Paramos ir labdaros fondas įsteigtas 2008 m. ir rūpinasi kiekvienu vėžiu susirgusiu vaiku bei jo šeima, padeda spręsti gydymo, socialines, finansines, reabilitacijos bei psichologines problemas. Per septynerius veiklos metus „Mamų unija“ onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir jų šeimoms suteikė paramos už daugiau kaip 762 000 eurų.

 

Informacija iš:

Vakarų Lietuvos Medicina

Image: FreeDigitalPhotos.net







Komentarai (Viso žinučių: 0)


Atsakyti
Vardas:Svečias
Pavadinimas:
Komentaras:


Įrašykite patvirtinimo kodą

Powered by AkoComment 3.0


vaistai.lt pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegalius veiksmus.

Į viršų
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos